FP'li vekilden mollaya ders

Güncelleme Tarihi:

FPli vekilden mollaya ders
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

İran'a giden Türk heyetinin başkanı FP'li Bedri İncetahtacı, Humeyni'nin mezarını ziyareti, ‘‘Siz Atatürk'ün mezarına gitmediniz’’ diyerek reddetti. İncetahtacı, Türkiye'nin ‘İslam devleti’ olarak tanımlanmasına da itiraz etti.

FP Gaziantep Milletvekili Bedri İncetahtacı başkanlığındaki Türk Parlamento Heyeti, İran'a diplomasi misillemesi yaptı.

50 ülkenin üyesi bulunduğu ‘İslam Devletleri Parlamentolar Birliği’nin İran'da 15-17 Haziran tarihlerinde yapılan toplantısına, Türkiye'den de bir milletvekili heyeti davet edildi. Meclis Başkanlığı harekete geçerek, her partiden bir üye istedi. FP'den Bedri İncetahtacı, DSP'den Cengiz Güleç, MHP'den Recai Yıldırım, ANAP'tan Abdülbaki Erdoğmuş ve DYP'den Mustafa Örs'ten heyet oluşturuldu. Heyet kendi arasında yaptığı seçimde İncetahtacı'yı başkan seçti.

Heyet Başkanı İncetahtacı, İran Dışişleri yetkililerinin, ‘‘Siz FP'lisiniz, heyetinizi Humeyni'nin mezarına getirin’’ isteği üzerine, ‘‘Ben Türk heyetinin başkanıyım. Diplomaside mütekabiliyet şartı esastır. Siz Ankara'da Atatürk'ün mezarına gitmediniz, biz de Humeyni'nin mezarını ziyaret edemeyiz’’ yanıtını verdi.

İSLAM DEVLETİNE İTİRAZ

Türk heyeti, İran'da 3 gün süren ‘İslam Devletleri Parlamentolar Birliği’ toplantısının adına da, itiraz etti. FP'li İncetahtacı, ‘‘Biz İslam devleti değiliz. Bu hem Anayasamıza, hem de dış politikamıza ters’’ diyerek toplantının adının ‘İslam Konferansı Örgütü Üyeleri Parlamentolar Birliği’ne çevrilmesini sağladı. Bu amaçla verilen önerge oy birliğiyle benimsendi.

KKTC'YE GÖZLEMCİLİK

Türk heyeti, İran toplantısında KKTC'yi de unutmadı ve kabul ettirdiği bir başka önergeyle, KKTC'ye toplantılara ‘Gözlemci’ sıfatıyla daimi bir statü kazanmasını sağladı. Türk heyeti, 50 ülkenin katıldığı toplantının bir dahaki dönem başkanlığını Pakistan'ın yürütmesine de tam destek verdi.

DİPLOMASİ TRAFİĞİ

İncetahtacı, heyet başkanı olarak Cumhurbaşkanı Hatemi ile eski Cumhurbaşkanı Rafsancani'nin yemek davetine katıldı. Bu arada, Türk heyeti, Azerbaycan, Endonazya ve Pakistan Meclis Başkanı ile ikili temaslarda bulundu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!