Eyfel’i sollayan petrol platformu

Güncelleme Tarihi:

Eyfel’i sollayan petrol platformu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dev kulenin 303 metresi su altında

PETROL ihracatçısı ülkeler arasında Suudi Arabistan'dan sonra ikinci sırada gelen Norveç, gelecek yüzyılda dünyanın enerji haritasına Kuzey Denizi'ndeki doğal gaz rezervleri ve hidroelektrik santral teknolojisiyle damga vurmaya aday. Başbakan Bülent Ecevit'in Norveç ziyareti gündeminde ağırlıklı yer tutan enerji işbirliği dosyasında hidroelektrik santral projelerinin yanı sıra doğal gaz da giderek önem kazanıyor.

Norveç'in kamu şirketi Statoil'in Hazar Denizi doğal gaz rezervleri üzerindeki payı, Türkiye'yi Norveç için çekici bir pazar kılmaya yetip artıyor.

Yakın gelecekte enerji konusunda Türkiye ile daha yakın bir işbirliği kurmayı hedefleyen Norveç, Türk kamuoyunu enerji politikası ve teknolojisi hakkında bilgilendirmek için bir grup Türk gazeteciyi davet ederek Petrol ve Enerji Bakanı Olav Akselsen ile biraraya getirdi ve dev gaz ve petrol platformu Troll'ü tanıttı.

427 METRE

1995'te Kuzey Denizi'nde, Bergen'in 80 kuzeybatısına yerleştirildiğinde İngiliz The Times gazetesine 'Dünyanın 8'inci harikası' başlığıyla manşetten haber olan Troll, 427 metre yüksekliği ile Paris'in ünlü kulesi Eyfel'e 172 metre tepeden bakıyor. Bu dev yapının 303 metresi denizin altında bulunuyor. Bu mesafeyi asansörle katetmek 8 dakikayı alıyor.

Kuzey Denizi'ndeki gaz üretim teknolojisini Hazar Denizi doğal gaz kaynaklarını çıkarmada da seferber eden Norveç enerji sektörünün gözbebeği Troll gaz ve petrol platformuna Bergen'den yarım saat kadar süren bir helikopter yolculuğundan sonra ulaşılıyor. Troll, konuklarını temizliği ve 80 kadar işçinin günlük yaşamını sürdürdüğü alanların konforu ile şaşırtıyor. Titizlikle uygulanan güvenlik önlemleri sayesinde ciddi bir yaralanmayla sonuçlanan bir kazanın yaşanmadığı bu dev platformda çalışan işçilerin yaşama koşulları büyük şehirlerdeki çok katlı plazalardakilerden farklı değil. Uçsuz bucaksız bir deniz manzarası ve 24 saat devriye gezen koruma botundan yakalanan taze balıklar da cabası.

Gaz üretimi 1996'da başlayan Troll, insanoğlu tarafından taşınan en yüksek yapı olma özelliğini taşıyor. Karada inşa edildikten sonra Kuzey Denizi'ne taşınan ve 70 yıllık yapı ömrüne sahip olan Troll'ün yatırım maliyeti 35.5 milyar Norveç Kronu'nu (yaklaşık 2.5 katrilyon lira) buldu.

Gaz işleme kapasitesi günde 100 milyon metreküpü bulan Troll, 1998''de 20 milyar metreküp gazı satılmaya hazır hale getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!