Evren ve Şahinkaya'ya müebbet

Güncelleme Tarihi:

Evren ve Şahinkayaya müebbet
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2014 11:40

Ankara Adliyesi 10. Ağır Ceza Mahmkesi'nde görülen 12 Eylül Davası'nda karar çıktı. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren (97) ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya (89) hakkında müebbet hapis cezası verildi. Ayrıca Evren ve Şahinkaya'nın askeri rütbeleri de sökülecek.

Haberin Devamı

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya müdahiller ve avukatları ile sanık avukatı katıldı. Ankara GATA'da bulunan Kenan Evren ile İstanbul GATA'da bulunan Tahsin Şahinkaya'ya sesli ve görüntülü sistemle bağlandı. Evren ve Şahinkaya, yataklarında yastık desteğiyle, yarı yatar vaziyette duruşmayı takip etti.


Duruşma salonunda bu celsede, çevik kuvvet polislerinin bulunmasına müdahiller ve avukatları tepki gösterdi. Tepkilerin artması üzerine Mahkeme Başkanı Oktay Saday, çevik kuvvet mensuplarını dışarı çıkarttı. İzleyiciler, bu kararı alkışladı. Dava Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılmış, bu mahkemenin kapatılmasının ardından Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne devredilmişti. Davanın son celsesi 28 Mayıs 2014'te gerçekleştirilmiş, savcının esas hakkındaki görüşünü açıklaması için dava ertelenmişti.

Evren ve Şahinkayaya müebbet
İşte Kenan Evren'in 12 Eylül savunması


Haberin Devamı

Savcı "ağırlaştırılmış müebbet" hapis istedi

Yargılama Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ederken esas hakkındaki görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı Selçuk Kocaman, Evren ve Şahinkaya'nın, TCK'nın "Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını talep etmişti. Ceza maddesinde, "Türkiye Cumhuriyeti Teşkilatı Esasiye Kanunu'nun tamamını veya bir kısmını tağyir ve tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül etmiş olan Büyük Millet Meclisini ıskata veya vazifesini yapmaktan men'e cebren teşebbüs edenler, ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına çarptırılır" ifadesi yer alıyor.

Evren ve Şahinkayaya müebbet
İNTİHAR EDERİM DEMİŞTİ

Savcı Kocaman, ayrıca, "Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmetler Kanunu'nun 35. maddesi hiç kimseye demokratik düzeni ortadan kaldırarak, diktatörlük kurmaya yol açacak bir askeri darbe yapma yetkisi vermemektedir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Evren ve Şahinkayaya müebbet
'Yargıya bırakmam intihar ederim' demişti

EVREN: AVUKATIMA İŞTİRAK EDİYORUM

Haberin Devamı

Ankara GATA'da bulunan ve hüküm öncesinde sesli ve görüntülü sistemle savunması sorulan Kenan Evren, "Avukatıma iştirak ediyorum" dedi.

Evren ve Şahinkayaya müebbet
DURUŞMADAKİ SON SÖZÜ

İstanbul GATA'da bulunan Tahsin Şahinkaya ise "Avukatımın savunmasına katılıyorum. Başka söyleyeceğim bir şey de yok" diye konuştu.

Heyetçe yaptıkları müzakerenin ardından Mahkeme Başkanı Oktay Saday hükmü açıkladı.

Evren ve Şahinkayaya müebbet
Kenan Evren'in duruşmadaki son sözü: Avukatıma iştirak ediyorum

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VERİLDİ, CEZA HAFİFLETİLDİ

Saday; Evren ve Şahinkaya'nın 21 Aralık 1979'da dönemin Başbakanı'na verdikleri muhtırayla Anayasa'yı ve TBMM'yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs suçunu işledikleri, 12 Eylül 1980'de de cebren Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı tağyir, tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül eden TBMM'yi ıskat ve cebren men suçunu işledikleri gerekçesiyle eylemlerine uyan 765 sayılı TCK'nın 146/1. maddesi gereğince "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Evren ve Şahinkayaya müebbet
Çelik: Adaletin tecellisi



Sanıklar hakkında, zincirleme suç maddesinin uygulanmasına yer olmadığına karar verildiğini belirten Saday, sanıkların duruşmadaki tavır ve hareketleri ile dosya kapsamı ele alınarak, takdiri indirimle bu cezanın "müebbet hapse" çevrildiğini kaydetti.



