Futbol’da şikeye savcılık el koydu

Güncelleme Tarihi:

Futbol’da şikeye savcılık el koydu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2002 17:06

Susurluk Davası hükümlülerinden Ali Fevzi Bir’in adının karıştığı futbolda şike çetesi ile ilgili soruşturmayı Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı yürütecek. Devlet Bakanı Fikret Ünlü ´Şike yapılmışsa yanlarına bırakmayız´ derken, Adalet Bakanı Türk hazırlık soruşturmasının ardından olaya karışanların Ağır Ceza’da yargılanacağını söyledi.

Haberin Devamı

''Susurluk Davası'' sanıklarından Ali Fevzi Bir ile hakemler ve teknik direktörler arasında ''şike çetesi'' oluşturulduğu iddialarına ilişkin soruşturmayı Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüteceği bildirildi. 

Kadıköy Cumhuriyet Başsavcısı Şükrü Aytekin İlhan, dosyanın kendileri tarafından ''yetkisizlik kararı'' ile Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiğini ve aynı kararla iade edildiğini vurguladı.  

Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararının ardından dosyaya kendilerinin bakacağını ve soruşturmayı yürüteceklerini ifade eden Başsavcı İlhan, bu konuda herhangi bir yetki uyuşmazlığı bulunmadığını kaydetti. 

ADLİYELER ARASINDA GİDİP GELEN DOSYA

İddialara ilişkin hazırlanan dosya DGM'nin ''görevsizlik kararı'' vermesinin ardından Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmiş, buradan da suç isnat edilen kişilerin buluşma yerlerinin Beyoğlu'nda olması nedeniyle ''yetkisizlik kararı'' ile Beyoğlu Adliyesi'ne gönderilmişti.  

Dosyayı inceleyen Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı da, oluşumun Kadıköy civarında organize olması ve faaliyetlerini burada yürütmelerini dikkate alarak, 6 Şubat 2002 tarihinde dosyayı Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade etmişti. 

ÜNLÜ: YAPANIN YANINA BIRAKMAYIZ

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü, futbolda şike yapıldığına dair iddiaların üzücü olduğunu belirterek ''Olay yargıda. Yargıdan çıktıktan sonra biz üzerimize düşeni yaparaz. Şike yapılmışsa, yapanların yanına bırakmayız'' dedi.

Uçakla Elazığ´a gelen Devlet Bakanı Fikret Ünlü, Susurlukçu Ali Fevzi Bir´in adının karıştığı DGM´deki şike dosyasıyla ilgili soruları yanıtladı. Bakan Ünlü, Türkiye liglerinde şike yapıldığı iddiasıyla ilgili yargı sürecinin başladığını belirterek, şunları söyledi:

''Aslında bu şike iddiaları 2 ay öncesine dayanıyor. Organize Suçlar Şubesi´nin yaptığı bir çalışma. DGM´ye başvurulmuş, Başsavcı da takipsizlik vererek, Kadıköy Savcılığı´na havale etmiş. Olay şu anda yargıda. Son derece üzücü birşey. Olay yargıda. 

Yargıdan çıktıktan sonra biz üzerimize düşeni yaparız. Ne kadarı doğru, onu zaman gösterecek. Ben de üzerime düşen görevi yaparım. Türkiye Futbol Federasyonu özerk bir kuruluştur. Üzerinde titizlikle duruyorlar. Suçlamalar kişilere yönelik, federasyona değil. 

Benim denetimim ve gözetimim bakımından yargı süreci başladığından beklemedeyim. Dünya´da spor, insanları ahlaklı yapma açısından kullanılan bir aktivitedir. Yargı süreci olduğu için fazla yorum yapmaktan kaçınıyorum. Varsa birşey yapanların yanına kalmayacaktır.''

DAVA AĞIR CEZA’YA

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, ''futbolda şike'' iddiaları ile ilgili olarak, İstanbul'daki cumhuriyet savcılıklarının olaya el koyduklarını bildirdi. Türk, şunları söyledi:

''İstanbul'da cumhuriyet savcılıklarımız arasında yetki konusunda bir anlaşmazlık olmuş. Dosyalar bir savcılıktan diğer savcılığa devredilmiş. Ama sanırım bu yetki anlaşmazlığı şimdi ortadan kalkacaktır. Konunun üzerine ciddiyetle gidilecektir. Olayda tehdit, cebir unsuru olmadığı için konu DGM kapsamında çıkartıldı. Savcıların hazırlık tahkikatının ardından olaya karışanlar Ağrı Ceza Mahkemesi'nde yargılanacaklar.'' 

Bu arada, DSP Genel Başkan Yardımcı Rahşan Ecevit'in, basında yer alan ''MHP içinde katil milletvekilleri var'' yönündeki açıklaması ileilgili soruyu da Türk, ''Sayın Ecevit'in bu tür söz söylemiş olduğunu bilmiyorum. Bunun, koalisyonun uyumunu bozmaya çalışanlar tarafından ortaya atıldığını tahmin ediyorum'' şeklinde yanıtladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!