Evren'e kızdı

Güncelleme Tarihi:

Evrene kızdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Deniz çöplük mü ki plaketleri atıyorsun

Eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in yaptığı ilginç açıklama, Çevre Bakanlığı'yla başını derde soktu.

Kendisine verilen 750 plaketi evinde koyacak yer bulamadığı için bir iple bağlayıp, Marmaris açıklarında denize attığını söyleyen Evren'e çevre cezası gelecek. Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, ‘‘Denizi kirletmenin suç olduğunu’’ belirterek, ‘‘Deniz çöplük değil. Denize çöp atmanın cezası 2 milyar liradan başlıyor’’ dedi. Aytekin, Evren'in denizi kirletip kirletmediğini incelemeye aldıklarını belirterek, ‘‘Böyle bir açıklaması çıktı ama bunları gerçekten söyledi mi bakacağım. Eğer böyle bir şey yapmışsa suçtur’’ dedi. Aytekin böyle bir davranışın, plaketi verenlere karşı da bir saygısızlık olduğunu söyledi.

Aytekin, Evren'in denize attığını söylediği plaketlerde bakır, çinko ve demir gibi çözülmesi halinde denize zehir saçabilecek maddeler bulunduğunu bildirdi.

Denizin çöplük olmadığını belirten Aytekin, ‘‘Kim olursa olsun çevreye karşı duyarlı olmak zorundadır. Bu yasal bir yükümlülük olduğu gibi, aynı zamanda da bir vatandaşlık görevidir’’ diye konuştu. Aytekin, denizin kirletildiğinin bir tutanakla tesbit edilmesi durumunda, ceza yazılacağını bildirdi.

Aytekin, kendisinin çevreyi kirlettiği için sigarayı bile bıraktığını belirterek, ‘‘Sigara içiyordum. Baktım ki bana bir yararı yok. Üstelik içtiğim zaman çevreyi de dumanla kirletiyorum. 8 ay önce bıraktım. Şimdi hem çevreyi kirletmiyorum, hem de daha sağlıklıyım. Spora da başladım şimdi, rahatım; sabah kalktığımda ağzımda acılık oluyordu’’ dedi.

Sezer doğru söylüyor

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, ‘‘Demokratikleşme partilerden başlamalı’’ sözlerine, 12 Eylül'ün lideri, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'den destek geldi. Fort Lauderdale'den Washington'a geçen Evren, ‘‘Sadece Cumhurbaşkanı değil ki, halk söylüyor bunu. Bizim yaptığımız seçim kanunu ve partiler kanunu böyle değildi. Oyumu atarken kişilere değil, partilere veriyorum. Tercih hakkım yok. Özal zamanında değişti. Liderlerin işine gelmez. Tabii ki siyasi liderler sultası var. Vatandaşlara sorun, yüzde 99'u bu görüşte’’ dedi.

28 ŞUBAT'A TEŞEKKÜR

Evren, 28 Şubat'ın gereklerinin yerine getirilmediğini de kaydetti ve o kararları aldıranlara teşekkür etmek gerektiğini vurguladı. Evren, MGK kararlarının TBMM'den çıkan kanun gücünde olmadığını, sadece dikkate alınması gereken tavsiyeler olduğunu söyledi. Evren, Fort Lauderdale'deki Atlantik Üniversitesi'nin bir Türk Kürsüsü açmak istediğini, aldığı davet üzerine görüşmeler için Florida Eyaleti'ne gittiğini kaydetti. Evren, kürsü için 480 bin dolar paraya gerek bulunduğunu ve Türkiye'ye dönünce bu paranın sağlanması için çaba harcayacağını söyledi. Kenan Evren, ‘‘Fort Laderdale'de ev fiyatlarına baktınız mı?’’ sorusuna, ‘‘Neye bakacakmışım, ev almak istemiyorum ki’’ cevabını verdi.

ABD'YE Mİ SORACAKTIK

Evren, müdahaleden önce ne ABD'ye, ne de bir başka ülkeye kesinlikle danışılmadığını kaydederek, ‘‘Rahmetli eşim dahi bilmiyordu’’ dedi. Evren, müdahale kararının 26 Ağustos günü alındığını, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın, NATO gezisi çerçevesinde ABD'ye gitmemeyi kendisine önerdiğini de kaydetti. Evren, şöyle devam etti: ‘‘Rapor alayım gitmeyeyim dedi. Kuşkulanırlar diye yok dedim. Git, 11 Eylül'de dön dedim. Keşke demeseydim. İşte bu. İki üç saat önce verilen bir haber. Yok Amerika'ya danışmışız. Neye danışayım ben Amerika'ya? Ne yapacak? Kimseyi düşünmedik. Biz Türkiye'yi düşündük. Amerika, İngiltere, Rusya ne der ben hiç dikkate alırmıyım. Hatta, istifade eder, birşey yapar diye Rus hududunda tedbir aldık. Her önlemi uygulamaya koyduk.’’ Aynı gece, bazı birliklerin yer değiştirmeye başladığını ve Balgat'ta bir muhabere tesisi bulunan Amerikalılar'ın da bunu gördüğünü belirten Evren, ‘‘Şüphelenmişler, sormuşlar. Ne diyelim diye bana sordular. Zaten iki üç saat kalmış. Yönetime el koyduk, onun için desinler dedim. Onlar da hemen Amerika'ya ve Başkan'a ulaştırmışlar’’ ifadesini kullandı.

İSTEYEREK Mİ DARBE YAPTIK

Kimsenin darbe yapmak istemeyeceğini söyleyen Evren, ‘‘Biz isteyerek mi yaptık?’’ sorusunu dile getirdi ve ‘‘Böyle bir şeyi düşünmek bile insana azap veriyor’’ sözcüklerini kullandı. 12 Eylül öncesi dönemde Türkiye'nin yıllarca iç savaş yaşayan Lübnan gibi olmaya başladığını vurgulayan Evren, ‘‘Türkiye'de günde 20-25 kişi ölüyordu. Böyleydi Türkiye. Ya sağda olacaktın, ya solda. Yaşayanlar bilir, müdahale olmasaydı bir iç savaşa doğru gidiliyordu’’ dedi. Sokakta tanımadığı insanların elini öptüğünü söyleyen Kenan Evren, ‘‘Sayenizde okudum diyorlar. Hayrola, nasıl sayemde okudun yani? Siz geldikten sonra bıraktığım okula dönüp eğitimimi bitirdim diyor’’ diye konuştu.

AL GORE'U DESTEKLİYOR

Evren, gelecek salı günkü seçimlerde, Al Gore'un ABD Başkanı olmasını istediğini de açıkça söyledi. Evren, ‘‘Bir Bush daha seçilirse, cumhuriyet bitmiş de babadan oğula geçen saltanat dönemi gibi olur’’ dedi. Evren, Fenerbahçe futbol takımının bu yıl nasıl bir performans sergileyeceğine ilişkin bir soruya da, ‘‘Ne bileyim ben’’ karşılığını verdi. Evren, son anda ABD Temsilciler Meclisi'nden geri çekilen sözde Ermeni soykırımı tasarısı için ‘‘Çok şükür kapandı, ama o mesele bitmez’’ yorumunda bulundu. Evren hafta sonunda New York'a geçecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!