Fırat Kalkanı 2. gün: YPG Fırat'ın doğusuna çekiliyor

Güncelleme Tarihi:

Fırat Kalkanı 2. gün: YPG Fıratın doğusuna çekiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2016 23:15

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti’nin, destek verdiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleriyle Suriye içindeki ‘Fırat Kalkanı’ harekâtı devam ederken, Özel Kuvvetler (Bordo Bereliler) Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’nın önceki gece IŞİD’den temizlenen Cerablus’a beraberindeki taburla girdiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Aksakallı, belirli aralıklarla Cerablus’a giderek çalışmaları yerinde inceleyip yönetti. Korgeneral Aksakallı, ÖSO güçleriyle bir toplantı da yaptı. Suriye içinde, 120 kadarı bordo bereli olmak üzere 330 civarında Türk askerinin bulunduğu belirtildi.

KERRY DE GÜVENCE VERDİ

Harekatın ardından terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin Menbiç’ten ayrılmaya başladığı haberleri geldi. PYD’yle ilgili ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’dan sonra bir güvence de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den geldi. Kerry dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu telefonla aradı. Dışişleri Bakanlığı’ndan kaynaklar, Kerry’nin Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde PYD/YPG güçlerinin Fırat’ın doğusuna çekilmekte olduklarını söylediğini ifade etti.

Haberin Devamı

RAKKA’NIN KURTARILMASINA HAZIRLIK

Kerry’nin bu açıklamasının ardından ABD’nin terör örgütü IŞİD’e karşı düzenlediği Öz Kararlılık Operasyonu’nun (Operation Inherent Resolve) Sözcüsü John Dorrian, Twitter mesajında “Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Rakka’nın kurtarılmasına hazırlanmak için Fırat’ın doğusuna geçti” ifadelerini kullandı. Dorrian, birkaç saat sonra yaptığı ikinci açıklamada “Açıklığa kavuşturalım. SDG’nin Menbiç’i kurtarma gücünün ana unsuru, doğuya gitti. Bazı unsurlar ise planlandığı gibi el yapımı patlayıcıların temizlenmesi için kaldı” diye yazdı.

YPG TAVIR DEĞİŞTİRDİ

Önceki gün Fırat’ın batısından çekilmeyecekleri yönünde açıklamaları basına yansıyan YPG ise dün tavır değiştirdi. YPG dün yaptığı yazılı açıklamada Menbiç’in alınması operasyonuna katılan güçlerin görevlerini tamamlayıp üslerine geri döndüklerini belirtti. Menbiç’teki askeri komutanın yerel halktan oluşan Menbiç Askeri Konseyi’ne devredildiği, sivil kontrolün de yine bölge halkına bırakıldığı ifade edildi. YPG, üslerine geri döndüğünü belirtirken, hangi bölgedeki üsleri kastettiğini ise belirtmedi.

MENBİÇ DE ASKERİ PLANLARDA

Harekâtın ikinci gününde, Türk askeri kaynakları ise askeri planlamaların gelişmelere göre yenilendiğini söylediler. Bu planlamalar içinde IŞİD’in kaçtığı El Bab ve Çobanbey sınır kapısı mevkilerinin yanı sıra Menbiç’in de olduğu öğrenildi. Askeri kaynaklar, başta Arap ve Türkmenler olmak üzere değişik etnik grupların birlikte yaşadığı yer olana kadar Menbiç’in TSK planlamalarının içinde yer alacağını söylediler. Askeri kaynaklar, ABD’nin “PYD Fırat’ın doğusuna çekilmeye başladı” açıklamalarının da yakından izlendiğini, PYD’nin çekilmemesi halinde gerekenin yapılacağı mesajını verdiler.

Haberin Devamı

Türk tanklarının desteği ile Cerablus’a giren ÖSO güçlerinin IŞİD tuzaklarını temizliği de sürüyor. Cerablus merkezinde şiddetli çatışma haberlerini yalanlayan askeri kaynaklar, yapılanın olası tuzaklamalara karşı “ateşli keşif-temizlik” olduğunu ifade ettiler. Türk topçusunun da artık bölge hâkiminin TSK ve ÖSO olduğunu göstermek için Fırtına obüsleri ile “perdeleme atışları” yaptığı bildirildi.

20’DEN FAZLA TÜRK TANKI SURİYE’DE

GAZİANTEP’in Karkamış ilçesinde konuşlu birliklerden 10 Türk tankı daha dün Suriye’ye girdi. Tanklarla birlikte iş makinelerinin de Cerablus yönüne ilerlediği görüldü. İngiliz haber ajansı Reuters ise bir Türk yetkiliye dayanarak TSK tanklarının sayısının 20’yi aştığını duyurdu. Gerekirse daha fazla tank ve iş makineleri göndereceklerini kaydeden yetkili, “Yolları açmak için inşaat makinelerine ihtiyacımız var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!