Ferdi Baba’nın vize isyanı

Güncelleme Tarihi:

Ferdi Baba’nın vize isyanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2010 00:00

Vize alamadığı için Mannheim konserine 15 gün gecikmeli gelebilen Ferdi Tayfur, “Avrupa Adalet Divanı Kararı’na rağmen Türkiye’den gelen sanatçılardan hala vize isteniyor. Bu kabul edilemez. Alman hükümetine tazminat davası açacağım” dedi.

Haberin Devamı

 

ÜNLÜ sanatçı Ferdi Tayfur, kendisine vize vermeyen Almanya’ya tazminat davası açacağını açıkladı. 25 Aralık’ta Mannheim’da vereceği konser için Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’na vize başvurusunda bulunan Tayfur, vize alamayınca konserini ertelemek zorunda kalmıştı. Maddi ve manevi zarara uğradığını belirten sanatçı, gecikmeli olarak geldiği Mannheim’da ancak 9 Ocak akşamı hayranlarıyla buluştu. Konserden önce konuşan Ferdi Tayfur, “Avrupa Adalet Divanı, Almanya’ya Türkiye’den gelecek sanatçılardan vize alınmaması gerektiği yönünde karar aldı. Buna rağmen hala vize isteniyor. Bu kabul edilemez” dedi. Konsolosluğun vize işini uzattığına dikkat çeken Tayfur, “Hayranlarımdan özür diliyorum. Haksız vize muamelesi nedeniyle maddi ve manevi zarara uğradık. Avukatlarım Yaşar Akbaş ve Ramazan Akbaş aracılığıyla Alman hükümetine 70 bin Euro’luk tazminat davası açacağım. İşlemler hafta başında başlayacak. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Artık Türk sanatçılara uygulanan haksız vize ortadan kalkmalı” diye konuştu.

Haberin Devamı


Ferdi Tayfur’un Rheingoldhalle’deki konserini yaklaşık bin kişi izledi. Yaklaşık bir saat sahnede kalan Tayfur, senaryosunu yazdığı bir filmin çekimlerine yakında başlanacağını söyledi.

İşte o karar

Avrupa Adalet Divanı, “C-228/06” dosya nolu “Soysal Kararı” ile “Hizmet sunumu için gelecek olan” TIR şoförleri, işadamları, sanatçılar, bilimadamları, basın mensupları ve sporculara, AB ülkelerine 2 ay vizesiz gelme hakkı tanıdı. Adalet Divanı kararını Türkiye ve Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında 23 Kasım 1970 tarihinde Brüksel’de imzalanan ve 2760/72 sayılı yönetmelikle 19 Aralık 1972 tarihinde yürürlüğe giren Katma Protokol’ün 41. maddesine dayandırdı. Almanya karara uyacağını açıklasa da Alman konsolosluklarının hala vize istemesi tepkilere neden oluyor.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!