Etnik-dini köken anketi

Güncelleme Tarihi:

Etnik-dini köken anketi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2005 00:00

Ankara’nın Yenimahalle Belediyesi bir şirkete anket yaptırıp vatandaşların Türkçe dışında başka dil konuşup konuşmadığını ve kökenlerini sordu. CHP’li Yılmaz Ateş, belediyenin suç işlediğini belirterek, hem soru önergesi verdi hem de suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

ANKARA Yenimahalle Belediyesi’nin, vatandaşların mezhebini ve Türkçe dışında başka bir anadil konuşup konuşmadıklarını öğrenmek istemesi tartışma yarattı. Belediyenin, vatandaşların kökenini araştırmaya yönelik anketi, CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş tarafından soru önergesiyle TBMM gündemine getirildi. Ateş, belediyenin suç işlediğini savunarak, savcıları göreve çağırdı.

Yenimahalle Belediyesi, ’Pollmark’ adlı bir şirkete, ’Yenimahalle İlçesi Toplumsal Göstergeler ve Belediye Performansı Araştırması’ yaptırdı. Araştırmanın amacı, "Yenimahalle ilçesi sakinlerinin demografik, sosyo-ekonomik ve siyasi özelliklerini ortaya çıkarmak, Belediye Başkanı ve belediye hizmetleri ile ilgili kanaatlerini saptamak" olarak belirlendi. Katılımcılara, verilen bilgilerin gizli tutulacağı ve araştırma amacı dışında kullanılmayacağı da bildirildi. Ankette, vatandaşların yaşam standartlarını belirlemeye yönelik sorulardan sonra bazı dikkat çekici sorular da yöneltildiği görülüyor:

NERELERE ÜYESİNİZ? Şu anda bir vakıf, dernek, parti ya da meslek örgütüne üye misiniz?

KİME OY VERDİNİZ? 3 Kasım 2002 milletvekili seçiminde hangi partiye oy verdiniz? Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirdiniz? Bugün Türkiye’de hayatta olan en beğendiğiniz siyasetçi kimdir?

ANADİL SORUSU Siz ya da anne babanız, Türkçe dışında Kürtçe, Arnavutça, Zazaca, Arapça gibi bir dili, "anadili olarak" biliyor mu?

MEZHEBİNİZ? Türkiye’de Alevi ve Sünni şeklinde dine dayalı bir ayrışma bulunmaktadır. Siz kendinizi bunlardan hangisine daha yakın buluyorsunuz?

TCK’YA GÖRE SUÇ Belediyenin anayasa ve yeni TCK’ya göre suç işlediğini savunan CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Yeni TCK’nın 135.maddesinin, "Kişilerin, siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin bilgileri kişisel veri olarak kaydeden kimse"ye 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini hükme bağladığını anımsattı.

SUÇ DUYURUSU Ateş, belediyelerin görevinin, vatandaşlar arasında ayrım yapmaksızın hizmet vermek olduğunu anımsattı. Ateş, anketle ilgili suç duyurusunda bulunduğunu ve savcıları göreve çağırdığını söyledi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi de vererek konuyu TBMM gündemine getiren Ateş, anketteki "garip sorular"ın amacının ne olduğunu, insanların anadili veya Alevi ya da Sünni olmasının belediyeyi neden ilgilendirdiğini sordu. Ateş, "Belediye, vatandaşın ana diline, Alevi-Sünni olup olmadığına veya yerel seçimlerde AKP’ye oy verip vermediğine göre mi hizmetlerini sınıflandıracaktır? Bu anket çalışması bir suç oluşturmakta mıdır? İlgililer hakkında işlem yapılmış mıdır" sorularına da yanıt istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!