Faturasız su Anadolu Yakası'nda

Güncelleme Tarihi:

Faturasız su Anadolu Yakasında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

İSKİ'nin peşin ödemeye dayalı elektronik kartlı sayaç uygulamasında 10 bin aboneye ulaşıldı. Yeni alınan 3700 sayaç Kadıköy ve Üsküdar'a takılacak.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından Kasım 1999'da başlatılan elektronik kartlı sayaç uygulamasında 10 bin aboneye ulaşıldı.

Eminönü, Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy, Şişli ve Beyoğlu'nda çalışmalarını tamamlayan İSKİ, yeni alınan 3 bin 700 sayacı Kadıköy ve Üsküdar'a takmak için hazırlıklarını sürdürüyor.

İSKİ bu uygulamaya para tahsilatında yaşadığı zorlukları aşmak için başlamıştı. Bir pilot bölge seçilmedi.

Kimler öncelikli?

Öncelikli olarak ilçelerdeki otel, lokanta, iş hanı, özel okul ve özel hastanelere bu sayacı takma zorunluluğu getiriyor. Günde birbuçuk metreküpten fazla su kullanan aboneler ile sayacı sıkça bozulan ve müşterek su kullanan aboneler de İSKİ tarafından öncelikle kartlı sayaç sistemine geçiriliyor.

Ön ödemeli kartlı sayaç uygulamasının peşin ödeme esasına dayanması nedeniyle alacakların tahsilindeki zorlukların ortadan kalktığını belirten İSKİ Şebekeler Genel Müdür Yardımcısı İhsan Özleyen ‘‘Bu da İSKİ'ye daha kısa sürede nakit girdisi sağlıyor ve diğer yatırımlara öncelik verilmesine imkan tanıyor’’ diyor.

Abonelere ne getirdi?

Özleyen, yüksek meblağ ile kredi almak isteyen abonelerin üstünde para taşıma riskini ortadan kaldırmak için on-line banka ödemesi sistemini başlattıklarını da belirtti.

Sistem abonelere de bazı yararlar sağlıyor. Bu sistemle, faturayı gününde ödemeyi unutmak ve sonradan ceza ödemek gibi sorunlar ortadan kalkıyor. Ayrıca su kullanılmadığı dönemlerde (örneğin tatilde) bakım ücreti ödemek de gerekmiyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Elektronik kartlı sayaç sistemi peşin ödeme esasına dayanıyor.

Fatura, itiraz, gecikme zammı, okuma gibi yükler ortadan kalkıyor.

Sistem, mekanik su sayacı, ön-ödeme modulü ve abone kartından oluşuyor.

Sistem, satın alınan kredi kadar su kullanılmasına izin veriyor.

Ekran aboneleri uyarıyor. Örneğin kredi azaldığında ‘‘kredi az’’ uyarısında bulunuyor.

Abonelerin zor durumda kalmasını önlemek için kartlara yedek kredi yükleniyor.

İsteyen İSKİ'den kredisini para ödemeden alıyor, para her ayın 16'sında abonenin banka hesabından İSKİ tarafından otomatik olarak çekiliyor.

Yetkili olmayan biri sayaca müdahale ederse vana otomatik olarak kapanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!