Feride 4 can verdi

Güncelleme Tarihi:

Feride 4 can verdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kimliği belirsiz kişilerce kamyondan atılan 24 yaşındaki hayat kadınının bağışlanan organları, dört hastayı yaşama döndürdü.

Antalya'da, fuhuş yaptığı için birçok kez gözaltına alınan, bir defasında da ceza olsun diye saçları kazıtılan 24 yaşındaki Feride Can, 31 Temmuz gecesi kimliği belirsiz kişilerce kamyondan yola atıldı. Koma halinde bulunan Can, hastaneye kaldırıldı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi yoğun bakım ünitesine yatırılan talihsiz kadın kurtarılamadı ve 1 Ağustos günü sabaha karşı beyin ölümü teşhisi konuldu. Hastaneye çağırılan Feride Can'ın eşi, karısının organlarını bağışladı.

Özel ekip kuruldu

Bu gelişmenin hemen ardından Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu'nun liderliğinde oluşturulan ekip, Feride Can'ın organlarının nakle uygun olduğunu saptadı. Nakillerin yapılacağı 5 ameliyathane hazırlandı, nakil yapılacak hastaların son tetkikleri gerçekleştirildi. Organ naklinde deneyimli hocalarla yardımcılarından oluşan 65 kişilik ekip, 10 saat çalışarak genç kadının kalbini 29 yaşındaki Hamide Akman'a, karaciğerini 58 yaşındaki Tevfik Topal'a, böbreklerinden birini ve pankreasını 36 yaşındaki Zahide Nesrin Uysal'a, diğer böbreği 27 yaşındaki Şerife Yıldırım'a nakletti. Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, ‘‘Operasyon çok başarılı geçti. Türkiye'de ilk kez bir kadavradan 5 organ alındı ve ilk kez bir hastaya böbrekle pankreas aynı anda nakledildi. Yakında ince bağırsak ve akciğer nakli de yapabileceğiz, ancak donör (verici) bulmakta güçlük çekiyoruz’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!