Fuat Sezgin kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Fuat Sezgin kimdir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2018 17:05

Fuat Sezgin, İslam üzerine yaptığı araştırmalarla birçok esere imza atmıştır. Bilimler Tarihi Kütüphanesinin de kurucusu olan Fuat Sezgin, bu kütüphane içerisine 45 bin cilt kitap ve 10 bin adet mikrofilm bağışlamıştır. Fuat Sezgin 2018 temmuz ayında hayata gözlerini yummuştur. Peki, Fuat Sezgin kimdir? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

Bitlis'te 24 Ekim 1924'te dünyaya gelen Fuat Sezgin, Erzurum'da ortaokulu ve liseyi bitirip 1943'te İstanbul'a geldi. İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nde alanında en tanınmış uzmanlardan Alman şarkiyatçı Helmut Ritter'in öğrencisi olan Sezgin, Ritter'in tavsiyesi üzerine İslam bilimlerine yöneldi.

Sezgin, 1951'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni bitirdikten sonra, Arap Dili ve Edebiyatı üzerinde doktora yaptı.

"Buhari'nin Kaynakları" konulu doktora tezini tamamlayan Sezgin, 1954'te doçent oldu. Sezgin, bu çalışmasıyla hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari'nin, bilinenin aksine sözlü kaynaklara değil yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya attı.

2018 temmuz ayında 94 yaşında hayatını kaybeden İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin, Fatih Camii'nde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlanmıştı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da katılmıştı. Sezgin törenin ardından kendisinin öncülüğünde kurulan İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin yanına defnedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!