Fatih’in korkusundan dağdan atladı, kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Fatih’in korkusundan dağdan atladı, kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2003 01:55

Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerindeki en büyük rakibi, yine bir Türk devleti olan Karamanoğlu Beyliği idi. Karamanoğulu hükümdarı Pir Ahmed Bey, Fatih Sultan Mehmed ile giriştiği mücadeleyi kaybedip karısıyla çocuklarının da Osmanlılar tarafından esir edildiğini görünce dağdan atlayarak intihara kalkıştı ama kayaların arasından çıkan bir ağaca takılarak kurtuldu. Öldürmeyen Allah, öldürmüyordu. Pir Ahmed Bey sürgüne gitti ve birkaç sene sonra kahrından öldü.

OSMANLI Devleti'nin Anadolu'nu hákimiyetini ele geçirmek için mücadele ettiği Türk Beylikleri arasındaki en büyük rakibi, Konya taraflarında hüküm süren Karamanoğulları idi.

Karamanoğulları'nın son beylerinden Pir Ahmed Bey, Fatih'i çok uğraştırmıştı. Bütün çabalarına rağmen Osmanlılar karşısında bir başarı kazanamayan Karamanoğlu, ailesinin Osmanlı ordusu tarafından esir edilmesi üzerine kendisini dağdan atarak intihara kalkışmış ama takıldığı bir ağaç hayatını kurtarmış ve ölmeyi becerememişti.

Karamanoğulları beyleri, kendilerini Türkiye Selçukluları'nın várisi görüyorlardı. Osmanlılarla evlilik yoluyla akraba olmalarına rağmen, Balkanlar'da fetihler ile meşgul bulunan Osmanlılar'ı devamlı olarak arkadan vurmuşlardı. Zor durumda kalan Osmanlı padişahları, kendileri gibi Müslüman olan Karamanoğulları Beyliği'ne karşı mücadele edebilmek için Mısır'daki din bilginlerinden, bu mücadelenin dini bakımdan meşru olduğu yönünde fetva almışlardı. Fatih Sultan Mehmed, tahta çıktığı zaman, Osmanlı topraklarını işgale kalkan Karaman Beyliği üzerine başarılı bir sefer yaptı. Fakat İstanbul'un fethi sırasında arkadan vurulmamak için Alanya'yı Karamanoğulları'na bıraktı, bir barış anlaşması imzaladı ve geri döndü.

O dönemde Karamanoğulları'nın başında olan İbrahim Bey'in yedi oğlu vardı. Bunlardan Pir Ahmed, Kasım, Karaman, Süleyman, Nuresufi, Aláeddin isimli altı oğlunun annesi, Fatih Sultan Mehmed'in halasıydı. İshak isimli oğlu ise bir cariyeden doğmuştu. İbrahim Bey, Osmanlılar'dan o kadar nefret ediyordu ki Osmanlı kanı taşımadığı için İshak'ı kendisine veliaht seçmişti ama ölüm döşeğinde iken bu seçime karşı çıkan diğer oğullar arasında taht mücadelesi başladı ve İshak Bey kardeşlerine karşı Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'dan destek aldı. İşin büyümesi ve diğer kardeşlerden Pir Ahmed Bey'in yardım istemesi üzerine, Osmanlı Beyliği duruma müdahale etti.

DAĞLIK ARAZİDE BAŞARILI OLAMADI

Kardeşi İshak'ı Osmanlı desteğiyle mağlup eden Pir Ahmed, Karaman beyi oldu ancak bir süre sonra o da Osmanlılar'ın aleyhine çalışmaya başladı. Bunun üzerine 1466'da Karaman seferine çıkan Fatih Sultan Mehmed, başta Konya olmak üzere beyliğin önemli bir kısmını fethetti, Pir Ahmed Bey de Türkmen aşiretlerinin yaşadığı Toroslar'a sığındı. Ama Osmanlı ordusu dağlık arazide başarılı olamadı ve Karaman Beyliği tamamen sona erdirilemedi. Pir Ahmed daha sonra Karaman topraklarına dönünce, Fatih, işi bitirmek için Gedik Ahmed Paşa'yı bir orduyla Toroslar'a gönderdi. Sarp dağlarda mücadele etmenin zorluğunu bilen Gedik Ahmed Paşa, Pir Ahmed'i hile ile yakalamayı düşündü ve Karamanoğlu'na elçi göndererek anlaşma teklif etti. Zor durumda kaldığı için anlaşma teklifini kabul eden Pir Ahmed Bey, elçiye ziyafet verdiği sırada Osmanlı kuvvetleri ziyafetin verildiği yeri kuşattı ama Karamanoğlu kaçmayı başardı.

Pir Ahmed Bey, karısını, çocuklarını ve hazinesini Toroslar'da müstahkem bir mevki olan Minan Kalesi'ne yerleştirdi ve yeniden dağlarda dolaşmaya başladı, Gedik Ahmed Paşa ise Minan Kalesi'ni kuşattı. Kuşatmayı kalenin karşısındaki bir tepeden seyreden ailesinin emniyette olduğunu düşünüyordu ama Osmanlı ordusundaki toplardan çekinen kale komutanı, kaleyi Gedik Ahmed Paşa'ya teslim etti. Burçlarda Osmanlı bayraklarının dalgalandığını gören Pir Ahmed Bey herşeyin bittiğini düşünerek kendisini dağdan aşağıya attı. Fakat, öldürmeyen Allah öldürmüyordu. Pir Ahmed Bey, yüzlerce metrelik uçuruma düşerken kayalıkların arasından uzanan bir ağaca takıldı ve durumu gören adamları binbir güçlükle gidip beylerini kurtardılar. Osmanlılar'ın karşısında tutunamayan Pir Ahmed Bey, ölmeyi de becerememişti. Karaman topraklarında yaşaması artık mümkün değildi ve gidip bir başka Türk beyliğine, Akkoyunlular'a sığındı ve bir süre sonra Bayburd'da kahrından öldü.

Papaz yahnisi

Yahni, her cins balıktan yapılabilir. Balığı güzelce temizleyip yumurta tavasına veya toprak bir güvece istif edin. Aralarına halka soğan, doğranmış maydanoz ve domates ile tuz ve biber koyun. İki fincan sirke ile bir buçuk fincan zeytinyağını üzerine döküp ateşe oturtun. Bir saat pişirip balık kendi suyunu çektikten sonra ateşten alın ve soğumaya bırakın. Sirke yerine limon da kullanılabilir.

İster erkek, ister kadın olsun, mü'minler birbirlerinin dost ve yardımcılarıdırlar; insanlara iyiliği emrederler, onları kötülükten vazgeçirmeye çalışırlar, namazı dosdoğru kalırlar, zekatı verirler, Allah'a ve Peygamberine itaat ederler. İşte bunlardır ki, Allah onları rahmetiyle yargılayacaktır. Çünkü Allah Aziz'dir, Hakim'dir. Tevbe Suresi 17'nci ayet
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!