Gafletten kaçtı ’son’dan kaçamadı

Güncelleme Tarihi:

Gafletten kaçtı ’son’dan kaçamadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2006 00:00

Adalet Bakanlığı’na "canlı bomba" olarak giren Eyüp Beyaz’ın eylem anının görüntülerine Hürriyet ulaştı.

F tipi cezaevi uygulaması ve yeni Ceza ve İnfaz Kanunu’nu protesto amacıyla Adalet Bakanlığı’na yönelik bombalı eylem gerçekleştirmeye karar veren Beyaz, 1 Temmuz 2005 saat 09.05’te personel ve ziyaretçilerin girdiği kapıda elinde mavi renkli bir dosyayla güvenlik kamerasında görüntüleri beliriyor. Bazı bölümleri tam anlamıyla "müthiş bir ihmal" görüntüleri yansıtan olay şöyle gelişiyor:

ÜST SEVİYE SİNYAL VERDİ

Eyüp Beyaz, metale duyarlı kapıdan geçtiği sırada, giriş kapısının güvenlik sistemi en üst seviyede sinyal veriyor. Duyarlı kapının bulunduğu bölümdeki kadın güvenlik görevlisi, Eyüp Beyaz’a, "Lütfen üzerinizdeki metal eşyaları masaya bırakarak tekrar duyarlı kapıdan geçiniz" diyor. Ancak, Eyüp Beyaz, kadın güvenlik görevlisinin bu uyarısını dikkate almadan yürürken bir yandan da "üzerimde bir şey yok" diyor.
/images/100/0x0/55eaf9c7f018fbb8f8a2db37

BU ŞEKİLDE İÇERİYE ALAMAYIZ

Kadın güvenlik görevlisi, Eyüp Beyaz’ın, uyarısını dikkate almadan merdivenleri çıkmak istemesi üzerine, "bu şekilde sizi içeri alamayız" diyor. Eyüp Beyaz bunun üzerine kadın görevliye "üzerimde bir şey yok, isterseniz gelip arayabilirsiniz" karşılığını veriyor. Bu sırada kadın görevli, diğer güvenlik görevlisinden Eyüp Beyaz’ın aranması için yardım istiyor. Erkek güvenlik görevlisi, üzerinde 1 kilo bomba bulunan Eyüp Beyaz’ın yanına yaklaşıp kapıdan yeniden geçmesini, aksi halde içeriye alamayacaklarını söylüyor. Güvenlik görevlisi, durumundan iyice şüphelenip üzerini aramak için yanına iyice yaklaştığında, Eyüp Beyaz paniğe kapılıyor.

CAMLAR KIRILIYOR BOMBA PATLAMIYOR

Terörist Eyüp Beyaz, üzerinde bulunan bomba sistemini panikle patlatmak istiyor. Sistemi ateşlediği an şiddetli bir patlama meydana geliyor. Güvenlik görevlilerinin bulunduğu bu bölüm görüntülerde birden kızıllaşıyor, camlar kırılıyor, ortalık bir anda toz-duman içinde kalıyor. Eyüp Beyaz, bomba düzeneğinin fünyesini patlatmasına rağmen, bomba düzeneğini ateşleyemiyor. Fünyenin patlamasının etkisiyle olay yerinde büyük bir alev topu oluşuyor, etrafı duman kaplıyor. Fünyenin patlamasının etkisiyle, Eyüp Beyaz sırt üstü kolları açık vaziyette yere yığılıyor. Eyüp Beyaz, kısa bir süre baygınlık geçiriyor. Bu sırada patlamanın yarattığı panik sonucu bakanlık personeli olay yerinden uzaklaşıyor. Beyaz yerde yatarken, baygın olmasına rağmen yanına önce kimse yaklaşamıyor. Binada yaşanan panik, patlama sesinin dışarıdan duyulması üzerine olay yerine çevrede görevli polisler gelmeye başlıyor.

