Evcil surungenler

Güncelleme Tarihi:

Evcil surungenler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 1998 00:00

Evde bir piton besleme fikri, kimilerinin tuylerini diken diken edebilir. Sanirim bu onlarin sorunu. Yavru bir pitona sefkatle sarilanlarin, ya da bir iguanayi kedi gibi sevenlerin sayisi ulkemizde de giderek artiyor. Kimileri yasamlarini bildik evcillerle paylasirken, degisiklikten hoslanan, maceraperet hayvanseverler, buyuyunce 7 metreye ulasan, etobur bir comador dragonun gizemli yasamini kesfetmeyi tercih ediyorlar.
Haberin Devamı

Tarantula sever misiniz

Boyle bir talep, arzi da zorladigi icin pet shoplar, evcil surungen meraklilarina hitap etme yarisina yavas yavas soyunuyorlar. Yarista erken depar atanlardan biri de Erenkoy'deki Animal Planet.

Iki katli magazanin hemen girisinde, ozel camekanlar icinde surungenler sinifindan pek cok cinsi bulmak mumkun. Buyuklu kucuklu iguanalar, birkac kertenkele, ev yasamina kolay uyum sagladigi icin ABD'de cok tercih edilen iki ball piton, bir comador dragon, bir yesil yilan, yeni sahiplerini bekliyor. Animal Planet'in sahibi Ahmet Emre, talep geldigi icin, halk dilinde 'Kara dul' olarak bilinen cok zehirli bir orumcek turu olan tarantula da getirtmis. Hem de birkac cift.

Bakim ve beslenme

Artik evcil surungenlere, dogadaki ortamlarini asgari sartlarda saglayabilmek icin, yurt disindaki yakinlarinizdan yardim istemenize de gerek yok. Yuvasinin altina sereceginiz, idrarlarindaki amonyagi absorbe eden ve ihtiyaci olan rutubeti tutan ozel agac kabuklari, elektrikle isinan taslar pet shoplarda satiliyor. Bir de boyuna uygun akvaryum ayarlarsaniz, sorunun onemli bir bolumunu cozuyorsunuz.

Beslenmelerine gelince. Piton ve diger yilanlari besleyenlerin isi biraz zor. Yilanlarini yasatmak icin, haftada bir iki fare ya da civciv feda etmek gerekiyor. Isi ciddiye alanlar, yilanlarin menusunu olusturacak beyaz fareleri evde besleyip uretiyorlar. Kertenkele, comador dragon icin de zaman zaman bocek ve kurtcuk avina cikmak gerekiyor.

Yemini veren kisiye zaman icinde alistigi soylenen tarantulalar, kendinden kucuk canlilarla besleniyor. Tarantula meraklilarinin da siki bir bocek avcisi olmasi gerekiyor. Bir yasina gelen tarantulanin, bir serceyi yiyebildigini gozonunde tutarsaniz, avcilik konusunu fazla hafife almamaniz gerektigi anlayacaksiniz.

Surungen meraklilarinin sorunu, buyume evresinde basliyor. Pek cogu, 60-70 santimken aldigi pitonuna 9,5 metreye ulasmadan veda etmek zorunda kaliyor.

Animal Planet 0216 302 54 17

KEDI HIKAYELERI

Dagci kedi Hilda

Bir kedinin seruven tutkusu, onun zamanin efsanelerinden biri haline getirdi. Hilda, Isvicre Alplerine defalarca tirmandi.

1928 yilinda, dagcilarin sonradan Hilda adini verdikleri sokak kedisi, Isvicre'nin Kandersteg kasabasindan yakindaki Blumlisalphorn'a tirmanmaya calisan bir grubun pesine takildi. 9000 feet yukseklikteki dagcilik kulubu barakasini kendine yuva olarak secti. Yemeklerini, oradaki bekci veriyordu.

Hilda, sakin durabilecek bir kedi degildi. Gunun birinde 12 bin 38 feet yukseklikteki bir tepeye tirmanan dagci grubunu izledi. Dagcilar cok sasirmislardi. Cunku Hilda, onlarla birlikte zirveye kadar cikti. Tabii, bazi sarp noktalarda onu tasimak zorunda kaldilar.

