G-8 "dijital uçurum"u görüşecek

Güncelleme Tarihi:

G-8 dijital uçurumu görüşecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2001 16:17

İtalya'nın Cenova kentinde başlayan G-8 zirvesinde, sanayileşmiş sekiz ülkenin liderleri bir araya geliyor. Küreselleşme karşıtlarının yoğun protestosuyla karşılaşan G-8 zirvesinde zengin ve fakir ülkeler arasında giderek büyüyen "dijital uçurum" da ele alınacak.

Haberin Devamı

Son derece sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı zirve, Cenova açıklarında demirlemiş lüks bir gemide yapılıyor. G-8 ülkeleri, zirvede dünyanın zengin ve fakir bölgeleri arasında teknoloji alanında ortaya çıkan dengesizlik ve eşitsizlikleri engellemeye yönelik tedbirleri tartışacak.

DİJİTAL AYRIMA DİKKAT !
Birleşmiş Milletler'in bu hafta yayınladığı bir raporda ülkelerin, teknolojinin daha iyi eğitim, işbirliği ve şeffaf yönetime yönelik politikalar geliştirmede kullanılması gerektiği belirtildi. Raporda Estonya'dan Güney Afrika'ya kadar çeşitli ülkelerde teknolojinin etkili kullanımına yönelik örnekler verildi.

G-8'in geçen yıl Japonya'nın Okinawa kentinde yaptığı zirvede de, endüstrileşmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyacına cevap verecek ve "ödenebilir" teknolojiler üretmesi gerektiği dile getirilmişti. Bu vaadin "ne kadar yerine getirildiği" tartışması bir yana, Japonya geçen yıl verdiği yardım sözünü tutmadı. Zirvede, beş yıl içinde, gelişmekte olan ülkelerdeki enformasyon teknolojisi sektörüne 15 milyar dolar yardım yapacağını söyleyen Japonya henüz bu konuda hiçbir adım atmadı.

ÇARPICI RAKAMLAR
G-8 zirvesinde ele alınacak teknoloji uçurumu konusunda çarpıcı örnekler vermek mümkün :

-New York'taki internet bağlantılı bilgisayar sayısı bütün Afrika'dakinden daha fazla.

-İnternet bağlantılı bilgisayarların yüzde 90'ı gelişmiş ülkelerde bulunuyor.

-Dünya nüfusunun sadece 16'sının internetli bilgisayarı var.

-Amerikalı bir tüketici, internet bağlantısı ücreti olarak aylık gelirinin sadece yüzde 1 ya da 2'sini öderken, bir Bangladeşli gelirinin yüzde 191'ini ödemek zorunda.

-Dünyada yaklaşık 2 milyar kişi, doğru dürüst bir elektrik sisteminin olmadığı bölgelerde yaşıyor.

Bütün bu rakamlar, dünyanın teknoloji alanında da eşit bir şekilde küreselleşemediğini gösteriyor. Dijital teknolojinin eşit dağılımı konusunda çalışan Markle Foundation'un yetkilisi Zoe Baird, "Hiçkimse Afrika için uzaya uydular göndermek ya da fiber optik kablolar döşemekten bahsetmiyor. Tek konuştuğumuz artan teknolojik gelişmeler" diyerek bu konuda yaşanan adaletsizliği ortaya koyuyor. Yarın yapılacak G-8 zirvesinden olumlu kararlar çıksa bile yerine getirilip getirilmeyeceği konusunda ciddi şüpheler bulunuyor.

Birleşmiş Milletler'in raporu için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!