Faiz Anadolu'nun kaderi

Güncelleme Tarihi:

Faiz Anadolunun kaderi
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 29, 2001 12:14

Yüksek faiz ve aşırı borçlanma 4000 yıl önce de Anadolu halkının en büyük kabuslarından biriydi. Hatta yüksek faiz yüzünden borçlarını ödeyemeyen halkın bir kısmı köle bile olmuş ve afla kurtulmuştu.

Haberin Devamı

Kayseri yakınlarında bir kazı alanında çıkarılan çivi yazılı tabletler Milat'tan Önce 2000'li yıllarda da en önemli sorununun ekonomi olduğunu ortaya çıkardı. Kazı alanından çıkarılanlar, Anadolu'nun altın ve gümüş yatakları açısından zengin olduğunu ortaya koyuyor. Ancak Anadolu halkı kalay, kumaş, parfüm, kıymetli taş gibi mallarda Mezopotamya'ya bağlanmış. Bulgular Mezopotamya bölgesinden gelen Asur Ticaret Kolonileri'nin Anadolu halkını ekonomik açıdan kendine bağımlı hale getirdiğini gösteriyor.

BORCUNU ÖDEYEMEYEN HALK KÖLE OLMUŞ
  Â
Asurlular, özellikle silah yapımında kullanılan kalay ve o yılların dünya moda merkezi olan Mezopotamya'dan birbirinden güzel kumaşlar getirerek, Anadolu'da pazarlıyorlardı.

Birbirinden cazip ürünleri çok pahalı fiyatlarla Anadolu halkına satan Asurlular, ödemede güçlük çeken halka ürünlerini vadeli pazarlıyordu. Asurlular kendi aralarında yüzde 30 oranında faiz uygularken, Anadolu halkına yüzde 200-300'e varan oranlarda faizle mal satıyorlardı. Bu gidişat borçlarını ödeyemeyen halkın büyük bölümünün köle olmasına neden oldu. Halkın düştüğü büyük sıkıntıyı gören dönemin Kültepe Kralı bugünkü konsolidasyon benzeri bir uygulamaya giderek, borçlarını ödemeyeceğini açıklamış ve genel af çıkarmış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!