Fed kararıyla borsalar yükseldi dolar düÅŸtü

Güncelleme Tarihi:

Fed kararıyla borsalar yükseldi dolar düştü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2010 09:40

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomiye destek için 600 milyar dolarlık tahvil satın alacağını açıklamasının ardından hisse senetleri piyasaları yükselirken, dolar değer kaybetti. Dolar/TL 1.40'ın altına indi, emtiya piyasalarında ise alım yaşandı.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor           Â

 

 

Fed iki gün süren toplantılarının ardından dün akşam, aylık 75 milyar dolarlık Hazine tahvili alımı yoluyla 2010’un ikinci yarısına kadar 600 milyar dolarlık varlık alımı gerçekleştireceğini açıkladı.

 

Kararın beklentilere paralel gelmesi ABD borsalarında büyük hareketler yaşanmasının önüne geçti ancak likidite bolluğunun hisse senetleri piyasalarına olumlu yansıyacağı beklentisi Asya borsalarının çoğunda yükseliş getirdi.

 

Haberin Devamı

Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 2'den fazla değer kazanırken, Hong Kong ve Güney Kore'nin gösterge endeksleri sırasıyla yüzde 0.9 ve yüzde 0.3 yükseldi. Çin'de de hisse senetleri yüzde 0.6 değer kazandı.

 

Avrupa'da da piyasaların yukarı yönlü açılması bekleniyor.

 

Fed'in piyasaya para pompalamaya devam edecek olması dolar tarafında düşüşe neden oldu.

 

Doların önde gelen altı ekonominin para birimi karşındaki performansını ölçen Dolar Endeksi 77.00 seviyesinin altına sarkmış durumda. Kararla birlikte değer kazanan euro, dolar karşısında son 9 ayın en yükseği olan 1.4175 seviyesini gördü. Euro/dolar paritesi bugün ise 1.41'in hafif üzerinde bulunuyor.

 

İçeride de dolar/TL bankalararası piyasada kritik seviye olan 1.40'ın altını gördü. Dolar/TL 1.398'den işlem görürken, euro/TL ise 1.98'in hemen altında bulunuyor.

 

Bununla birlikte, emtia tarafında bakır düşerken altın ve petrol yükseliyor.

 

Haberin Devamı

Fed'in kararını açıklamasıyla birlikte uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı da 85 dolar seviyelerine yükseldi. Petrol varil fiyatı dün 84 dolardan işlem görüyordu.

 

Bakır fiyatları 8.365 dolar düzeyine gerilerken, altın ise 35 dolardan fazla artarak 1.380 doların üzerine yükseldi.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                   Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                        Â

                             Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:       Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet    

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!