Fransa’da muhafazakarlara son 53 yılın en büyük darbesi

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da muhafazakarlara son 53 yılın en büyük darbesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2011 09:18

Fransa’da muhafazakarlar son 53 yılın en büyük darbesini alarak Senato’daki kontrolü solculara kaptırdı. Senato’da çoğunluk, Beşinci Cumhuriyet’in kurulduğu 1958 yılından bu yana muhafazakarların elindeydi.

Haberin Devamı

Ortaya çıkan sonuç, sadece yedi ay sonra yeniden cumhurbaşkanlığı için yarışacak olan Nicolas Sarkozy’nin muhafazakar hükümeti için çok büyük bir bozgun anlamına geliyor. 

 

Sarkozy’nin rakiplerinden biri olarak görülen Sosyalist François Hollande, alınan sonuçları, “Sarkozy’nin sisteminin bozulması” olarak yorumlarken, 2012 seçimlerinin bir ön görünümünü yansıttığını söyledi.

 

Seçimlerde Sosyalistlerin adayı olacak Martine Aubry ise “Artık sayfayı çevirmenin ve Sarkozy’nin sözünü verip ihanet ettiği cumhuriyete adım atmanın zamanı” ifadesini kullandı.

 

Haberin Devamı

Sandıklardan gelen ilk rakamlarına göre, solcular Sarkozy hükümetinden en az 23 koltuk kapmayı başararak Senato’da üstünlüğü elde etti.

 

Sarkozy’nin çevresindekilerin ve müttefiklerinin isimleri, yakın zamanda bazıları eski hükümetlere kadar uzanan bir dizi skandal ve yolsuzluk iddialarına karıştı. En son olarak, Sarkozy’nin üç yakın arkadaşı Pakistan’a 17 yıl önce yapılan bir silah satışı hakkındaki yolsuzlukla suçlanırken, Cumhurbaşkanı’nın seçim kampanyası direktörü ve eski İçişleri Bakanı’nın silah satışında yer alan kişilerden birine çok önemli hukuki bilgi aktarımı yaptığı öne sürüldü.

 

Bununla birlikte, adaylarının güvenilir olduğunu ve ülke sorunlarının altından kalkabileceğini göstermek isteyen solcular, 2012 seçimleri için hazırlıklarını sürdürüyor. Sarkozy ise her ne kadar anketlerde kamuoyu desteği düşük olsa da iyi seçim kampanyası yürütmesiyle biliniyor.

 

SARKOZY KAN KAYBEDİYOR

Fransız halkının Senato seçimlerinde doğrudan oy kullanamaması nedeniyle, dün yapılan oylama kamuoyunun hükümete gerçek bakışını yansıtmıyor. Senato seçimlerinde yaklaşık 72 bin vali, yerel ve bölgesel meclis üyesi ve bu kişilerin görevlendirdiği yetkililer oy kullanıyor. Kısaca, dün alınan sonuçlar yerel konseylerde solcuların gücünün arttığını ortaya koyarken, sağcılar arasında bölünmelere işaret ediyor.

Haberin Devamı

 

Senato Sosyalistler grubu başkanı Jean-Pierre Bel, 24 ile 26 sandalye kazandıklarını ifade ederken, Senato başkanı olan iktidardaki merkez sağ parti üyesi Gérard Larcher, solcuların iyi bir direniş gösterdiğini söyledi. Ancak Larcher’nin yapılan seçim sonrasında birçok isim gibi Senato’daki konumunu kaybetmesi söz konusu.

 

Öte yandan, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Başkanı Jean-François Copé, Senato’daki seçimin, “aldatıcı ancak şaşırtmayan bir sonuç olduğunu” söyledi. Copé, gerçek seçimin gelecek yıl yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimi olacağını söyledi.

Başbakan François Fillon ise Copé’ye meydan okuyarak, “Sağ kanadın bir araya geleceğini ve gerçeğin gelecek baharda ortaya çıkacağını, savaşın bu akşam başladığını” söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!