Evren bana güvenmedi

Güncelleme Tarihi:

Evren bana güvenmedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

‘Anılar ve Düşünceler 2’ adlı kitabı piyasa çıkan Erdal İnönü, SODEP'in kuruluşu sırasında dönemin Cumhurbaşkanı Evren'in kendisine hiç güvenmediğini anlatıyor. İnönü, ‘‘Partide yeterli denetim sağlayamayacağımı düşünüyordu. Evren'in bu tutumu beni kamçıladı’’ diyor.

Erdal İnönü tarafından kaleme alınan ‘Anılar ve Düşünceler 2’ kitabı piyasaya sunuldu. Erdal İnönü, kitabının bu bölümünde, okul, annesinden ve baba evinden anılarını, çok partili yaşama geçiş, siyasette ilk adım, SODEP'in ortaya çıkışı, yerel seçimler gibi konulardaki anılarını yazdı.

448 sayfalık kitabın önsözünde, yaşamındaki çeşitli dönemleri zaman sıralamasına uymadan, bir bütün halinde anlatmaya devam ettiğini belirten İnönü, SODEP'in kuruluşuyla ilgili anılarını da kitapta topladı.

Kenan Evren ile görüşmelerini, vetoları, ilk sınav olan yerel seçimleri, 2'nci parti oluşlarını da satırlara döken İnönü, siyasi parti kurmaya karar verdikten sonra, dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile ilk görüşmesini şöyle anlatıyor:

‘‘Evren ile görüşmemiz yarım saatten az sürdü. Tavırları dostça idi. Annemin sağlığını sordu. Yalnız bütün bu sıcak tavırlar içinde, benim sosyaldemokrat bir parti kurmak için ortaya çıkmamdan hiç memnun olmadığı belli oluyordu. İma ettiği neden, bana güvenememesiydi. Anladım ki benim partide bir egemenlik, yeterli denetim sağlayamayacağımı düşünüyor, ortanın solunda ilan ettiğimiz partiye, aşırı sol elemanların gireceğini ve bizi ülke için tehlikeli maceralara sürükleyeceklerini tahmin ediyordu. Evren'in bu tutumu bana tam tersi kamçılama etkisi yaptı. Arkadaşlarımıza işlemleri hızlandırmamız gerektiğini söyledim.’’

İnönü, tüm çalışmaları yaptıktan sonra MGK kararı ile kendisi ve bazı arkadaşlarının veto edilişi sonrası duygularını da şöyle dile getiriyor: ‘‘Yazıyı okuduktan sonra ne söylediğimi hatırlamıyorum. Cezmi Kartay, Anılar kitabının bu noktasında ‘Demek öyle uygun görmüşler' demekle yetindiğimi söylüyor. Sonraki konuşmaları da benden daha iyi hatırlayarak ayrıntılı olarak kitabına almış.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!