ÜZERİNE ATLAYIP KELEPÇELİYORLAR

Eyüp Beyaz, kısa süre sonra kendisine gelmeye başlıyor. Fünyenin patlamasının etkisiyle bakanlık personel ve ziyaretçi giriş kısmına dağılmış olan bomba düzeneğine ait parçaları toplamaya çalıştığı sırada, Adalet Bakanlığı güvenlik görevlisi eylemciye müdahale etmeye başlıyor. Eyüp Beyaz ile Adalet Bakanlığı güvenlik görevlisi arasında yerde şiddetli bir boğuşma başlıyor. Bu sırada ikinci bir güvenlik görevlisi yardıma geliyor. İki görevlinin uzun süren çabası sonucu Eyüp Beyaz etkisiz hale getiriliyor ve arkadan bileklerine kelepçe takıp güvenlik görevlilerinin gelmesi bekleniyor.

Saat 09.18’de olay yerine bomba imha uzmanı geliyor. Bomba uzmanları, teröristin üzerindeki bombaları fark ediyorlar ve "Dikkat bomba var, her an patlayabilir" diye bağırıyorlar. Bunun üzerine, Eyüp Beyaz’ı yerde tutan güvenlik görevlileri, gelen polisler ve bakanlık personeli derhal yanından ayrılıyorlar ve herkes bir tarafa kaçmaya başlıyor. Bakanlık personelinden odalarına kaçmayı başaranlar da, kapılarını kilitliyorlar.

KAPILARI AÇAMIYOR

Yerde kelepçeli yatarken etrafı bir anda boşalan Eyüp Beyaz, ortamdaki boşluktan yararlanıp koşarak bakanlık içine giriyor. Personelin bulunduğu odaya girmek isteyen terörist, kilitli olması nedeniyle kapıyı zorluyor, ancak açamıyor. Bu sırada bağırıp-çağıran Eyüp Beyaz, bombayı patlatabilmek için kendine yer aramaya başlıyor. Ancak kapıların kapalı olması ve paniğe kapılması üzerine binayı terk etmeye karar veriyor. Saat 09.23’e kadar bakanlık binası içinde kalan Eyüp Beyaz, daha sonra binayı terk etmeye başlıyor. Bir elinde bomba düzeneğini patlatacak butonu gizlemeyi başaran Beyaz, bilekleri kelepçeli olmasına rağmen güvenlik görevlileri ve polislerin gözleri önünde binadan koşarak ayrılmaya çalışıyor. Bu sırada, güvenlik birimleri, Beyaz’ın bombayı her an patlatabileceğini dikkate alıp alarm durumuna geçiriliyor.

ÖNCE HAVAYA SONRA TERÖRİSTE

Canlı bomba Eyüp Beyaz’ı yakalamak için değişik yerlerde görevlendirilen polisler, amirlerinden aldığı emirler doğrultusunda, "dur", "yere yat" diye bağırıyor. Beyaz’ın kaçmaya devam etmesi üzerine bazı polisler havaya uyarı atışı yapıyor. Ancak, Eyüp Beyaz kaçmaya devam ediyor. O gün Güvenpark’ta gerçekleştirilecek Telekom özelleştirilmesine ilişkin protesto nedeniyle çok sayıda polis parkta bulunuyor. Teröristin polislerin içine dalıp bombayı patlatabileceği değerlendiriliyor ve bunu engellemek amacıyla ateş ediliyor. Eyüp Beyaz’a 7 kurşun isabet ediyor ve olay yerinde ölüyor.

35 gün önce keşif yapmış

DHKP-C’nin "canlı bomba"sı Eyüp Beyaz’ın, Adalet Bakanlığı binasına, eylemden 35 gün önce de geldiği, güvenlik kamerası kayıtlarıyla da ortaya çıktı. Hakkında "yakalama" kararı bulunduğu bir sırada Adalet Bakanlığı binasına 27 Mayıs 2005 tarihinde girdiği belirlenen Beyaz’ın, Muharrem Akkurt adına düzenlenmiş sahte kimlik kartını ibraz ettiği ve ziyaretçi kartı aldığı bilgisayar kayıtlarıyla anlaşıldı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Müsteşar Fahri Kasırga, müsteşar yardımcıları, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü ve üst düzey yetkililerin bulunduğu bakanlık merkez binasına rahatlıkla girmeyi başaran Eyüp Beyaz’ın, ilk ziyaretinden tam 35 gün sonra bu kez "eylem" amacıyla aynı binaya, aynı kapıdan girdiği ortaya çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!