Fatih Camisi artık ağaçsız

Güncelleme Tarihi:

Fatih Camisi artık ağaçsız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2012 00:00

Fatih Camisi’nin bahçesinde kesilen 6 çınar ağacının ardından, Akdeniz Medresesi ile cami arasında kalan yeşil alandaki ağaçlar da teker teker kesiliyor.

Haberin Devamı

Fatih Belediyesi, caminin orijinal planında ağaçlık alan olmadığını açıkladı.

FATİH Camisi’ndeki restorasyon çalışmaları sırasında ilk olarak bahçedeki dev çınar ağaçları kesildi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 1950’li yıllarda dikilen ağaçların kuruduklarını, köklerinin camiye ve yer altındaki tarihi su kanallarına zarar verdiği yönünde rapor tutmuş, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu da raporu onaylamıştı. Çınarlar anıt ağaç olmadığı için geçtiğimiz Mart ayında teker teker kesildi. O dönem Fatihliler kesimlere tepki gösterdi. CHP’li Gürsel Tekin de ağaçların kesilmesine tepki göstermiş “Bu ağaçların her biri en az 90 yıllık. Bu bir katliamdır” demişti.
9 AY SONRA İKİNCİ KESİM YAPILDI
İş makineleri 9 ay sonra ağaçları kesmek için bir kez daha cami avlusundaydı. Akdeniz Medresesi ile cami arasında kalan yeşil alandaki ağaçlar teker teker yerlerinden söküldü. Bazı ağaçların gövdelerine de x işareti konuldu. Vatandaşlar kesimde çalışan ekiplere tepki gösterdi. Bazıları ise otopark yapılacağını iddia etti. Kesimlerin yapıldığı yeşil alanda kızını gezdirmeye gelen Yunus Çetinkaya, ağaçları göremeyince,  “10 gündür gelmiyordum. Burası çok güzeldi. Ağaçlıktı hep ama şimdi çok kötü olmuş. Camiinin oksijen kaynağıydı bunlar” dedi. Fatih Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise “Fatih Camii’nin orjinalinde yeşil alanın gözükmüyor. Ağaçlar sökülerek başka yeşil alanlarda değerlendiriliyor. Ağaçların alandan sökülebilmesi için ağaç söküm zamanı beklenmiştir. Fatih Camii’ne günde sayısız turist gelmektedir. Söz konusu ağaçlık alana süs havuzu, oturma ve dinlenme yerleri yapılacak ve yaşama açılacaktır” denildi. Belediye yetkilileri 5 ağaç ve 50 ağaç niteliği taşımayan çalının kesildiği, diğerlerinin ise taşındığı belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!