Farsça iletisim kuran tarihi eser kaçakçıları

Güncelleme Tarihi:

Farsça iletisim kuran tarihi eser kaçakçıları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2008 00:00

Kaçakçılıktan daha önce kaydı bulunan Hüseyin ve Yılmaz Can kardeşleri telefon takibine alan polis, Farsça konuşmalardan şüphelendi.

Bunun üzerine operasyon ekibine Farsça bilen polis dahil edildi. Alıcı rolünde kaçakçılarla temas kuran operasyon ekibi, düzenlediği eşzamanlı baskınlarla 1884 parça son derece değerli tarihi eseri ele geçirdi.

MALİ Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine, tarihi eser kaçakçılığından kaydı bulunan Hüseyin ve Yılmaz Can kardeşlerin, yurtdışına tarihi eser satışı yaptıkları yönünde bilgiler geldi. Ekipler, bunun üzerine Can kardeşleri 3 ay önce telefon takibine aldı. Kaçakçıların telefonda Farsça konuşmaları üzerine, operasyonu yürüten ekibin içine Farsça bilen polis dahil edildi.

Alıcı rolünde şüphelilerle temas kuran polisler, Can kardeşlerle eserleri gizledikleri Gaziosmanpaşa’daki depoya yakın bir sokakta randevulaştılar. Hüseyin Can, alıcı rolündeki polislerden şüphelendi. Randevuyu iptal eden Hüseyin Can, kardeşi Yılmaz Can’ı telefonla arayarak Farsça, polislerin takibinden şüphelendiğini, eserleri başka bir depoya götürmesi talimatını verdi. Farsça bilen polis talimatı çözdü. Belirlenen 4 adrese eş zamanlı operasyon başlatıldı. Fatih ve Gaziosmanpaşa’daki depolar ile 2 ev basıldı. Hüseyin Can, Yılmaz Can ve eşi yakalandı. Depolarda yapılan aramalarda, Roma dönemine ait mermer kadın heykeli, Urartu dönemine ait çivi yazılı tablet ve çömlekler, Asur dönemine ait tablet, prehistorik döneme ait taş balta ve delicilerin de aralarında bulunduğu 1884 parça tarihi eser ele geçti. Tunç, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi eserleri İstanbul Arkeoloji Müzesi yetkilileri inceledi. Hüseyin ve Yılmaz Can kardeşler tutuklandı.

Farsça iletisim kuran tarihi eser kaçakçıları
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!