Evde hastane kuruyorlar

Güncelleme Tarihi:

Evde hastane kuruyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yeni doğum yapan anne ve bebeğe, ameliyat sonrası bakım isteyenlere, yaşlı ve özürlülere, solunum hastalarına, kısa süreli hemşire ihtiyacı duyanlara evde tıbbi araç-gereçle hizmet eden yalnız bir firma var.

Teşhis ve tedaviden sonra, sağlık bakımı hizmetlerinin profesyonel bir kadro ile hastanın evinde verilmesine Evde Sağlık Bakımı deniyor. İlk uygulamanın 1880'lerde ABD'de yapıldığı bu sistem dünyada ABD, Avrupa ülkelerinin dışında Japonya, Suudi Arabistan ve Tayvan'da var.

İstanbul'da 1996'dan beri hizmet veren tek bir şirket var: Life Home Health Care. Şirket kendisine kısaca Life diyor. Yönetimde yedi kişiler. Ayrıca solunum terapisti, fizyoterapist, teslimat ve sağlık teknisyenleri, sosyal danışman ve müşteri hizmetleri ve kalite kontrol birimi bulunuyor. Her biri konusunda eğitilmiş 35 de hemşire var. Bebek hemşiresi, yoğun bakım hemşiresi, solunum hemşiresi gibi.

Life'ın servis dalları oldukça geniş: Hemşirelik hizmetleri; anne, bebek ve çocuk bakımı, hasta bakımı, yaşlı ve özürlü bakımı, enjeksiyon, sonda uygulamaları, yara bakımı, kemoterapi, laboratuar testi için kan, idrar alma gibi kısa süreli uygulamalar, satış veya kiralama şeklinde dayanıklı tıbbi ekipmanın temini, rehabilitasyon, oksijen, solunum terapisi ve takibi, bakım konularında eğitim ve danışmanlık. Life, Hepatit B için de bir aşılama programı başlattı.

Life'da hasta her tür tıbbi teçhizatı katalogdan bakıp deneyerek alabiliyor. İster kiralayabiliyor isterse bir ay sonra satın alabiliyor. ‘‘Bacağını kırmış evinde bir ay yatmak zorunda kalan hasta, hasta karyolasını satın alıyor. Sonra da karyola elinde kalıyor. Bağışlayamazsa da ülke bir alet çöplüğü haline geliyor’’ diyor Life'ın Genel Müdürü Mehmet Onarcan.

Life'ın operasyon yöneticisi Uzman Hemşire Tülay Gölçek oksijen ve ekipman hastalarında çok uzun süreli hemşirelik bakımlarının olduğunu belirtiyor. ‘‘İster son günlerini yaşayan hasta olsun, ister iyileşecek bir hasta olsun evinde yaşamak istiyor. Ekipman konusunda İzmit, Gebze, Trakya gibi yerlere hizmet verdik, hemşirelik hizmetini ise yalnız İstanbul'da veriyoruz.’’

Sistem genel sağlık masraflarını da kısmaya yarıyor. Ancak Emekli Sandığı ve SSK bu hizmeti ödemiyor. Sağlık Bakanlığı programına almış, ama henüz bir cevap alınamamış. Buna karşılık şirket özel sigorta şirketleriyle anlaşma imzalıyor, ayrıca hastanelerle de anlaşması var.

LIFE’NİN KÜNYESİ

Hizmet verilen hasta sayısı 477

Hastaların yaş aralığı 0-98 yaş

Yaş ortalaması 64.12

Kadın hasta % 53.88

Erkek hasta % 46.12

Kanser % 27.13

Ortopedi % 16.22

Felç % 12.50

Akciğer ve Solunum Rahatsızlığı % 7.71

Kalp Yetmezliği % 7.18

Hemşirelik kadrosu 68 kişi

Hemşirelik bakımı 1.5-22.5 milyon TL

Medikal Ekipman (aylık) 3.5-40.4 milyon TL

Oksijen Servisleri (aylık) 2-108 milyon TL

TEŞHİSLERE GÖRE DAĞILIM

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!