Floyd Amerika’yı boğdu: 42 ölü var

Güncelleme Tarihi:

Floyd Amerika’yı boğdu: 42 ölü var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Doğuyu sel bastı

Floyd kasırgası sonrasında ABD'nin doğusunu sel bastı. Nehirlerin aşırı yağışlarla taşmasıyla birlikte yüzlerce kişi evinin çatısında mahsur kaldı. Helikopterler 400'den fazla kişiyi kurtardı. 42 can alan Floyd canavarı, pamuk ve tütün tarlalarına büyük zarar verdi, 1 milyon kümes hayvanıyla, 100 bin domuz telef oldu. Elektrik ve iletişim hatları felç oldu.

Yüzyılın kasırgası diye tarihe geçen Floyd kasırgasının arkasından getirdiği şiddetli yağışlar yüzünden ABD'de nehirler taştı, ülkenin Florioa'dan başlayıp kuzeyde Kanada'ya kadar uzanan tüm doğu kıyıları sular altında kaldı. Nehir taşkınları yüzünden evlerinin çatısına çıkan yüzlerce kişi helikopterle kurtarıldı. Floyd kábusunda ölenlerin sayısı 42'ye çıktı.

Doğu sahilinde yaşayan yaklaşık 4 milyon kişinin göç etmesine yol açan Floyd kasırgası, bölgede yaşamı felç etti. 10 eyalette 4000'e yakın ev sel sularından hasar gördü. Kuzey Carolina'da 16, Pennslyvania'da 6, Virginia'da 4, New Jersey'de 3, New York ve Delaware eyaletlerinde 2'şer kişi kasırga ve sel felaketinde hayatını yitirdi. Can kaybının artmasından endişe ediliyor.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Kuzey Carolina Valisi Jim Hunt, ‘‘Eyaletimizin doğu kesimi şimdiye kadar görülmemiş bir felaketle karşı karşıya’’ dedi. Kuzey Carolina'da 240 bin kişiye elektrik, 50 bin kişiye telefon hizmeti verilemiyor. Binlerce kişi ise geceyi sığınaklarda geçiriyor. Bazı bölgelerde olası yağmalama ve hırsızlık olaylarına karşı geceleri sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Nehirlerdeki suların endişe verici bir biçimde yükseldiğine işaret eden meteoroloji uzmanları, önümüzdeki günlerde yeni taşkınların yaşanabileceği uyarısında bulundular.

HELİKOPTERLER İŞBAŞINDA

Bazı bölgelerde su birkaç metre birden yükseldiği için felaketzedeler, kurtuluşu evlerinin çatısında buldu. Sahil güvenlik ve Amerikan ordusuna ait helikopterler, cuma ve cumartesi günleri 400'den fazla insanı çatılardan kurtardı. Helikopterler, selde mahsur kalmış kişilere havadan gıda yardımı da yapıyor.

TEMİZ SU SORUNU

Sel felaketinden etkilenen eyaletlerde temiz su sorunu yaşanıyor. Bu problemin giderilmesi için diğer eyaletlerden bölgeye temiz su ve buz takviyesi yapılıyor. Kuzey Carolina'yı afet bölgesi ilan eden ABD Başkanı Bill Clinton'ın bugün bölgede incelemelerde bulunması bekleniyor. Federal Acil İdare Bürosu'ndan Lacy Suiter, ‘‘ABD tarihinin en büyük doğal afetiyle karşı karşıyayız’’ dedi.

TARIMDA BÜYÜK ZARAR

Taşkınlar yüzünler binlerce hektarlık tarım alanları da sular altında kaldı. Sel felaketi tütün ve pamuk mahsülünde milyonlarca dolarlık hasara yol açtı. Canını zor kurtaran çiftçiler, kamyon ve TIR'larla hayvanlarını kurtarmaya çalışırken, Kuzey Carolina'da 1 milyon kümes hayvanıyla 100 bin domuz sel sularında telef oldu.

NASA endişeli

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, Florida'daki merkezini ve uzay mekiklerini yüzyılın kasırgası Floyd'un gazabından şimdilik kurtardı, ama yetkilileri de bir endişe aldı. Atmosfer ve iklimdeki anormallikler bu biçimde sürerse gelecek kasırgalar karşısında ne yapılacak?..

NASA yetkilileri, Florida'da Kennedy Uzay Merkezi'ndeki 8 milyar dolarlık uzay mekiği programlarını nasıl koruyacakları konusunda büyük kaygıları olduğunu belirtiler. NASA Müdürü Dan Goldin, gelecek kasırgalarda, Florida'da bulunan merkezin korunması için ne tür önlemler alınabileceğine ilişkin bir çalışma yapılmasını istedi. NASA yetkilileri, geçen hafta, Floyd kadar güçlü bir kasırganın etkilerine karşı uzay mekiklerinin bulunduğu birimlerin yeterli koruma içinde olmadıklarını kabul etmişlerdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!