Evren tablosu için 1 lira tazminat ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

Evren tablosu için 1 lira tazminat ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2001 00:00


Haberin Devamı

7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, gazeteci-yazar Fikret Otyam'ın bir kitabındaki 'Sigara içen ihtiyar' fotoğrafını izinsiz olarak yağlıboya tablosuna aktardığı gerekçesiyle, 1 lira tazminata mahkûm oldu. Evren, eskiden kalma gümüş 1 lirayı Otyam'a vereceğini belirterek, ‘‘Ancak o fotoğrafı Otyam çekmedi. Bir yanda okul için para bağışlayanlar, diğer yanda da resmini yaptığım ve okula gelir getirdiğim için mahkemeye verenler. Millete havale ediyorum’’ dedi.

Antalya'nın Gazipaşa ilçesine yerleşen Fikret Otyam, emekli olduktan sonra Marmaris'e yerleşen Evren'in yaptığı 'Sigara içen ihtiyar' tablosunda kendi çektiği fotoğrafın kopyalandığını gördü. Evren'in geliri yaptıracağı okula bağışlanmak üzere Ankara'da açtığı sergide bu tabloyu Halis Toprak 1 milyar 300 milyon liraya satın aldı. Otyam, 'desise' (çalma) yoluyla tablo yapmakla suçladığı Evren hakkında 4 Aralık 1997'de Marmaris Asliye Hukuk Mahkemesi'ne tazminat davası açmak için başvurdu ve kendisine sembolik olarak 1 lira ödenmesini, ayrıca Evren'in yaptırdığı okula 'Fikret Otyam 1 milyar liralık katkıda bulunmuştur' plaketi asılmasını talep etti.

Evren, 1 lira tazminat ödemeye mahkûm edildi. Mahkeme, Evren'in yaptıracağı okula plaket asılması istemini ise geri çevirdi.

Temyiz etmeyeceğim

Kararı temyiz etmeyeceğini söyleyen Evren, şöyle konuştu: ‘‘Resimdeki kişinin adı Mehmet Ali Birand. Bu davadan haberi olunca, bana mektup yazıp asıl resmi Fikret Otyam'ın çekmediğini, 20 yıl önce ismini hatırlamadığı bir kişinin çektiğini belirtti, 'İsterseniz diasını gönderirim' diye yazmıştı. Bunu mahkemeye sunduk ama dikkate almamışlar.’’

Adaletin tokadı

Gazeteci- yazar Fikret Otyam, ‘‘Türk adaleti en büyük tokadı attı. Bundan sonra kimsenin hakkına tecavüz edemez. Aziz Nesin'in bugünü görememiş olması tek üzüntüm’’ dedi. Otyam, fotoğrafı 1960'da Balıklıgöl'de çektiği söyledi. Otyam, Evren'in yaptıracağı okula 'Fikret Otyam'ın da katkısı vardır' plaketi asılmasını kabul etmemesine üzüldüğünü ve temyize gideceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!