FP ve DSP 2'şer alır

Güncelleme Tarihi:

FP ve DSP 2şer alır
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sakarya'ya bir öğle vakti girdiğimizde güneş, ayazı daha yeni ısıtıyordu. TEM'den sapıp kente yönelirken, 5 kilometrelik hat üzerinde içiçe girmiş 9 beldeden geçiyorsunuz. Güzelim Sakarya Ovası fabrika ve atölyelere mekan olmuş; ekonomik coğrafyasında mısır, patates gibi tarım ürünleri kalmamış. Sıfır büyüme ve gelişme sonucu sanki 'örselenmiş' bir Sakarya'yı, dolayısıyla sosyal yaşamın duraganlığı hemen farkediyorsunuz.

VATANDAŞ FARKINDA

Ekonomik bozulmaları ve gerilemeleri önlemek kimin görevi?

Yanıt; siyasetçilerin, dolayısıyla merkezi hükümetin...

Bu kusuru Sakaryalı kestirebiliyor. Bir çarşı esnafıyla konuşurken ‘‘ANAP'lısı, DYP'lisi ve Refah'lısı da var, ama 5 yılda iktidar güçlerini Sakarya'da kullanmadılar. İzmit aldı başını gitti’’ diyor. Pancar ve fındık paralarının ödenmemesi ve arda arda gelen petrol zamları günlük yaşamın önemli sıkıntıları. 'Manav' denilen yerlisi, Gürcü'sü, Abaza'sı, Çeçen'i, Laz'ı, Boşnak'ı, Pomak'ı, Kürt'ü gibi 17 etnik kökeni gelenek ve görenekleriyle barındıran 'mozaik kent'in insanların siyasi eğilimleri sürekli 'sağ' partilerde yana. Sol ise 1980'den sonra parlamentoya Hayrettin Uysal -o da 1983'de- dışında üye yollayamıyor. Bu olasılık bugün için de geçerli görülüyor.

AYNI YÜZLER

Milletvekili adaylarına gelirsek; listelerde yine bilinen parlamenterler. FP'den Cevat Ayhan ve Nezir Aydın, DYP'den Nevzat Ercan ve Ertuğrul Eryılmaz, ANAP'tan Ersin Taranoğlu ve Ahmet Neidim. DSP ise Teoman Akgür'ün yerine bu kez mali müşavir Ramis Savaş'ı koymuş. CHP'de ilk sırada ailesi Geyve/Akyazı yöresinden olan Talih Özcan var. Sosyal demokrat bir partide gümrükçü bir adayın bulunması şaşırtıcı bulunsa da Özcan'ın ‘‘Bazı orman köylerinde koyu şeriatçılarla karşılaştım. Bana karşı direndiler, siyasilerle konuşmak istemediklerini söylediler. Ama bu çağdışı zihniyete karşı mücadele edeceğim, sürpriz yapacağım’’ demesi o kadar ilginç. 21 yıllık RP/FP'li ünlü boksör Cemal Kamacı, 4'üncü kez milletvekili adayı.

BAŞKAN ADAYLARI İDDİALI

Belediye başkanlığında da bilen yüzlerin mücadelesi var. FP'nin 'liberal' kesiminden sayılan Belediye Başkanı Aziz Duran, herkese eşit durup, partizanlık yapmadığından seviliyor. Daha önce iki kez başkanlık yapan CHP'li Ünal Ozan, geçmiş deneyimine güveniyor ve hayli de iddialı konuşuyor. Sakarya'nın sorunlarının Büyükşehir statüsüne geçmekle çözümleneceğini söylüyor. 1984-89 döneminin ANAP'lı Belediye Başkanı Erkal Etçioğlu, bir dönem Refahlı olduktan sonra çağrı üzerine yeniden aday gösterilmiş. Bir de kadın aday var; DYP'den eczacı Duygu Atasoy. Atatürkçü çağdaş bir kent sloganı ile kadınlara güveniyor. Özel sektörde çalışan DSP'li Ahmet Çubuk, ‘‘sürpriz yapacağını’’ anlatıyor.

Sonuç; DSP rüzgarı sürüyor; Fazilet gizleniyor; ANAP biraz kıpırdıyor; DYP duruyor; CHP çok zorlanıyor.

Favoriler FP ve DSP ikişer alıp; ANAP, DYP'ye birer kalır mı dersiniz?



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!