Festivale ‘sus’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Festivale ‘sus’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Valiliğin uyarı yazısı üzerine, Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'ndaki son üç festival konseri saat 24.00'te bitirildi. Beş bin kişilik Açıkhava'da alkış sesi bile 90 desibeli aşarken, valiliğin yaptığı 'Konser sırasında 90 desibeli aşmayın' uyarısı kafaları karıştırdı.

İçişleri Bakanlığı'nın eğlence yerlerindeki gürültüye karşı başlattığı mücadele İstanbul'u Avrupa'nın kültür başkentleri arasına katan festivalleri de vurdu. Valiliğin İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) yöneticilerine gönderdiği uyarı, festival türündeki kültür amaçlı etkinlikleri tehlikeye soktu. Şu anda İstanbul'da devam eden iki festivalin yöneticileri İçişleri Bakanlığı'nın gürültülü eğlence yerlerine karşı başlattığı uygulamayı saygıyla karşıladıklarını, kurallara uymaya hazır olduklarını ancak festivallerin diskoteklerle bir tutulmasına anlam veremediklerini belirtti.

İstanbul Caz Festivali Yönetmeni Görgün Taner, uygulama kapsamına festivallerin de alınmasını ‘‘Bizden görüş alınmasını, tartışma ortamı yaratıldıktan sonra karar alınmasını beklerdik’’ biçiminde yorumladı. Yapı Kredi Festivali Yönetmeni Kerim Bağrıaçık ise ‘‘Etkinliklerin yarıda kesileceğine inanmıyorum. Akılcı bir orta yol bulunacağını sanıyorum’’ dedi.

Son dakikada

İstanbul Valiliği'nin 6 temmuzda, festival başlamadan bir gün önce, İstanbul Caz Festivali'nde saat ve ses düzeyi sınırlaması yapılacağına dair aldığı karar 13 temmuz akşamı Açıkhava'daki konser başlamadan birkaç dakika önce İKSV Genel Müdürü Melih Fereli'ye tebellüğ edildi.

Valilik, festival yöneticilerine hitaben yazılan metinde, konserlerin hafta içinde en geç saat 24.00'te, hafta sonunda ise saat 01.00'de bitirilmesini, 90 desibel ses limitinin aşılmamasını 51EGM49400440599/3689 sayılı karar uyarınca 'emretti.' Karara uyulmaması halinde yöneticiler hakkında yasal işlem yapılacağını bildirdi.

Geçen salı akşamı, Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nde üç sanatçının sahne alacağı konserden hemen önce 'emri' alan vakıf yöneticileri üç grubun sahnede kalma sürelerini kısalttı. Konser sonrasında günümüz cazının üç önemli saksofoncusu Joshua Redman, Branford Marsalis, Stefon Harris dinleyicilere sürpriz olarak yapacakları jamsession'ı 45 dakikadan 15 dakikaya indirmek zorunda kaldılar. Üstelik AKM'deki konserinden sonra bu jamsession'a katılmak için Açıkhava'ya gelen diğer ünlü saksofoncu Joe Lovano'nun girişimi de sonuçsuz kaldı.

Sonraki akşam sahneye ilk çıkan The Blind Boys of Alabama grubu konserini planlanan sürenin yarısına indirdi. Daha sonra sahneye çıkan folk ve blues gitarcısı Ben Harper ise dinleyicilerin ısrarlı bis istekleri üzerine 'Biraz daha çalarsam sizi de beni de tutuklayacaklar' esprisini yaptı. Israrlı alkışlara karşın ikinci bisten sonra, saat 24.00'ü geçtiği için sahneye çıkmadı.

Açıklığa kavuşturulsun

İstanbul Caz Festivali yöneticisi Görgün Taner, son dakikada yapılan bildirim yüzünden zor durumda kaldıklarını, dinleyicilerin arzusu üzerine bis için sahneye çıkmak isteyen sanatçıların ise bu uyarı nedeniyle mutsuz olduklarını söyledi. ‘‘Yasalara uymaya hazırız. Bir kere yasa çiğnense birşey olmaz, demiyoruz. Ama kültürel etkinliklerin de, eğlence yerleriyle bir tutulmasını anlayamıyoruz’’ dedi. Taner, uygulamanın kendileriyle görüş alışverişinde bulunduktan sonra, çelişkiye yervermeyecek kurallarla başlatılmasının daha akılcı olabileceğini belirtti.

90 desibellik konser!

‘‘Festivalde, üç perdelik bir bale sahnelesek, hava kararmadığı için saat dokuzdan önce başlayamayız, 24.00'ten sonra Açıkhava'yı boşaltın mı diyecekler’’ diye soran Görgün Taner, Caz Festivali'ndeki konserlerin geçen yıllarda en geç 00.30'da bittiğini, Açıkhava'da önümüzdeki günlerde düzenlenecek diğer etkinliklerin uygulamadan daha çok etkilenebileceğini vurguladı.

Taner, 90 desibel kuralının da işlevsel olmadığını belirtti. ‘‘Açıkhava'da beşbin kişinin alkışı, tezahüratı sırasında bile 90 desibel aşılıyor. Bir pop konseri bu limitin altında kalarak gerçekleştirilemez’’ dedi.

Yapı Kredi Festivali'nin yöneticisi Kerim Bağrıaçık, valiliğin kendilerine herhangi bir bildirimde bulunmadığını söyledi. Etkinliklerini saat 24.00'ten önce bitirdiklerini, bu nedenle saat uygulamasından endişe duymadıklarını belirten Bağrıaçık ‘‘Gelecek perşembe Açıkhava'da Romeo Julyet Balesi'ni sahneleyeceğiz, saat limitini aşma olasılığımız var, ancak balenin yarıda kesileceğini sanmıyorum’’ dedi. Bağrıaçık, 90 desibel limitinin sorun yaratabileceğini belirterek ’’Valilikle görüşeceğiz, bir orta yol bulunabileceğine inanıyoruz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!