Fen liselerine yeni düzen

Güncelleme Tarihi:

Fen liselerine yeni düzen
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Eğitimde bir dizi reforma imza atan Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, öğrencilerine tarikat dershanelerinin göz diktiği fen liselerine de el koydu. Uluğbay, eğitim tarihinde 34 yıllık geçmişi olan bu okulları ‘yeniden canlandırma’ amacıyla değiştirilen Fen Liseleri Yönetmeliği'ni onayladı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek yönetmelikle, son sınıfta mezun edecek öğrenci bile bulamayacak duruma düşen mevcut 38 resmi fen lisesi yeniden yapılandırılacak.

TARİKAT ÖNLEMİ

Öğrenci alımı, öğrenci nakli, altyapı ve eğitim-öğretim hizmetlerinde öngörülen düzenlemelerle fen liselerini tarikatların menzilinden çıkarmayı hedefleyen Bakanlık, özel fen liselerini de takibe alıyor. Yönetmelik, şu yenilikleri getiriyor:

KARMA EĞİTİM

Resmi ve özel tüm fen liselerinde, kız ve erkeklerin birarada okuyacağı ‘karma eğitim’in esas olduğu hükme bağlandı. Böylece, özellikle tarikatların başvurduğu ‘Kız Fen Lisesi’ ve ‘Erkek Fen Lisesi’ anlayışına son verilecek. Muradiye, Samanyolu gibi vakıfların, cinsiyet ayrımı yapılan fen liseleri tarihe karışacak.

GÜNDÜZLÜ ÖĞRENCİ

Yönetmelikle fen liselerinde 34 yıllık bir gelenek de yıkılıyor. Buna göre, kuruluşundan bu yana ‘yatılılık’ esası üzerine eğitim-öğretim veren bu okullarda, artık ‘gündüzlü’ öğrenciler de okuyabilecek.

‘EN AZ 4.00’ ŞART

Fen liselerine başvuruda esas tutulan not ortalaması ‘2.00’den, en az ‘4.00’e çıkarıldı. 1999'dan itibaren, sınava ilköğretim 8 sınıf öğrencilerinden, 7. sınıf fen, matematik ve Türkçe dersi yıl sonu ortalaması ‘en az 4.00’ olan öğrenciler başvurabilecek.

FARKLI KATSAYI

Fen liselerine bu yıl, başında ‘Anadolu’ ibaresi olan okullara giriş için yapılan ortak sınavla öğrenci alınacak. Ancak, puan hesaplamada fen liseleri için farklı katsayı kullanılacak.

SINIF GEÇMEK ZORLAŞIYOR

Liselerde halen ‘en az 2 ortalama’ tutturan sınıf geçmiş sayılırken, fen liselerinde ortalamayla sınıf geçmek için bir öğrencinin yıl sonu başarı ortalamasının ‘en az 3.5’ olması gerekecek. Uygulama eski öğrencileri kapsamayacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!