O gunden sonra Hilda, 'Dagcilarin kedisi' olarak un yapti. Dagcilik kulubunun kapisinda oturup, bir sonraki dagci grubunun gelmesini bekleyip dururdu. Onlar zirveye dogru yola koyulurken, Hilda da yanlarinda olurdu.

Bazen onlar donerken, Hilda zirvede kalir, birkac gun sonra yeni gelecek kafileyi beklerdi. Hilda'nin zirveden inmek icin yeni bir kafileyi bekledigi gunlerde,

korkunc bir firtina patladi. Ne yazik ki o gunden sonra Hilde'yi goren olmadi.

Kopegini seven farasini tasir

Disariya gezintiye cikartilan kopeklerin tuvalet sorunu sadece bizde degil, ABD ve Avrupa'da da buyuk sorun. Kaldirimin ortasina tuvalet ihtiyacini gideren kopeklerin arkasindan, sahiplerinin kisa bir temizlik yapmamasi, kimilerine dunyayi zehir ediyor. Bu konuda, ozellikle Kadikoy bolgesinden gelen sikayetler de giderek artiyor. Kopeklerinizin, parklarda cocuklarin oynadigi kum havuzlarina ihtiyac gidermesine asla izin vermemelisiniz. Bu, hijyen acisindan cok sorumsuzca bir davranis. Cagdas hayvanseverlerin sokak ve parklardaki gezintileri sirasinda, faras, firca ve torbayi yanlarindan eksik etmemeleri gerekiyor. Aksi halde, kopeklerle yildizi bir turlu barismayanlarin eline onemli bir koz vereceginizi unutmayin.

kayip

BEYAZ TERRIE Mecidiyekoy'de ocak ayinda kucuk, beyaz, disi bir terie buldum. Sahibini ariyorum.

Misak Magden 0212 522 65 33

yuva

EGITIMLI

Ailemizin bir uyesi olan, 2,5 yasindaki erkek, egitimli ve son derece akilli olan Ispanyol Cocker'i Panco'muza, sik sik is seyahatine ciktigimiz icin yeterince bakamiyoruz. Bu guzel can dostumuz icin, daha mutlu olacagi bir aile ariyoruz.

Neslihan Ilter 0532 431 31 86

YAKISIKLI OGLUM

5 aylik dunya yakisiklisi Siyam kedimi, kendi oglu gibi sevecek birine vermek istiyorum.

Ayse Kardakci 0216 364 44 61

veteriner

BOGAZICI KLINIK

Petrol Sitesi 6. Blok D.1

Etiler-Istanbul

0212 281 42 89

ERDIL KLINIK

Koybasi Caddesi Bogazici

Apartmani 260

Yenikoy-Istanbul

0212 223 45 60

DURU KLINIK

Ekin Sokak No:17

Yesilyurt-Istanbul

0212 663 94 37

ALTINKUM KLINIK

Altinkum Mahallesi

419 Sokak No:22 Antalya

0242 229 18 25

BEST KLINIK

Kukurtlu Caddesi

Yildiz Sitesi No:63 Bursa

0224 233 22 07

BATIKENT KLINIK

Kent Koop Mahallesi.

218. Sokak Dostluk Carsisi

Kat 2 No:29 Batikent-Ankara

0312 251 83 32

mektup

Hurriyet Medya Towers Pet Corner Gunesli-34544 ISTANBUL

Faks: 0212 677 03 40

e-mail:bovacik@hurriyet.com.tr

Pet saatler

Birbirinden sevimli, kedi, kopek, at resimlerinin susledigi saatleri takanlarin sayisi Avrupa'da cilgin artmaya basladi. Her saate bakislarinda sevimli bir yuzle karsilasmak isteyenler icin hazirlanan saatlerin Almanya'daki fiyati yaklasik 70 mark (8 milyon 900 bin lira). Adec firmasi tarafindan hazirlanan pet saatleri Almanya'da Leser Shop pazarliyor.

Telefon: 00911 5325-427

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!