Fatura 300 milyar

Güncelleme Tarihi:

Fatura 300 milyar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Burdur Cezaevi'ndeki isyancılar, cezaevini savaş alanına çevirmiş. Koğuşların yakıldığı, eşyala-rın kırıldığı cezaevinde hasar 300 milyar lira civarında. Bu arada dün, 70 kişi açlık grevi başlattı.

BURDUR E Tipi Cezaevi'nde çarşamba günü başlayan ve Eğirdir'den gelen komando timlerince bastırılan isyanın ardından dün de 70 tutuklu ve hükümlü açlık grevi başlattı. İsyan sırasında savaş alanına dönen cezaevinde hasarın 300 milyar lirayı bulacağı tahmin ediliyor.

Burdur Cezaevi'nde bir türlü huzur sağlanamıyor. 61 tutuklu ve hükümlünün çarşamba günü başlattıkları isyan, komandolarca bastırılırken, şimdi de siyasi suçlardan tutuklu ve hükümlü 70 kişi açlık grevine başladı.

Çarşamba günü sabah 07.00'da ifade vermek için adliyeye gitmeyi reddeden aşırı sol örgütlere mensup 11 tutuklunun başlattığı isyan kısa sürede büyüdü. İsyancıların sayıları 61'e ulaşırken, 14.5 saat sonra komandoların cezaevi duvarlarını delerek koğuşlara girmesiyle eylem bastırıldı. İsyan sırasında Burdur E Tipi Cezaevi'nin bir bölümü büyük hasar gördü, eşyalar parçalanıp, koğuşlar yakıldı.

KOĞUŞLARI YAKTILAR

Burdur E Tipi Cezaevi, yaşanan isyan ardından gazetecilere gezdirildi. Cumhuriyet Başsavcısı Sait Gürlek'in izniyle cezaevine giren gazeteciler, isyancı tutuklu ve hükümlüler ile güvenlik güçlerinin karşı karşıya geldiği koğuşları gezdiler.

Cezaevinin koğuş duvarlarında 13 delik açıldığı görüldü. Bunlardan bir kısmını isyancı tutuklu ve hükümlülerin, bir kısımını da olayları bastırmak için operasyon yapan güvenlik kuvvetlerinin açtığı öğrenildi. Bazı koğuşların isyancı tutuklu ve hükümlülerin çıkardıkları yangın nedeniyle kullanılmaz hale geldiği gözlenirken, savaş alanına dönen cezaevinin yeniden eski haline getirilmesinin zaman alacağı bildirildi.

CEP TELEFONU BULUNDU

Eylemden sonra cezaevinde yapılan aramada bir adet de cep telefonu bulunduğu öğrenildi. Cezaevindeki hasarın belirlenebilmesi için Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nden bir ekibin çalışmalara başladığı belirtildi. Yetkililer, hasarın 300 milyar liraya ulaşacağını söylediler.

Maket silahlarla eğitim

Gazetecilere, tutuklu ve mahkumlardan toplanan malzemeler de gösterildi. Bu malzemelerin arasında yasa dışı sol örgütlere ait çok sayıda bayrak, flama ve örgütsel dökuman bulunması dikkat çekti. Bu malzemeler arasında ucu sivriltilmiş inşaat demirleri, sopalar ve çeşitli tip silahların tahta maketleri de bulunuyor. Gazetecilere cezaevi gezdirilirken, diğer koğuşlarda bulunan adi suçlardan tutuklu ve hükümlüler de, ‘‘Af istiyoruz’’, ‘‘Ecevit ve Bahçeli verdikleri sözü tutsunlar’’, ‘‘Oylarımızı vaadlerle aldılar. Sizi uyarıyoruz, cezaevleri yanacak’’ diye bağırdılar.

Amasya Cezaevi'nde jiletli eylem

AMASYA Cezaevi'nde kalan 7 hükümlü, cezaevi koşullarını protesto için kendilerini havalandırma avlusuna hapsetti. Hükümlüler, kendilerini jiletle yaralayıp intihar tehdidinde bulundu. Ankara Ulucanlar Cezaevi'nden geçen yıl Amasya Cezaevi'ne sevk edilen 4 hükümlü ile birlikte daha önce yine Amasya Cezaevi'nde kalan 3 hükümlü, önceki akşam saatlerinde, ellerinde jilet ve kaşık sapından yapılmış kesici aletlerle olduğu halde kaldıkları koğuşun avlusuna çıktılar. Görevlilerin kendilerine yaklaşmasına izin vermeyen ve kollarıyla vücutlarının çeşitli yerlerini yaralayan mahkumlar, cezaevi yönetiminin kötü uygulamasını protesto ettiklerini belirterek, şartların bir an önce iyileştirilmesini istediler. Hükümlülerin bekleyişi sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!