Fransa’dan coşkulu mesaj

Güncelleme Tarihi:

Fransa’dan coşkulu mesaj
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2013 01:03

Fransa’nın AB Bakanı Thierry Repentin, dün Türkiye’ye uçmadan önce Paris’te Hürriyet’e konuştu.

Haberin Devamı

Repentin, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın Türkiye’nin AB ile ilişkisinde samimi olduğunu, AB yolunda “coşkulu destek verdiklerini” söyledi.

AVRUPA Birliği ile Türkiye, yaklaşık 3.5 yıl aradan sonra ilk kez ekim ayında bir faslı müzakereye açmaya hazırlanırken İstanbul’a gelen Fransa’nın AB’den sorumlu Bakan Thierry Repentin, Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Repentin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Türkiye ve AB ilişkisinde samimi olduğunu belirterek, “Çifte dil kullanmıyoruz. Bir devir kapandı. Cumhurbaşkanı, Türkiye konusunda son derece samimi. Fransa coşkulu bir dille (AB ile) müzakereleri destekliyor” dedi. Bakan ile Boğaziçi Enstitüsü’nün davetlisi olarak gerçekleştirdiği İstanbul ziyareti öncesi Dışişleri Bakanlığı’ndaki ofisinde görüştük.

Hollande söz verdi, ama Türkiye’ye geleceği tarihi açıklamadı. Fransa ve Hollande, Türkiye ve AB ilişkilerini geliştirmede samimi mi?

Yeni bir sayfa açtık. Türkiye’nin AB adaylığını destekliyoruz. AB Bakanlar Kurulu’nda Fransa, 22’nci faslın açılmasını İtalyan dostlarımızla birlikte en heyecanlı savunucularındandı. Bizde gerçek bir gönüllülük var. St.Petersburg’da (Hollande) Türkiye’ye gelme arzusunu yineledi. Acil dosyalar nedeniyle bu konu belirlenemedi. Ama önemli olan uluslararası sahnede Türkiye ile açılımı açıkça ilan etti.

Suriye yakınlaşması: Ekonomik alanda ilişkiler çok ilerlemiş durumda. Suriye dosyası iki ülkeyi yakınlaştırdı. Esad rejiminin kınanması, krizin analizi, olayların sorumlusunu belirlemedeki benzerlik, iki ülkenin yakınlaşmasına katkı sunan unsurlardan birisi oldu. Ama elbette ekonomi, enerji de çok önemli unsurlar. Ekonomik alanda birbirimize son derece bağlı bir gelecek görüyorum. Türkiye’deki yabancı yatırımların yüzde 77’si AB ülkelerinden.

Gezi uyarısı: Gezi eylemlerini olaylar üzerinden değil, genel anlamda değerlendirmek istiyorum. Fransa, Türkiye’ye bu eylemler sırasında AB’ye girmesi için temel değerleri samimiyetle taşıması gerektiğini hatırlattı. Hukuk devletinin vazgeçilmez kuralları var. Aşırı şiddeti kınadık. Müzakere havasını olumlu yönde geliştirecek adımlar atılması gerekir elbette. Türk yetkilileri önümüzdeki aylar ve yıllarda bu tür olayların müzakereler üzerinde yaratacağı etkinin bilincinde olmalı. İfade özgürlüğü, gösteri ve basın özgürlüğü bizim olmazsa olmaz değerlerimiz. Elbette bu olay atmosferi etkiledi. Sanırım o gösteriye katılanlar da, hükümet de bu değerler konusunda bizimle hemfikir.

Haberin Devamı

Adalet faslı neden açılmıyor?

Haberin Devamı

Açılım politikamızı göstermek için 22’nci faslı açıyoruz. Bu başlangıç, gerisi gelecektir. Ama şunu genel anlamda söyleyeyim ki, ne Türkiye’nin ne de diğer ülkelerin adaylığı, 23 ve 24’üncü fasıllar açılıp, pozitif olarak kapanmadan mümkün olamaz.

Türkiye’den beklentiler

Soykırımı inkâr ve AB çerçeve yasası: Avrupa Birliği çerçeve yasası ile tüm soykırımların inkârının cezalandırılması öngörülüyor. Ama ben bu sorunuza daha geniş yanıt vermek istiyorum. Burada Türk otoritelerinin de kendi tarihlerine tarafsız ve cesur olarak bakmalarını bekliyoruz. Bunun yanı sıra Türkiye’den beklentilerimiz var. Kıbrıs dosyasında ilerleyerek bölgesel tansiyonun düşürülmesine katkı sunmasını bekliyoruz. Temel haklar ve özgürlükler konusunda adım atmasını bekliyoruz. Basın özgürlüğü, ifade ve gösteri özgürlüğü, hukuk devleti gibi konularda ilerleme bekliyoruz. Göçün kontrolü konusunda işbirliği bekliyoruz. Bu sağlanabilirse biz de vize dosyasını ilerletmek istiyoruz. Bu konu masada. Mevkidaşım Egemen Bağış ile İstanbul’da bir araya geleceğiz ve bunu konuşacağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!