Galeri kedileri

Güncelleme Tarihi:

Galeri kedileri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Cumartesi günü açılış haberini yaptığım, Kuzguncuk'taki 'Kedi' konulu sergiye gidebilmek için Pazartesi'yi iple Seçtim. Eski televizyon dizisi, Perihan Abla'nın mahallesi Kuzguncuk'ta, dev ağaçların gölgelediği Harmony Sanat Galerisi, küçük bir mobilya mağazası aslında. Her köşesi sanat kokan mağazada, oturma gruplarına, yatakodalarına rağmen, 28 sanatçının eserlerine konsantre olmakta zorlanmıyorsunuz.

Geçtiğimiz yıl 'Kuşla' sergisi açan Harmony Sanat Galerisi, bu yıl Nükhet Aksoy, Şevket Akbulut, UlrikeBöhmer, Naile Cimit, Artin Demirci, Dilek Demirci, Cansen Ercan, Can Erçin, Galip Ersü, Mustafa Elveren, Monica Fritz, Ayla Gökdemir, Umut Germeç, Aslı Göksel, Ursula Solterman Katipoğlu, Yusuf Katipoğlu, Gülden Kut, Alev Ermiş Mavitan, Bihrat Mavitan, Aşık Mene, Biles Öcal, Eray Özcan, Osman Özcan, Tayfur Sanlıman, Niyazi Toptoprak, Ümit Yegül, Neriman Yeşilkaya, Cengiz Yüzsever, Nihan Sesalan Yüzsever'in 'Kedi konulu' eserlerine ev sahipliği yapıyor. Hepsi de 'Kedici' olan sanatılar, eserlerini bu sergiye katılmak için hazırlamışlar.

Sergi davetiyesinde yeralan, sereserpe uzanmış, Sarman fotoğrafı beni mest etti.

Bihrat Mavitan'ın, köseleden kedi heykellerine, ağaçtan yaptığı 'Ütü Kedi'sine bayıldım. Galerinin girişine asılan, Ayla Gökdemir'in uzun kuyruklu kedisinin önünden ayrılamadım.

Cengiz Yüzsever'in, metalden 'Mart Kedileri' çok şekerdi.

Sergiye son anda katılan küçük ressamların 'Kedileri' tek kelimeyle muhteşemdi.

Kedi Sergisi 28 Mayıs'a kadar açık. Kaçırmayın.

Kediler krallara bakabilir

Kedilerle insanlar arasındaki garip aşk ilişkisi tarih boyunca bir çok yazarın da kafasını meşgul etmiş ve eserine konu olmuş. İnsanları bu kadar üzerine yazdıracak ne gibi çekicilikleri ve özellikleri var kedilerin? Oğlak Yayınları tarafından yayınlanan Aşkılmız Kedi adlı derleme, kedi insan ilişkisinin en ilginç örneklerini biraraya getiriyor. Kediler hakkında ilginç bilgiler, yazarların kediler üzerine yazdıkları ve atasözleri bu garip ilişkiyi çeşitli yönleriyle ortaya koyuyor. İşte kediler için söylenmiş en ilginç sözler:

Kediler gizemli yaratıklardır... Sizi mi seviyorlar yoksa yalnızca lütfedip evinizde mi kalıyorlar asla bilemezsiniz. Onları son derece çekici kılan bu gizemdir. (Paul Moore)

Kedileri seviyorum çünkü evimi seviyorum; yavaş yavaş evimin gözle görülür ruhu oluyorlar. (Jean Cocteau)

Minicik bir kedi yavrusu bir sanat şaheseridir. (Leonardo da Vinci)

Bir kedi daha? Belki. Sevginin de mevsimi var. Tohumlar yeniden ekilmeli. Ama bir aile kedisi, eskimiş bir palto ya da patlak bir lastik gibi değiştirilemez. Her kedi yavrusu kendine özgü bir büyük kediye dönüşür. Ben dört kedi yaşındayım. Yaşamımı, birbirlerinin yerine gelen ama asla birbirlerinin yerini almayan dostlarımla ölçüyorum. (Irving Towsend)

