Faciaya kılpayı

Güncelleme Tarihi:

Faciaya kılpayı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

68 yolcu ve 5 mürettebatın bulunduğu THY uçağı Samsun'da pistten çıktı. Yüzlerce evin bulunduğu mahalleye doğru ilerleyen uçak kum tepelerine çarparak durabildi.

İstanbul 'dan dün saat 13.35'te havalanan TK 74 sefer sayılı ‘Şanlıurfa’ uçağı saat 15.00 sıralarında Samsun semalarına ulaştı. Büyük uçakların inemediği, deniz seviyesinden oldukça yüksekteki Samsun Havalimanı'nın 1620 metre uzunluğundaki pisti üzerinde alçalan Kaptan Pilot Hikmet İşbuyuran, yoğun sis nedeniyle pas geçti. Pilot ikinci denemede kuleyle yaptığı görüşmede 'Pisti gördüm iniyorum' dedi.

Geç teker koydu

Ancak piste ortalara doğru geç teker koyduğunu farkeden pilot hemen uçağın frenlemesini sağlayan ve kuyruk dikmesi altındaki parçaları açarak durmaya çalıştı. Pilot, pisti geç kullandığı için frenleme sistemine maksimum gücü verince savrulan uçak, pist dışına kaçtı ve son derece riskli bir havalimanı olan Samsun Havalimanı'nın pistinin 50 metre dışında ön dikme bir kum ve çakıldan oluşan toprağa saplanınca uçak durabildi.

Pilotlar yaralı

68 yolcu ile 5 mürettebat, ön dikmesi kırılan ve büyük hasar gören uçaktan süratle tahliye edildi. Olay sırasında başlarından hafif yaralanan Kaptan Pilot Hikmet İşbuyuran ve 2'nci Pilot Halil Cura, Samsun Devlet Hastanesi'nde müşahade altına alındı. Olayla ilgili olarak THY harekete geçerken, kule kayıtları istendi. Sivil Havacılak Genel Müdürlüğü soruşturma başlattı.

Riskli havalimanı

Samsun kent merkezinin 4 kilometre güneybatısında bulunan havalimanı, 1958 yılında hizmete açıldı. Deniz seviyesinden 162 metre yüksekte bulunan alan, hava durumuna göre hizmet veriyor. THY yetkilileri tarafından riskli havalimanları arasında bulunan Samsun'da 1620 metre uzunluğunda, 45 metre eninde bir beton kaplama pist bulunuyor. Samsun Havalimanı, Çarşamba'da yapımı devam eden Samsun-Çarşamba Havalimanı'nın hizmete girmesiyle devre dışı bırakılacak.

Kum tepesine çarparak durabildi

Türk Hava Yolları'nın RJ- 100 tipi ‘Şanlıurfa’ adlı yolcu uçağı, yoğun sis ve hafif kar yağışıyla görüş mesafesinin düştüğü Samsun Havalimanı'na inişte pistten çıktı. Uçağın ön dikmesi, pist kenarındaki bir kum ve çakıl tepeciğine saplanırken, meydana gelen sarsıntı sırasında başlarını ön cama vurarak hafif yaralanan pilotlar hastaneye kaldırıldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!