Fırtına ve yağış felç etti

Güncelleme Tarihi:

Fırtına ve yağış felç etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2001 14:50

Aralıksız süren yağışlar ve fırtına tüm yurtta yaşamı felç etti. Tarsus'ta sel baskını nedeniyle 3 köy boşaltıldı, hem Trakya'da hem de Doğu'da pek çok köy yolu kapandı. Meteoroloji yetkilileri yağışların önümüzdeki günlerde de süreceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

TRAKYA'DA TÄ°PÄ°

Edirne, Kırklarelive Tekirdağ`da gece başlayan ve bugünde yer yer tipi şeklinde devam eden kar yağışı, yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Trakya`da kar yağışı nedeniyle 6 ilçe ve 182 köy yolu ulaşıma kapandı. Çok sayıda ilçe ve köye elektrik verilemiyor.

Edirne Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü`nden aldığı bilgiye göre, saat 23.00`da başlayan ve sabah saatlerine kadar devam eden kar yağışı nedeniyle Uzunköprü-Meriç, Uzunköprü-Edirne, Süloğlu-Lalapaşa, Süloğlu-Edirne, Enez-Keşan ve İpsala-Keşan arasındaki karayolları yoğun tipi ve buzlanma nedeniyle ulaşıma kapandı.

Ayrıca, İpsala Sınır Kapısı ile Keşan-Çanakkale, Keşan-Tekirdağ arasındaki karayollarında da tipi ve buzlanma nedeniyle ulaşım yapılamıyor. Kapıkule Sınır Kapısı ile TEM Otoyolu arasındaki otoyoldada karayolları ekiplerince aralıksız olarak kar temizleme ve tuz atma çalışması yapılırken, TEM Otoyolu`na zincirsiz araçların çıkmasına izin verilmiyor.

Haberin Devamı

Bu arada, yollarda, hazırlıksız olarak çıkan çok sayıdaki araç kısa süreli olarak mahsur kaldı. Karayoları ve Köy Hizmetleri ekiplerinin müdahalesiyle araçlar kurtarıldı. Kent içinde de 8 maddi hasarlı kaza meydana geldi. Kentiçinde ise belediye ekipleri tuzlama ve kar temizleme çalışmalarını yürütüyorlar.

EDİRNE'DE 100 KÖY MAHSUR KALDI

Edirne`de, merkeze bağlı köyler ile Keşan, Süloğlu, Lalapaşa, Havsa, Enez, Uzunköprü ve Meriç ilçelerinde toplam 100 köy yolu kapandı. Kapanan köy yollarının büyük bölümü akşam saatlerinde ulaşıma açıldı. Enez İlçesi`ne ve Lalapaşa`nın 5 köyüne elektrik verilemiyor.

Edirne Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kar kalınlığının kentiçinde 5 santimetreyi bulduğunu, bugün ve yarın da kar yağışının beklendiğini bildirdiler. Edirne`de orta şiddette rüzgarın etkili olduğu ve hava sıcaklığının gündüz eksi 1 ve 1, gece ise eksi 3 ve eksi 4 arasında olmasının beklendiği belirtildi.

TEKÄ°RDAÄž'DA KAR KALINLIÄžI 40 CM

Tipi ve soğuk hava Tekirdağ`da da etkili olurken, kentiçinde kar kalınlığı 2 santimetreyi buldu. Kuvvetli rüzgar etkili olurken hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü bildirildi.

Haberin Devamı

Tekirdağ`da kar ve buzlanma nedeniyle Malkara`da 35, Hayrabolu`da 6, Saray`da 4 ve Şarköy`de 11 köy yolu ulaşıma kapandı. Yolların kapalı olması nedeniyle Şarköy`den İstanbul, Çanakkale ve Tekirdağ`a otobüs seferleri iptal edildi.

Şarköy`de devam eden kar yağışı nedeniyle 40 santimetreye ulaşan kar nedeniyle Bulgur, Palamut, Beyoğlu, Çengelli, İshaklı, Mursallı, Yayaağaç, Yörgüç, Uluman, Yeniköy ve Sofuköy`e ulaşım bir kaç saatliğine kapandı. İlçede saatteki hızı 50 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle bazı evlerin çatılarındaki televizyon antenleri uçtu. Elektrik tellerindekikopmalar nedeniyle sık sık elektrik kesintisi olan ilçede tv yayınlarıda olumsuz etkileniyor. Aşırı kar ve rüzgar nedeniyle ilçede Ramazan davulcuları görevlerini yapamadı. Balıkçı tekneleri de limana sığındılar.

Haberin Devamı

KIRKLARELİ'NDE MAÇLAR ERTELENDİ

Şiddetli rüzgar ve kar yağışının etkili olduğu Kırklareli`de, Kofçaz ve Demirköy ile merkeze bağlı 5 köye ulaşım sağlanamadı. Ancak bu köylere akşam saatlerinde ulaşılabildi. Demirköy ve Kofçaz`ta da 31 köyün yolu kapandı.

