Flörte ‘evet’ ama illa bakire olsun

Güncelleme Tarihi:

Flörte ‘evet’ ama illa bakire olsun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Üniversiteli gençlerin büyük çoğunluğu (% 79) flörtü ‘‘çok doğal’’ bir olgu olarak görüyor.

Ama aynı gençlerin yüzde 75 gibi önemli bölümü, evlilikte bekaretin şart olduğunu söylüyor.

Kulaktan dolmacinsellik eğitimi

CUMHURİYET Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Gündüz'ün danışmanlığında Arş. Görevlisi Ali Esgin tarafından gerçekleştirilen ‘‘Gençlik ve Cinsellik’’ konulu, yüzde 53'ü erkek 350 öğrenciyi kapsayan araştırmada, gençlerin sadece yüzde 5'inin cinsel bilgileri aileden aldığı ortaya çıktı.

Gençlerin diğer cinsel bilgi kaynakları ise şöyle sıralanıyor:

Arkadaşlar: % 43

Cinsel içerikli yayınlar, filmler: % 27

Kitaplar: % 23

KORUNMAK İÇİN TERS İLİŞKİ!

Gençlerin cinsel bilgilerini ölçmek amacıyla ‘‘Hamilelik ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma yollarından üçünü yazın’’ sorusuna son derece çarpıcı yanıtlar verildiği kaydedilen araştırmada, şöyle denildi:

‘‘Bu soruya (Bilmiyorum) cevabını verenler yüzde 35'lere kadar ulaşmaktadır. Gençlerin yüzde 7'si ise (Erkeklere/kızlara yaklaşmamak), (Aynı eşyaları paylaşmamak), (Ters ilişki), (Aile içi ilişki), (Geneleve gitmemek), (Korumalık takmak), (İradeli olmak), (Kürtaj) gibi yanlış cevaplar vermiştir. Bu soruya yanlızca bir cevap verenlerin oranı ise yüzde 23'dür. Bir yanıt verenlerin hemen hepsi korunma yolu olarak prezervatif cevabını vermiştir. Soruya tam olarak cevap verenlerin oranı ise yüzde 23'lerde kalmaktadır.

SINIRSIZ CİNSELLİK İSTEYENLER % 7

‘‘Cinsellik tabu olmaktan çıkmalı’’ diyenlerin oranının yüzde 52 bulunduğu araştırmada, ‘‘sınırsız’’ cinsel özgürlüğü savunanların oranı yüzde 7 çıktı.

Evlilik öncesi cinsel ilişkiyi onaylamayan gençlerin oranı ise kayıtlara yüzde 36 olarak geçti.

İlk cinsel deneyim 14'ünde

FLÖRTÜ sınırları belli olmak koşuluyla yüzde 79'luk bir oranla ‘‘oldukça doğal bir durum’’ olarak değerlendiren gençler, evleneceği kızın ‘‘bakire’’ olmasını istiyor.

Gençlerin yaklaşık yüzde 70'inin, iki farklı cinsin evlenmeden aynı evi paylaşmasını ‘‘doğru’’ bulmadığı araştırmada, ‘‘Flört konusunda (Doğal ama sınırları belli olmalıdır) diyenlerin oranı yüzde 55'i buldu. (Temkinli olmak lazım ateşle barut yanyana durmaz) diyenlerle, (Bu tür arkadaşlıklara karşıyım) diyenlerin oranı yüzde 5'er çıktı. Evlilik öncesi cinsel ilişkiyi doğal bir ihtiyaç olarak görenler yüzde 13'te, (Doğaldır ama sınırlı olmalıdır) diyenler yüzde 19'da kalırken, bu tür ilişkiyi doğru bulmayanların veya karşı çıkanların oranı yüzde 68'lere ulaştı’’ görüşüne yer verildi.

Gençlerin yüzde 60'ının ilk cinsel deneyimlerini 17-19, yüzde 16'sının 20-22, yüzde 24'ünün de 14-16 yaşlarında yaşadığı belirtildi.

Araştırmada şu değerlendirmelere yer verildi:

‘‘Gençlerin yüzde 19'u bir kızın evlilik öncesi ilişkisini normal karşılıyor. Buna kesinlikle karşı çıkanların oranı ise yüzde 65. Fikri olmayanlar ise yüzde 16'da kalıyor.’’

BEKARET KUTSAL

Bekaretin öneminin, ‘‘Evleneceğiniz kişinin bakire olması sizin için ne derece önemlidir’’ sorusuna verilen cevaplarda daha da netleştiği vurgulanan araştırmada, ‘‘Gençlerin yüzde 75'i bekaretin çok önemli olduğunu dile getirirken, önemsiz olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 15 bulundu. Bakireliği önemli gören erkeklerin oranı yüzde 85'lere kadar ulaşırken, bu oran kızlarda yüzde 60'lara gerilemektedir’’ görüşüne yer verildi.

Evleneceği kişinin bakire olmadığını anlayan erkeklerin yüzde 50'sinin ‘‘Ondan hemen ayrılırım’’ yanıtını verdiği araştırmada, ‘‘Erkekler arasında daha da ileri giderek, (Onu öldürürüm, ona hakaret edip kovarım, onu evine gönderir ailesine hakaret ederim) şeklinde yanıt verenler de çıktı’’ denildi.

Astım cinsel hastalık

CİNSEL konularda yeterince bilgi sahibi olmayan gençlerin (yüzde 54) çoğunluğunu kız öğrencilerin (yüzde 66) oluşturduğu ifade edildi.

Cinsel konularda yeterince bilgi sahibi olduğunu savunan yüzde 46'lık kesimin bilgilerinin ise yeterli olmadığı, aksine yanlışlarla dolu olduğu vurgulanan araştırmada şu saptamalara yer verildi:

‘‘Bildiğiniz cinsel hastalıklardan üçünü yazınız) şeklindeki soruya, gençlerin yüzde 19'u (Bilmiyorum) cevabını verirken, yüzde 7'si (AIDS, astım, halsizlik, verem, kanser, tüberküloz) gibi yanlış cevaplar vermiştir. Bu soruya yalnızca bir cevap verenlerin oranı yüzde 26'dır. Bu cevabı verenlerin hemen hepsi, cinsel hastalık tanımlamasını eys (AIDS) olarak yapmıştır. Soruya tam olarak yanıt verenlerin oranı yüzde 30'dur.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!