Fukuşima'daki kriz küresel nükleer enerji stratejini etkiledi

Güncelleme Tarihi:

Fukuşimadaki kriz küresel nükleer enerji stratejini etkiledi
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2011 00:00

Japonya’da Cuma günü yaşanan 9.0 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında gelen tsunaminin, Fukuşima nükleer santralindeki reaktörlerde hasar yaratmasıyla başlayan kriz, nükleer enerjiye yatırım yapan ülkeleri endişelendirdi.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

ÇERNOBİL'E 48 SAAT KALA DÜNYADA PANİK BÜYÜYOR- FOTO GALERİ

Birçok ülke, radyasyon sızıntısı yaşanan ve çekirdek erimesi riski bulunan santralin tehdit ettiği bölgeden vatandaşlarını tahliye etmeye başladı. Uzun dönemde ise Avrupa başta olmak üzere birçok ülke nükleer programlarını değiştirmeye yönelik adımlar atıyor.


Pazartesi günü, ABD, Almanya, Hindistan, Çin, Endonezya ve Türkiye’de çevreci gruplar yeni nükleer santrallerin inşa edilmesi öngören projelerden vazgeçilmesi için geniş çaplı protestolarda bulundu. 
Çok sayıda nükleer reaktörün bulunduğu Avrupa başta olmak üzere, birçok ülke enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer enerjiye olan bağımlılığı yeniden gözden geçirmeye başladı:

 

Almanya: Pazartesi günü birçok kentte eylemler düzenlendi, protestocular Angela Merkel hükümetinin, mevcut 17 nükleer santralin 12 yıl daha açık olmasını öngören enerji politikasına tepki gösterdi. Protestoların ardından Almanya, eski model yedi reaktöründe faaliyeti durdurdu.

 

Geçmişte çevre bakanlığı yapmış olan Merkel, ilk açıklamasında, “Japonya gibi yüksek güvenlik standartlarına sahip bir ülke bile deprem ve su baskınının etkilerini önleyemiyorsa, Avrupa nükleer enerjinin risklerine tepkisiz kalamaz” dedi.

 

Bugün yeni bir açıklama yapan Merkel, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olarak, nükleer enerjiden yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş sürecini hızlandıracaklarını söyledi.

 

Fransa: 55 tane faal santralle enerji ihtiyacının yüzde 84’ünü nükleerden karşılayan Fransa, bu alanada dünya lideri. Japonya’daki krizin ardından Fransa’daki Yeşiller Partisi'nin önemli isimlerinden Daniel Cohn-Bendit, nükleer enerji santrallerinin inşası konusunda ülkede referandum düzenlenmesini istedi.

 

Başbakan François Fillon ise yaşanan protestolara karşılık, “Ülkedeki nükleer enerji santrallerin güvenli olduğunu ve bu alandaki yatırımların durdurulmayacağını” söyledi.  

 

Çarşamba günü, artan protestolar karşısında Fransa’nın nükleer stratejisini yeniden değerlendirebileceğine yönelik gelişmeler yaşandı. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 58 nükleer reaktördeki güvenlik sistemlerini test edilmesi talimatı verdi. Sarkozy, “Fukuşima nükleer tesisinde yaşanan kazadan ders çıkarılacağını ve tüm reaktörlerde güvenlik testi yapılacağını” söyledi.

 

ABD: Enerji ihtiyacının yüzde 20’sini nükleer santrallerden karşılayan ABD’de, Obama yönetimi bugüne dek nükleer enerji dostu bir yaklaşım sergiledi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bugün yaptığı açıklamada, “Japonya’daki gelişmelerin nükleer enerjiyle bağlantılı olan risk ve maliyet konusunda soru işaretleri oluşturduğunu” belirtti.

 

Enerji Bakanı Steven Chu ise Kongre’de yaptığı konuşmada, “Faaliyette olan ve inşa edilmesi önerilen santrallerde güvenlik önlemlerinin artırılması adına federal yetkililerin inceleme başlatacaklarını” açıkladı.

 

Çin: Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, artan enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer enerjiye yatırım yapmayı düşünen ülkelerden. Çin, Fukuşima’daki krizin ardından güvenlik tedbirleri alınacağını açıklarken, nükleer enerji stratejisinde değişikliğe gidebileceğinin de işaretini verdi.

 

Analistler, Japonya’da yaşanan nükleer krizin, Çinli güvenlik yetkililerine güç kazandıracağını ve düzenleyicilerin Çin’in taleplerine ayak uydurmaya çalışacağını ifade etti.

 

Rusya: Fukuşima nükleer krizinin neden olduğu endişe ve paniğe rağmen nükleer stratejisinde geri adım atmayan Rusya, dün Belarus ile 9 milyar dolarlık nükleer anlaşma imzaladı. Belarus’un ilk nükleer santralini inşa edecek olan Rusya, nükleer enerjinin gerekliliğini savundu.

 

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, dün yaptığı açıklamada, “nükleer enerjinin, santrallerin iyi tasarıma sahip olmaları, düzgün işletilmeleri ve doğru yere inşa edilmeleri halinde güvenli olduğunu" söyledi. Rusya, Belarus’un yanı sıra, Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu tesisini de inşa edecek.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Akkuyu tesisini inşa edecek Rosatom şirketiyle olan anlaşmalarını iptal etmek gibi bir düşüncelerinin bulunmadığını belirtti.

 

AB: Avrupa Komisyonu’nun enerjiden sorumlu bakanı Günther Öttinger, Çarşamba günü Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin nükleer enerji stratejilerini gözden geçirmeleri talebinde bulunurken, gelecekte nükleer enerjinin rolünün ne olabileceği hakkında tartışma başlattı.

 

Salı günü bir araya gelen Avrupa’nın enerji bakanları, üye ülkelerde bulunan 143 santralinin depreme veya diğer acil durumlara karşı dayanıklı olup olmadığını tespit edecek güvenlik testlerinin uygulanması konusunda anlaştı. Öttinger, 2011’in ikinci yarısında yapılacak olan nükleer testlerde gerekli standartları karşılamayan reaktörlerin kapatılacağını belirtti.

 

İsviçre: Beş tane nükleer reaktöre sahip olan İsviçre, Japonya’daki krizin ardından önemli bir karar alarak, yeni reaktör inşa edilmesini öngören planlarının iptal edildiğini açıkladı.

 

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!