Kar kalanlığının kentiçinde 5 santimetreyi aştığı Kırklareli`de, saatteki hızı 60-70 kilometreyi bulan rüzgar etkili oluyor. Dereköy Sınır Kapısı`na ulaşımın sağlandığı karayolunda da kar ve buzlanma nedeniyle ulaşım tek şeritten yapılabiliyor. Kofçaz, Vize ve Demirköy`de elektrikler kesilirken, cep telefonlarıyla da görüşme sağlanamıyor. Kofçaz`da kar kalınlığı 1 metreyi buldu.

Bu arada, kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle Edirne ve Tekirdağ`da bugün oynanması gereken amatör küme futbol maçları ertelendi.

Haberin Devamı

DOĞU’DA KAR YOLLARI KAPATTI

Bitlis ve çevresinde ise, 2 gündür etkili olan kar yağışı nedeniyle 73 yerleşim birimiyle bağlantı kesildi.
     Â
SARIYER’DE TOPRAK KAYMASI

Sarıyer’de yağış nedeniyle meydana gelen toprak kayması sonucu 3 araç şarampole düşerek hasar gördü.

İZMİT VE GÖLCÜK'TE HEYELAN

Boğaz'da faciadan kılpayı
İstanbul Boğazı`nın Karadeniz girişinde seyir halindeyken kötü hava koşulları nedeniyle su alan Kamboçya bayraklı, "Altairace" isimli kuru yük gemisi batma tehlikesi geçirdi.
Bulgaristan`ın Varna Limanı`ndan aldığı 5 bin 100 ton sodayı Cezayir`i götüren Kamboçya bayraklı ``Altairace`` isimli 5 bin 674 grostonluk kuru yük gemisi, kötü hava koşulları nedeniyle, İstanbul Boğazı`nın Karadeniz girişinde batma tehlikesi yaşadı. Su alan gemi, 30 derece sağa yattı.
Bunun üzerine devreye giren Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri`ne bağlı tahlisiye botları, gemiyi batmaktan kurtararak, Büyükdere açıklarına çekti. Gemiye, halatlar atılarak sürüklenmesi önlendi.
Halen gemi üzerinde bulunan mürettebatın ise, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri yetkililerinden bir taleplerinin olmadığı öğrenildi.
Bu arada, kötü hava koşulları ve şiddetli akıntı nedeniyle boğaz trafiğinin güney-kuzey yönünde transit gemi trafiğine kapatıldığı bildirildi.
İzmit ve Gölcük`te, bazı köy yolları yağışlar sonucu Meydana gelen heyelan nedeniyle trafiğe kapandı.

Haberin Devamı

Aksu, Tepecik ve Avluburun köyleri ile Kartepe`yi İzmit`e, Hisareyn Beldesi, Nimetiye, Nüshetiye,Hamidiye, İrşadiye ve Siretiye köylerini de Gölcük merkezine bağlayan yollarda, heyelan nedeniyle ulaşım sağlanamıyor.

Köy Hizmetleri İl Müdürü Hüseyin Karakullukçu, ulaşıma kapalı yolların açılması çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü söyledi.

Muhtarlar ve vatandaÅŸların, yol kenarlarındaki menfezlerin temiz tutulmasına dikkat etmelerini isteyen Karakullukçu, ``Menfezler temiz tutulamadığı için, yaÄŸmur suları yolda birikiyor ve bu da zamanla toprak kayması oluÅŸturuyor`` dedi.Â
  Â
ANTALYA 13 ARALIK'A KADAR YAÄžIÅžA TESLÄ°M

Antalya yöresinde, son 15 günden beri aralıklarla süren yağışlar yüzünden karayollarında ulaşım zaman zaman aksıyor. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Antalya`da son 24 saatte metrekareye 25 kilogram yağış düştüğünü belirterek, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağmurun yarın da sürmesinin beklendiğini, 10 Aralık Pazartesi günü yağışın duracağını, 1 günlük aradan sonra yeniden başlayacak yağmurların 13 Aralık Perşembe gününe kadar sürmesini tahmin ettiklerini kaydettiler.

Meteoroloji yetkilileri, Akdeniz`de bugün ve yarın 7 kuvvetinde fırtına beklendiğini vurgulayarak, denizcilerin dikkatli olmalarını istediler.

KARAYOLLARINDA DURUM

Antalya ve çevresinde, son 15 gündür zaman zaman şiddetlenerek süren yağmur, şehirlerarası karayolu ve köy yollarında tahribata yol açtı. Yağmurun gevşettiği toprağın, karayoluna akması yüzünden, Antalya-Kaş ve Antalya-Korkuteli yollarında ulaşımda aksamalar oluyor.

Karayolları 13. Bölge Müdürü Nidai Şahinöz, A.A. muhabirine yaptığı açıklamada, dün başlayan yağmurun karayollarında henüz önemli bir hasara neden olmadığını söyledi. Şahinöz, ancak Antalya-Finike ve Antalya-Korkuteli yolunda küçük çaplı toprak kaymaları olduğunu, bölgedeki ekiplerin, karayoluna akan toprağı anında temizleyererek, ulaşımın kesintisiz sürmesini sağladıklarını bildirdi.

