Fırtına ve hortum

Güncelleme Tarihi:

Fırtına ve hortum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2002 00:34

İç Anadolu ve Çukurova'da etkili olan fırtına bazı yerleşim merkezlerinde çatıları uçurdu, bacaları yıktı, telefon ve elektrik tellerinin kopmasına neden oldu.

Kayseri kent merkezinde saatteki hızı 60 kilometreye ulaşan rüzgar, beraberinde yağış getirdi. Erciyes Dağı'ndaki yoğun tipi nedeniyle Kurban Bayramı tatilini geçiren tatilciler kaldıkları tesislerden dışarı çıkamadı.

Nevşehir'de ise hızı zaman zaman 80 kilometreyi bulan fırtına çatıları uçurdu, bacaları yıktı. Kentteki Gazi Stadı'nın kapalı tribün çatısı fırtınada uçtu. Binalardaki televizyon antenleri ile kent içindeki reklam panoları devrildi.

Niğde'nin Ulukışla İlçesi'nde saatte 80 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle MHP İlçe binasının çatısı uçtu. Elektrik kablolarının kopması nedeniyle ilçenin elektrikleri kesilirken, köylerdeki seralar da fırtınadan büyük zarar gördü.

SERALARDA BÜYÜK ZARAR

Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde de saatte 60 kilometre hıza ulaşan fırtına ev ve işyerlerinin panjur ve güneşliklerini uçurdu. Bazı bölgelerde elektrik kablolarının kopması nedeniyle elektrik kesildi.

İçel'in Silifke ve Erdemli ilçelerinde sabah saatlerinde sağanak yağışla birlikte yaşanan hortum ekili alanlara ve seralara büyük zarar verdi.

Silifke'nin Atayurt, Arkum, Atakent ve Kurtuluş Beldeleri'nde sağanak yağmurla birlikte saat 06.30 sıralarında meydana gelen şiddetli hortum, özellikle seraları yerle bir etti. Hortum, seralarda demir profillerin monte edildiği 20 kiloluk beton kalıpları bile yerinden sökerek uçurdu.

Bu arada, Erdemli İlçesi'nde de etkili olan hortum seralara büyük zarar verdi. Birer dönüm büyüklüğünde yaklaşık 100'ün üzerindeki domates serasından geçen hortum, buradaki naylon örtüleri alıp götürdü. Yaklaşık 20 evin de çatısını uçuran hortumda can kaybı yaşanmadı.

4 TEKNE BATTI, 2 BALIKÇI KAYIP

Adana'nın Karataş İlçesi'nde önceki akşam denize açılan 15 tekneden 4'ü fırtında alabora oldu. Balıkçılardan 7'si kurtarılırken, 2’si kayboldu.

Fırtınanın tüm şiddetiyle devam etmesi nedeniyle kayıp balıkçıların bulunması için arama ve kurtarma çalışması yapılamadı. Kayıp balıkçıları bulabilmek için Adana Emniyet Müdürlüğü dalgıç timi görevlendirildi.

Kurtulan balıkçılar, balığa çıkmadan önce Karataş İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde bir defter imzaladıklarını belirten balıkçılar, ‘‘Hiç kimse fırtına çıkacağı yönde bir uyarı yapmadı. Akşam sadece hafif bir rüzgar vardı. Bu da denize çıkmaya engel değildi’’ dedi.

Kayakçılar 1 saat mahsur kaldı

Palandöken Kayak Merkezi'nde çıkan şiddetli fırtınada kayakçıları zirveye taşıyan gondolları çeken liftin halatı makaradan çıkınca heyacanlı saatler yaşandı. Liftlerin durması sonucu zirveye tırmanan 10 goldoldaki yaklaşık 40 kişi bir saat süreyle havada ecel terleri döktü.

Palandöken'in 2 bin 200 metresinde kurulu kayak merkezindeki gondol liftte mahsur kalan kayakçılar yaklaşık 1 saat sonra kurtarıldı. Kayak pistlerinden 20 metre yükseklikte bekleyen kayakçılar, halatın makaraya yerleştirilmesinden sonra ara istasyona çekildi. Fırtına kazası böylece kimsenin burnu kanamadan atlatıldı. Palandöken'de geçen kış sezonunda faaliyete geçen gondol liftin aynı bölgede sürekli arıza yaptığını kaydeden tatilciler, gerekli önlemlerin alınmamasından yakındı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!