Gardırobum tek tiptir

Güncelleme Tarihi:

Gardırobum tek tiptir
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Beymen'den ayrıldınız. Bunlar defalarca soruldu. Ben Beymen'le başlangıcı merak ediyorum.

- Ben İzmirliyim. İzmir Amerikan Kız Koleji ve Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra hemen perakende alanında çalışmaya başladım. 1978 yılında yeni başlayan bir alandı. Çok da sevdim. Tesadüf olarak başladım İzmir Vakko kadın departmanında. İki yıla yakın orada çalıştıktan sonra Beymen Mağaza Müdürü oldum. Parekende işine senelerce böyle sıkı fıkı bağlanmamın nedeni İzmir Beymen'deki üç yıla yakın süren mağaza yöneticilik dönemimdir. Çünkü orada bu konumun Türkiye için ne kadar gerekli oluğunu gördüm. Ondan sonra İstanbul'da Beymen'de 13 yıla yakın ürün ve mağazacılık yaşamım oldu. 1990'da genel müdür oldum. Çok iyi yıllardı, perakendenin iş başında öğrenilecek en iyi yıllarıydı. 1997'de bir karar aldım ve hiç tereddüt etmedim. Beymen'den ayrıldım ve Ak's Danışmanlık Şirketi'ni kurduk. Türkiye'de ilk defa böyle bir şirket kuruldu.

Ani bir karar mıydı ayrılık kararı?

- Hayır. Kesinlikle tepkisel bir karar değil. İyi düşünülmüş, aşağı yukarı altı aya yayılan bir karar.

Neden vazgeçmiş olacaktınız ya da neye başlayacaktınız bu kararla?

- Bir kere çok iyi bir işi bırakıyordum. Beymen'de genel müdürdüm. Ama profesyonel yaşamda mutlaka bir değişiklik gerekiyor. O değişimi ben uzun süre yaşadım. Dolu dolu geçti Beymen yaşamı ama bir noktadan sonra artık daha farklı şeyler yapmak istiyorum ve bu işi de çalıştığım o şirketin -ki şirketin adı önemli değil burada- dışında yapmak istiyorum. Kolay bir karar değildi benim için ama başlayacağım şey Türkiye'de bir ilk olacaktı. Ekibimle birlikte bu işi ilk biz yaptık diyeceğimiz perakende konusunda tüm gelişmeleri takip edeceğimiz bir iş kurduk.

Neydi size eksik gelen Beymen'de?

- Beymenle değil. Yenilik istiyordum, daha esnek, daha çabuk değişen bir iş yaşamı istiyordum. Daha çok yaratma imkanı. İşin içinde olmak istiyorum. Dışında olmak için kendimi genç buluyorum doğrusu. Bir de üst düzey yöneticilerin belli bir süre sonra mutlaka bir değişiklik yapmaları gerektiğine inanıyorum.

Ekipte kimler var?

- Beymen'de birlikte çalıştığım iki yönetici arkadaşım bu kararımı duyduklarında, bu işi tercih ettiklerini söylediler. Onlar da danışmanlık işini tercih ediyorlarmış. Bir iki arkadaşım daha katıldı, doğal oldu herşey. Şu an dokuz kişiyiz ama genişleme aşamasında alternatiflere bakıyoruz.

Ak's parekende konusunda ne yenilik getirecek?

- Şimdi, dünyada çok örneği olan bir iş yapacak Ak's. Özellikle Amerika'da çok yaygın. Perakende ve mağazacılık konusunda ve de ona bağlı tüm pazarlama tercihleri konularında uzman bir şirket olarak hizmet verecek. Gündemde olan bir iş bu. Çünkü danışmanlık almak isteyen insan sayısı giderek çoğalıyor. Perakende işinde danışmanlık yapacağız. Sadece fikir verme değil, başından sonuna o projenin içinde olacağız biz.

Arkadaşıma danışıyorum

Kimler var müşteri portföyünüzde?

- Transtürk Holding ile çalışıyoruz. Zegna var. Onun Türki Cumhuriyetlerle olan ilişkileri için calışıyoruz. Guess var. Onun da Türkiye'de perakende teşkilatını kurmak için çalışıyoruz. Durumumuz iyi yani. Ciddi projeler ve önemli gruplarla çalışmaya başladık.

Peki, kendi gardırobunuz için neler yapıyorsunuz? Yirmi sene hazır giyim alanında çalışmak sizin seçimlerinizi nasıl etkiledi?

- Tek tip bir gardırop. Siyahlar, kahveler. Biraz da füme. Akşam ise kesin siyah. Dolap dolu ama çok benzer şeyler var. Birbirine benzer şeyleri alma huyum var. Bunu terih ediyorum, zorlamaya gerek yok. Giyimde şuna inanıyorum; insan kendini iyi hissettiği biçimde giyinmeli. Ama iş hayatında ortama uygun giyinmek gibi bir zorunluluk var. En azından dikkat edilmeli. Aykırı giyinen biri hiç olmadım. Oldukça sade giyiniyorum. Etek giymiyorum, pantolon ceket genellikle. Pantolonu tercih sebebim; hareket kabiliyeti için. Haftasonları spor şeyleri tercih ediyorum. Hatta mümkünse eşofmanı hiç çıkarmıyorum.

Siz kime danışıyorsunuz, kimden fikir alıyorsunuz giyinirken?

- Çok güvendiğim bir dostuma telefon edip 'akşam şuraya gitmem gerek, ne giyeyim' dediğimde ne derse hiç tereddütsüz giyer giderim. Bir iki arkadaşım var böyle. Büyük bir konfor bu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!