Şahinöz, Kemer`in Kiriş mevkiinde yoldaki toprak akıntısının temizlendiğini, önceki yağmurlarda, sel sularının tahrip ettiği Korkuteli karayolundaki 400 metrelik bölümde ise onarım çalışmalarınındevam ettiğini açıkladı. Yine geçen haftaki yağmurlarda tahrip olan Finike-Çatallar yolundaki sanat yapılarının (menfezler) prefabrike olarak onarıldığını anlatan Şahinöz, ``Geçen haftaki yağmurlarda hasargören yol ve sanat yapılarında onarım çalışmaları sürüyor. Burada, trafik servis yolundan sağlanıyor`` dedi.

Finike-Demre karayolunda da selin tahrip ettiği yolda çalışmalarınsürdüğünü ifade eden Şahinöz, bu bölümde de ulaşımın tek şeritten verildiğini belirtti.

DİM ÇAYI KÖPRÜSÜNDEKİ ÇÖKME

Şahinöz, yine önceki yağmurlarda, Alanya-Gazipaşa yolu üzerindeki Dim Çayı Köprüsü`nün orta ayaklarında 40 santim kadar oturma meydana geldiğini hatırlatarak, ``Köprüdeki çalışmalarımız sürüyor. Köprü, kontrollü olarak ulaşıma açık tutuluyor. Zaten, bu köprünün hemen yanındaki yeni köprünün yapımı da hızla sürüyor`` diye konuştu.

Şahinöz, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü ile sürekli irtibat halinde bulunduklarını, tüm ekiplerin görev başında veya teyakkuz halinde olduğunu vurgulayak, ``Karayolları ekipleri, sorumluluk alanımızda ulaşımda aksama olmaması için 24 saat görev başındadır`` dedi.

CEHENNEMDERESÄ° MEVKÄ°Ä°NDE AKSAMA

Bölge Trafik Müdürlüğü`nden alınan bilgiye göre, bu sabahtan itibaren, Antalya-Korkuteli karayolunun Cehennemderesi mevkiinde, kar yağışı ve toprak akıntısı nedeniyle ulaşım kısa sürelerle ve zaman zaman aksadı. Kemer-Kiriş mevkiinde, karayoluna akan toprak da kısa sürede temizlenerek, yol çift şeritli olarak ulaşıma açıldı.

BANDIRMA FERÄ°BOT SEFERLERÄ° Ä°PTAL

Balıkesir`in Bandırma İlçesi`nde etkili olan şiddetli fırtına, deniz ulaşımında aksamalara yol açıyor.

Hızı saatte 70 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle Bandırma-İstanbul arasındaki hızlı feribot seferleri karşılıklı olarak iptal edildi.

Marmara Adası-Tekirdağ ve Marmara Adası-Erdek arasındaki arabalı vapur seferleri de, şiddetli fırtına yüzünden gerçekleştirilemiyor.

Bandırma`da, zaman zaman elektrik kesintilerine de yol açan fırtınanın, pazartesi gününe kadar etkili olması bekleniyor.

Ä°STANBUL'DA KARLI KARIÅžIK YAÄžMUR

İstanbul`da saatteki hızı 70 kilometreye ulaşan rüzgar hayatı olumsuz etkilerken, gece hava sıcaklığının düşmesi ve karla karışık yağmur bekleniyor.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığıbilgiye göre, kentte, saatte 70 kilometre hıza ulaşan rüzgarın, sabahakadar süreceği tahmin ediliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı`na sabah saatlerinden itibaren 30`un üzerinde tabela, direk ve ağacın düşme tehlikesi bulunduğu yolunda ihbar yapıldığı, itfaiye ekiplerinin, söz konusu tabelaları indirdiği, bazı direk ve ağaçları da kestiği bildirildi.

Bu arada, 4. Levent Çilekli Caddesi`nde, yaklaşık 12 metre boyundabir ağaç, fırtına nedeniyle sokağa devrildi. Kentteki bazı tabelalarında şiddetli rüzgar nedeniyle düşerek, seyir halindeki araçlarda maddi hasara yol açtığı belirtildi.

DENİZ TRAFİĞİ

Öte yandan, fırtınalı hava, deniz ulaşımını da olumsuz yönde etkiliyor.

İstanbul Boğazı`ndan transit geçişler kontrollü olarak sağlanırken, draftlı, tehlikeli yük taşıyan ve düşük süratli gemilerin, fırtına nedeniyle herhangi bir kazaya neden olmaması  amacıyla boğazdan geçişlerine izin verilmiyor.

Yetkililer bu uygulamanın, olumsuz hava koşulları düzelinceye kadar sürdürüleceğini bildirdiler.

Şehir Hatları`nda ise fırtınalı hava yüzünden Kartal-Yalova vapur seferleri iptal edildi. Diğer hatlardaki seferler normal olarak sürdürülürken, öğle saatlerinde Eminönü`nden kalkışlı vapur seferleri ise gecikmeli olarak uygulanabildi.     
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!