Fay hattı itfaiyeleri birleşin!

Güncelleme Tarihi:

Fay hattı itfaiyeleri birleşin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2001 00:00



Şengün KILIÇ
Haberin Devamı

İtfaiyenin sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklığı devam ediyor. Çalışmanın son ürünlerinden biri de Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki itfaiyelerin güçlendirilmesi ve reorganizasyonu.

KUZEY Anadolu Fay hattı üzerindeki itfaiyeler ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden organize edilecek. Aslında proje, İstanbul İtfaiye Müdürlüğü ile geçtiğimiz yıl Hürriyet İstanbul'da duyurduğumuz itfaiye gönüllülerinin biraraya gelerek oluşturduğu kapsamlı projenin ayaklarından biri. Proje, itfaiye için ulusal ve yerel ölçekli bir sivil örgütlenmenin geliştirilmesi için örgütlenmeden eğitim, kuruluşlar arası ilişkiler ve koordinasyona, mahalli birimlerin oluşturulması ve desteklenmesinden yasal düzenlemelerin izlenmesi ve yönlendirilmesine kadar pek çok etaptan oluşuyor.

Kaynak aranıyor

İstanbul İtfaiye Müdürü Sabri Yalım proje için Dünya Bankası desteği de dahil olmak üzere yabancı ülke itfaiyelerine kadar pek çok alanda kaynak aradıklarını söylüyor. Proje gerçekleşirse Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki tüm itfaiyelerin yeniden ve aynı standartlar içinde reorganizasyonu gündeme gelecek. Yalım kendisinin de üyesi olduğu Uluslararası İtfaiye Şefleri Birliği'ne (International Association of Firechef) çağrı yaptıklarını söylüyor: ‘‘Amacımız bu fay hattı üzerindeki itfaiyelere yardım. Bugün afet durumunda ilk müdahale edecek profesyonel ekip itfaiyedir. İtfaiyeyi geliştiremezseniz bunu sağlıklı yapamazsınız. Ama Anadolu'daki itfaiyelere baktığımız zaman hiçbirinin yeterli olmadığını görüyoruz’’ diyor.

İstanbul İtfaiyesi son aylarda oldukça yoğun çalışmalar içinde. Türkiye çapında itfaiyenin yeniden organizasyonu düşünülüyor. Geçtiğimiz ay İçişleri Bakanı Saadettin Tantan bir konuşma yapmış ve itfaiyelerin yeniden organize edilmesi gerektiğini söylemişti. Yalım bu açıklama doğrultusunda bakanlığın Strateji Merkezi ile ortak çalışmalar yaptıklarını söylüyor. İşte Sabri Yalım'ın ağzından yeniden yapılanma önerileri:

Türkiye'de bir itfaiye Genel Müdürlüğü kurulmalı. Çalışmalar şu anda Sivil Savunma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor ama sivil savunmanın tüm gayretlerine rağmen olaya bir perspektif getirmesi mümkün değil.

İtfaiyenin denetlenmesi çok çok önemli. Denetimin şu anda mevzuat gereği sivil savunma müdürleri tarafından yapılması gerekiyor. Yangın konusunda sivil savunma itfaiyeden daha deneyimli değil ki denetim yapsın.

Yangından Korunma Yönetmeliği ve Yangından Korunma Kanunu çalışmalarını Türkiye İtfaiyeciler Birliği tarafından yapılıyor.

Yangın, kurtarma, araç gereç ve istasyon standardizasyonu sağlanmalı. Şu anda standartlarımız yok. Her şehirde farklı bir standartta istasyonla karşılaşıyorsunuz.

Mesleğini icra eden kişilerin maalesef gelecekleri, erken emeklilikleri garanti altında değil.

Deniz itfaiyesi 70'li yıllarda kaldırıldı. Önce Liman Başkanlığı, sonra Kıyı Emniyeti Gemi Kurtarma İşletmeleri bu işi üstlendi. Deniz, kara itfaiyelerinin, hava limanlarının, karayollarının şehir itfaiyelerine bağlanması gerekiyor. Orman Yangınları Yönetmeliği'nde ‘‘orman yangınına itfaiye gittiği zaman orman ekipleri olay yeri amiridir’’ deniyor. Çok ayıp bu. Hangi tür yangın olursa olsun otorite itfaiyedir.

Üç telefon çok

Yangın muslukları standizasyonu şart. Araçların üzerine devasa tanklar koyarak yangına gitme inşallah sona erdirilecek. Caddelerde her 150 metrede, metro gibi yerlerde de 50-60 metre arasında bir şehir şebekesinden beslenen su musluğu konması gerekiyor.

İlk ve orta dereceli okullarda yangın konusunda eğitimi içeren bir müfredat programı hazırlanmalı. Üniversite ve yüksek okullarda bölüm açma projemiz şu anda üç üniversite tarafından uygulanıyor; Kocaeli, Akdeniz ve İstanbul Üniversiteleri.

Çağdaş itfaiye eğitim merkezlerine ihtiyaç var. Orta ve uzun vadeli bir çalışma yapıyoruz. Kocasinan'daki İtfaiye Eğitim Merkezi'mizi 500 milyar liralık bir harcamayla dünyanın en modern eğitim merkezlerinden biri haline getirmeye çalışıyoruz. Ama daha vurucusu, 100 dönümlük bir arazide kurulacak merkez projemiz. Kaynak ihtiyacımız var.

Acil yardım hatlarında üç telefon çok fazla; ilk yardım, polis, jandarma, cenaze işleri vb. Bunların tek telefon gerekiyor. Bazen ben bile unutuyorum bu numaraları. En fazla beş saniyelik bir gecikme oluyor tek merkezden yönlendirildiğinde.

İTFAİYE MÜDÜRÜ SABRİ YALIN

Depremden öğrendiklerimiz

Depremden sonra biz bir gerçeği öğrendik. Su depolarımızı hep binaların altına yapıyorduk. Deprem binalarımızı salladı ve durdu ama binaların altındaki depolarda sular çalkalanmaya devam ettiği için binalarımıza daha çok zarar verdi. Bundan sonra su depolarımızı binaların yanına ve biraz uzağına yapalım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!