Fuhuş yapan kadına konukevleri yasak

Güncelleme Tarihi:

Fuhuş yapan kadına konukevleri yasak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı kadın konukevlerine, alkol ve uyuşturucu bağımlıları, zihinsel özürlü, ruh sağlığı bozuk ve fuhuşu meslek edinmiş kadınlar kabul edilmeyecek.

Devlet Bakanlığı'nca hazırlanan SHÇEK'a bağlı Kadın Konukevleri Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik uyarınca kadın konukevlerine şu nitelikleri taşıyan kadınlar kabul edilecek:

Eşler arası anlaşmazlık nedeniyle evini terk eden ya da eşleri tarafından terk edilen ve bu nedenle yardıma ihtiyaç duyan kadınlar,

Fiziksel, cinsel, duygusal ve ekonomik istismara uğrayan kadınlar,

Boşanma veya eşin ölümü nedeniyle ekonomik ve sosyal yoksunluk içine düşmüş kadınlar,

İstenmeyen evliliklere zorlanan kadınlar,

Evlilik dışı hamile ya da çocuk sahibi olan ve bu nedenle ailesi tarafından kabul edilmeyen kadınlar,

Daha önce uyuşturucu, alkol bağımlılığı olup tedavi görmüş ve alışkanlıklarını terk etmiş kadınlar,

Cezaevinden yeni çıkmış, yardım ve desteğe ihtiyacı olan kadınlar,

Kontrolleri dışında oluşan çevre koşulları nedeniyle ekonomik ve sosyal yoksunluk içine düşmüş kadınlar.

Kadın konukevine kabulünü isteyen kadınlar, illerde İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne, ilçelerde varsa ilçe sosyal hizmetler şube müdürlüklerine bir dilekçe ile başvurabilecekler.

KABUL EDİLMEYECEKLER

Kadın konukevlerine kabul edilemeyecek kadınlar ise şöyle:

Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı olan kadınlar,

Fuhuşu meslek edinmiş kadınlar,

Herhangi bir suç nedeniyle hükümlü olan veya adli mercilerce haklarında arama, yakalama, tutuklama kararı verilen kadınlar,

Ruh sağlığı bozuk olan kadınlar,

Zihinsel özürlü kadınlar,

Korunmaya muhtaç çocuk tanımı içinde değerlendirilebilecek kadınlar,

Korunmaya, bakıma ve yardıma muhtaç yaşlılar,

Beden fonksiyonlarında günlük yaşama faaliyetlerini bağımsız yapmalarına engel olacak düzeyde özürü olanlar, bulaşıcı ve sürekli tıbbi tedaviyi gerektirir ağır hastalığı olanlar ve benzeri özel ve sürekli bakıma ihtiyacı olan kadınlar.

Kadınların kuruluşta kalma süresi 3 ay olacak. Bu süre, düzenlenecek gerekçeli sosyal inceleme raporuna dayanılarak kuruluş müdürlüğünün teklifi ve il müdürlüğünün onayı ile bir defaya mahsus olmak üzere 3 ay süreyle uzatılabilecek. Kadın konukevlerine, kadınların 0-12 yaş arasında bulunan çocukları da kabul edilecek. 12 yaşın üzerinde olan çocukların durumu, meslek elemanlarınca değerlendirilecek. Konukevinde barınan kadın ve çocuklara yemek verilecek, giyim ihtiyaçları, tedavi giderleri ile eğitim ve yol giderleri karşılanacak.

Kuruluşun adresi, telefon numarası gizli tutulacak, kuruluşu tanıtan tabela asılmayacak ve kuruluş binasında açılış törenleri düzenlenemeyecek. Kadınlarla ilgili bilgi ve belgeler hiçbir şekilde açıklanmayacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!