Bir kedinin öfkesi muhteşemdir; saf kedi aleviyle yanar, bütün tüyleri dimdik olur ve herbiri cızırdayan mavi kıvılcımlar saçar. Gözleri ise içinin aleviyle ışıl ışıldır. (William S. Burroughs)

Kediler, seçilmiş arkadaşlardır. (Norman Corwin)

Kediler krallara bakabilir. (İngiliz Atasözü)

Kusursuz dostlarımın asla dörtten az ayağı olmaz. (Colette)

- Bir yazarın edebi gücünün bir mezar taşı yazısı yazabilmesiyle ölçülebileceğini söylüyorlar. Ben derim ki: ‘‘Bir kedi yavrusuna isim verebiliyor mu?’’ (Samuel Butler)

Küçük tüylü yaramazlar yalnızca bütün duygularınızı boşalttığınız derin, çok derin kuyulardır. (Bruce Schimmel)

Kedinin kalpsiz olamayacak kadar derin bir ruhu vardır. (Ernest Menault)

Bütün hayvanlar arasında yalnızca kedidir yaşamı seyreden. Varolmanın döner dolabını mesafeli bir konumdan izler. Kedide sempatik olma kaygısı yoktur. Yalnızca yaşar, uzak, dingin ve bilge. (Andrew Lang)

Kedi gösterişli bir imparatordur, tebaası olmayan tek imparator! (Ayhan Kurt)

Sevgilinizle birlikte uyuyup uyumamak tercihinize bağlıdır, oysa kedinizle evliliğinizde bir önşarttır. (Marge Piercy)

Kediler köpeklerden daha akıllıdır. Dizboyu karda kızağı çekecek altı kedi bulamazsınız. (Jeff Valdez)

Kedinin duygusal dürüstlüğü tamdır. İnsanlar çeşitli nedenlerden duygularını saklayabilirler ama bir kedi asla. (Ernest Hemingway)

-Kedimle oynadığım zaman, kimbilir belki de o benle daha fazla oynuyordur. (Montaigne)

Köpek düzyazıdır, kedi ise bir şiir. (Jean Burden)

Sanatçılar kedi sever, askerler köpek. (Desmond Morris)

İnsanlar hakkında psikolojik romanlar yazmak istiyorsanız yapacağınız en iyi şey bir çift kedi edinmektir. (Aldous Huxley)

Üç koldan katliam

Köpek katliamları konusunda alınan kararlara bakıyoruz, devlet devlete karşı.

Devletin, Tarım, Sağlık, Turizm Bakanlıkları, peşpeşe genelgeler yayınlıyor. Sokak köpekleri ve kedilerinin itlafının durdurulmasını istiyor.

Kısırlaştırmaya, aşılamaya ağırlık verilmesini tavsiye ediyor.

Sakarya'nın Kaynarca İlçesi'nde, Hıfzısıhha Komisyonu, devletin kaymakamı Nazım Tekiner'in başkanlığında toplanıyor.

İlçenin merkez ve köylerinde, başıboş köpeklerin, Belediye Başkanlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü ve köy muhtarlıkları tarafından itlaf edilmesine karar veriyor.

Bu şu demek; Kaynarca'da tam üç koldan katliam yapacak. İlçe merkezinde belediye itlaf görevlileri, ilçe dışındaki alanlarda Tarım Müdürlüğü görevlileri, köylerde ise muhtarlar köpeklerin peşine düşecek. Herkes elindeki imkanları seferber edecek. Kimi zehirleyecek, kimi tüfeğe sarılacak. Kaynarca'da kan gövdeyi götürecek. Devlet, devletin genelgelerini çiğneyip geçecek.

Komisyon kararını incelerken bir ayrıntı dikkatimi çekti. Başıboş köpekleri yoketme kararının altında, Veteriner Hekim Yüksel Erdoğan'ın da imzası var. Hayvanları yaşatmak için eğitim almış bir veterinerin, katliam kararına imza atması, meslek etiği açısından düşündürücü.

Meslek etiğinin garantörü Veteriner Odaları'nın, bu manzara karşısında seyirci kalması ise tek kelimeyle rezalet.

MEKTUP

Hürriyet Medya Towers Pet Corner

Güneşli-34544 İSTANBUL Faks: 0212 677 03 40

e-mail: bovacik@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!