Eygi'den ‘Sabetaycılar’ kitabı

Güncelleme Tarihi:

Eygiden ‘Sabetaycılar’ kitabı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

İslami kesimde farklı ve aykırı düşünceleriyle tanınan Mehmet Şevket Eygi bu kez Sabetaycıları anlatan bir kitap yazdı. 'Yahudi Türkler Yahut Sabetaycılar' adlı kitap, Sabetaycı olduğunu açıklayan Ilgaz Zorlu'nun kurduğu ZVİ-Geyik Yayınları tarafından yayımlandı.

İSLAMCI yazar Mehmed Sevket Eygi, son kitabında Türkiye'de ‘dönmeler’ diye de bilinen ‘Sabetaycılar’ı anlattı. Eygi'nin ‘İki Kimlikli, Gizli, Esrarlı ve Çok Güçlü Bir Cemaat Yahudi Türkler Yahut Sabetaycılar’ adlı kitabı, yıllarca içe kapalı olarak yaşayan Sabetaycıları, ‘Evet Ben Selanikli’yim-Türkiye Sabetaycılığı' adlı kitabıyla kamuoyunun gündemine oturtan Ilgaz Zorlu'nun kurduğu Zvi-Geyik Yayınları tarafından basıldı.

Kitabın, yayınevi tarafından yazılan tanıtım yazısında Eygi'nin 10 yılı aşkın süredir ‘Sabetay Sevi ve Türkiye Sabetaycılığı’ konusunda makaleler yazdığına dikkat çekilerek, ‘‘Şunu kabul etmek gerekir ki Mehmed Şevket Eygi, sabetaycılık sorununun İslami platformlarda ve Müslümanlar arasında tartışılmasını sağlayan kişidir' denildi.

YAKIN TARİHİ ÇÖZMEK İÇİN

Mehmed Şevket Eygi, 10 yılı aşkın süredir yazdığı yazılardan derlenen kitaba yazdığı ‘Birkaç SÖZ' başlıklı önsözde, yakın tarihi çözmek için Sabetaycılığa ‘ciddi ve ilmi' yaklaşmak gerektiğini vurguladı. Eygi'nin ‘Birkac SÖZ'ünde şunlar yer aldı:

‘‘İzmir'de 1626'da doğmuş, Haham olmuş, Yahudilerin beklediği mesih olduğunu iddia etmiş, 1676'da Berat'ta sürgünde ölmüş Sabetay Sevi, Türkiye'nin yakın tarihine dolaylı olarak damgasını vurmuş çok önemli bir şahsiyettir. Zahirde Türk ve Müslüman görünen, gerçekte ise Sabetay Sevi'nin yolundan giden, kendilerine ‘Selanik dönmeleri', ‘Selanikliler', ‘Avdetiler', ‘Sabetaistler' gibi isimler verilen bu gizli, esrarlı cemaat, bence, şu anda Türkiye'nin en güçlü lobisini teşkil etmektedir. Sabetaycıları bilmeden, güçlerini ve tesirlerini hesaba katmadan, Türkiye'nin siyasi yapısını, resmi ideolojisini anlamak, zihinlere takılan sırların içyüzünü fehm etmek mümkün değildir. Bu konuya, ciddi ve ilmi araştırmalar seviyesinde yaklaşmadan, yakın tarihimizi çözmek mümkün olamaz. Elinizdeki kitap, meseleyi ve konuyu gündeme getirmek maksadıyla yazılmış fıkralardan ibaret olup, şimdiye kadar su altında tutula gelen Sabetacılık hakkında aydınlatıcı bilgiler vermektedir.’’

Eygi'nin kitapta yer alan makalelerinde sık sık Sabetay lobisinin, Türkiye'nin en güçlü lobisi olduğu vurgulanıyor ve yer yer Sabetaycılar, Müslümanlara karşı ‘düşmanlık ve saldırı' yapmakla suçlanıyor. ‘Türkiye Yahudilik ve Sabatizm Enstitüsü' ile ‘Ermenilik Araştırma Enstitüsü'nün kurulması gerektiğini belirten Eygi, ‘‘Müslümanlardan büyük paralar toplayan zengin ve büyük cemaatlerin de ilmi araştırma konusuna önem vermeleri gerekir' diyor.

DÖNME OLDUKLARINI SÖYLEMİYORLAR

Kitabın ‘Mübadele Cilveleri' başlıklı ilk makalesinde, 1924'deki nüfus mübadelesi sırasında, Sabetaycıların, diğer Yahudiler gibi Yunanistan'da kalmak istemeleri, ancak bunun kabul edilmemesi anlatılıyor. Kitapta yer alan makalelerdeki ilginç saptamalardan bazıları şunlar:

Bugün Türkiye'de 3 büyük baskı grubu, lobi saltanat sürmektedir. Bunlardan biri masonluktur. Diğerleri, musevi-siyonist lobisi ile ortodoks yahudiliğin dışında gizli bir teşkilat olan Sabetaistler-Selanik dönmeleridir.

Sabetaistlerin ve siyonistlerin lehine, eski gücünü yitirmiş olmasına rağmen Masonluk, Türkiye'de, elan yıkıcı siyasi faaliyetler yapan bir lobidir.

Şu anda Türkiye medyasının en büyük ve müessir kısmı Sabatistlerin kontolündedir. İstanbul'da büyük bir liseleri vardır. Masonlar ve Siyonistler bunların yanında solda sıfır kalırlar.

Dönmeler, dönme olduklarını söylemiyorlar. Karşımıza Atatürkçü, laik, çağdaş, akılcı olarak çıkıyorlar.

Yayınevini Ilgaz Zorlu kurdu

Kendisi de Sabetaycı olan Ilgaz Zorlu tarafından kurulan yayınevinin ilk adı Zvi, Türkçe'de ‘Sabetay Sevi'nin soyadının İbranice yazılışından kaynaklanıyor. ‘Zvi'nin İbranice anlamı ‘Geyik' de yayınevinin ikinci adını oluşturuyor. Ağustos ayının son günlerinde dağıtımı yapılan 208 sayfalık kitap 3 milyon 750 bin liraya satılıyor. Kitabın son bölümünde Sabetay Sevi ve Sabetacılıkla ilgili fotoğraflar yer alıyor.

ÜNLÜ SABETAYCILAR

Kitapta ‘Yahudi' ya da ‘Sabetaycı' oldukları iddia edilen isimler şunlar:

Tanzimat Başvekillerinden Ahmet Vefik Paşa'nın dedesi, Kıbrıslı Kamil Paşa, Halide Edip Adıvar'ın babası Mehmed Edip Bey, Ziya Gökalp'le birlikte Türkçülük yapan Alp Er (Asıl adı Mohiz Kohen), Maliye nazırı Cavit bey, Ahmet Emin Yalman, Abdi İpekçi, DP dönemi bakanlarından Emin Kalafat, Halil Bezmen, Akın Birdal'a suikast düzenleyen Tufan Güraltay.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!