Haberin Devamı

RÜTBELERİ SÖKÜLECEK

Saday, Evren ve Şahinkaya hakkında Askeri Ceza Kanunu'nun 30. maddesinin uygulanmasına karar verildiğini açıkladı.

Askeri Ceza Kanunu'nun 30. maddesi, "askeri rütbelerin sökülmesini" düzenliyor.

Karar gereğince; Evren ve Şahinkaya'nın rütbeleri sökülecek ve orgenerallikten erliğe düşürülecek.

'ŞU ANDA RÜTBESİZ ER KONUMUNDALAR'
Avukat Ömer Kavili, Evren ve Şahinkaya hakkındaki kararı Habertürk'e değerlendirdi:
''Sanıklar şu anda rütbesiz er konumundalar. Sanıklar ölürse devlet töreniyle gömülemeyecekler. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla müebbet hapis cezası arasındaki fark, mahkemenin cezada indirim yapma yetkisi vardı, onu kullandı. Bu karar infaz hukuku açısından sanıklar 8 yıl mı yoksa 10 yıl mı hapis yatacaklar onu belirleyecek. Ancak sanıkların onuru bu mahkemede kalmıştır. Hapis cezasının infazı bakımından eğer doktor raporu alabilirlerse hapis yatmayacaklar ancak Tahsin Şahinkaya hakkında GATA'dan "yatılı hasta değildir" diye bir rapor var.''

Müdahil avukatlarından Mehmet Horuş da emekli iki generalin şahsında 12 Eylül rejiminin mahkum edildiğine işaret ederek, "Türkiye demokrasi güçlerine, bu uğurda mücadele veren, bedel ödeyen herkese hayırlı olsun. Bu kararla birlikte her iki generalin Askeri Ceza Kanunu'nun 30. maddesine dayanılarak rütbeleri sökülmüştür. Ve doğal sonucu olarak Kenan Evren'in emekli cumhurbaşkanı olmaktan kaynaklanan hakları yasal dayanağını yitirmiştir. Bugün yargı üzerine düşeni yapmıştır. Bundan sonra 12 Eylül ile 12 Eylül yasalarıyla, 12 Eylül kurumlarıyla hesaplaşmak siyasal mücadelenin konusudur" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

'MÜCADELEYE DEVAM' SLOGANI

Kararın açıklanmasıyla birlikte salondaki herkes 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam' diye sloganlar attı.

''12 EYLÜL DÖNEMİ KAPANDI''

Kararın açıklanmasının ardından bazı sivil toplum örgütleri temsilcileriyle müdahil avukatları adliye önünde gazetecilere açıklama yaptı.

Devrimci 78'liler Federasyonu Başkanı Nejat Kangal, bugün 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerin cezalandırıldığını belirterek, "Yıllardır verdiğimiz mücadeleyle kamu vicdanında mahkum edilmesini sağlamış olduğumuz darbeciler, bugün de mahkeme önünde mahkum edilmiştir. Yıllar boyunca sürdürülen bu mücadele boşuna değildir. Bu ülkenin demokratikleşmesi için yapılmış bir mücadeledir" diye konuştu.

Müdahil avukatlarından Arif Ali Cangı da 12 Eylül döneminin kapandığını, verilen kararla da 12 Eylül'ün suç olduğunun belgelendiğini söyledi.

Öte yandan Devrimci 78'liler Federasyonu Başkanı Nejat Kangal, 12 Eylül döneminde idam edilen Ali Aktaş'ın yazdığı ve ailesine ulaşmayan mektubunu annesi Ganime Aktaş'a verdi.

BAKMADAN GEÇME!