Et yerine soya yiyin ve nabzınızı zorlayın

Güncelleme Tarihi:

Et yerine soya yiyin ve nabzınızı zorlayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2002 01:47

Ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, 11 Eylül'den 1 hafta sonra, Suudi Kralı'nın kardeşi savunma bakanına Cenevre'de yaptığı gizli ameliyatı Hürriyet'e anlattı.

Amerika'da geçen yıl ‘‘Yeni Milenyumun 10 Kalp Doktoru’’ndan biri olarak seçilen Prof. Dr. Mehmet Öz, ailesiyle birlikte geleneksel Türkiye ziyaretini yaptı. Ve her gelişinde olduğu gibi babası ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mustafa Öz'ün yine canına okudu. Konya'nın Bozkır'ından çıkıp azimle Amerika'nın namlı kalp ustalarından biri olan Mustafa hoca, 4. günün sonunda attı havluyu; ‘‘Yetti be oğlum, ben 75 yaşında adamım. Günde 3 saat uykuyla sana yetişemiyorum’’diyerek. Baba Öz nasıl yakınmasın ki, 7 gün içinde ne İstanbul'u kaldı, ne Antalya'sı, ne Kekova'sı, ne de Göcek'i. İstanbul'daki konferansları, hasta ziyaretleri. Bunlara ayrıca Mustafa Koç'la Türkiye-Senegal maçını seyretmesini, gece davetlerine katılmasını ve de sabahları 07.00'de sağlık muhabirlerine cevap yetiştirmesini de ekleyin. Mehmet Öz, 220 volta takılmış 110 volt motor misali çalışıyor. Ya bizlere dediklerine ne demeli? Yok o kalbe zararmış, yok öteki damarları tıkarmış, yok bilmem ne. Ne güzel hormonlu çilekleri, tavukları, domatesleri, patlıcanları yiyorduk, antibiyotikli sütleri içiyorduk... Var mısınız dünyanın bir numaralı kalp cerrahı olmasına çeyrek kalan Mehmet Öz'le 7 gün 7 gece dolaşmaya.


Sigaradan sonra sıra fast-food’Ta


Mehmet Öz'den Amerika'daki son tıp araştırmalarının sonuçlarını almayı da unutmayalım.

- Son bir yıldır sağlığına özen gösteren Amerikalılar soya yiyor, soya içiyor. Sabahları inek sütü yerine soya sütü içiliyor. İnek sütünün hem yağı fazla, ayrıca içinde yüksek derecede hormon ve antibiyotik var. Bunların hepsi süt pastorize edilse de yine aynen kalıyor. Amerika'da da, Türkiye'de de antibiyotik insanlardan fazla hayvanlara veriliyor. Amerika'da en çok su içen insanlar değil, inek. Amerika'da en çok buğday yiyen insan değil, yine inek. Suyu da çevreyi de en çok pisleten yine inek. Bunca insana et yetiştirmek için doğa durmadan kirletiliyor.

İnsanlık geçtiğimiz 10 yılda sigara belasını hedef alıp yendi, şimdi sıra fast-food'da. Dünya devi bir fast-food firması benden görüş istedi, kendilerine soya hamburgeri yapmalarını önerdim. Buna rahatlıkla seksi hamburger de diyebilirler. Çünkü soya hem sağlıklı, hem de seks gücünü artırıyor. Çok güzel protein, şişmanlatmıyor, çevreyi bozmuyor ve daha ucuz. Ayrıca soya sütünün içindeki bir madde kadınların menopoz döneminde geçirdiği ateş basması, kemik erimesi, zayıflama gibi sıkıntılarına engel oluyor.


Suudi bakana gizli sağlık operasyonu


11 Haziran 1960 Cleveland doğumlu Prof. Dr. Mehmet Öz'ün 11 Eylül 2001'den sonra New York'ta yaşadığı bir olay var ki...

- 11 Eylül'deki terör saldırısından sonra bildiğiniz gibi Amerika'daki bütün havaalanları, iniş ve kalkışlara kapatıldı. Yasağın ilk haftası içinde içinde tek bir uçağın kalkışına izin verilmiş, o da Suudi Arabistan Savunma Bakanı'na. Kral'ın öz kardeşi olan bakan, özel uçağıyla New York'tan ülkesine dönerken Avrupa üzerinde kalp krizi geçirmiş. Suudi bakan, aynı zamanda Usame bin Laden'in de en büyük düşmanı. Uçağı İtalya'ya inmiş ve kendisini gizli bir hastaneye saklamışlar. Amerikan Dışişleri Bakanlığı ve Suudi Büyükelçiliği'nden bir gece telefon geldi; ‘‘Acilen takımı hazırla, Avrupa'da bir hastaya gideceksin’’ dediler. Gideceğimiz yerin adını, hastanın kim olduğunu ise söylenmedi. Beni ve ekibimi özel araçlarla alıp özel bir uçağa bindirdiler. Uçak havalandıktan sonra tıpkı ‘‘Görevimiz Tehlike’’ dizisinde olduğu gibi bana bir zarf verildi. Zarfın içinde nereye gideceğimizden hastanın kim olduğuna kadar fotoğrafları dahil bütün bilgiler vardı.

HEDİYE YAĞMURU

Cenevre'ye iner inmez doğruca bakanın korunduğu hastaneye götürüldük. Hemen kalbine gerekli müdaheleyi yaptık, tıkalı damarları açtık. Suudiler bütün bir hafta beni ve ekibimin orada kalmasını istedi. Ben ‘‘Biz dönelim, size gereksiz yere masraf olmasın’’ dedim. Tebessüm ederek kibar bir şekilde ‘‘Siz böyle şeyleri hiç düşünmeyin’’ cevabını verdiler. Eskiden bu adamların düşünce tarzlarını anlamıyordum ama, onlarla birlikte 7 gün geçirince öğrendim. Mesela adamlar harita çizmiş, üzerinde İsrail diye bir devlet yok, sadece bir nokta var. Gerçekten çok ilginç ve akıllı insanlar. Bakanın yattığı bölümünü halıdan mobilyaya kadar baştan başa yeniden döşediler. Hanımlar ayrı odalarda, beyler ayrı odalarda. Kral kardeşi başta olmak üzere uçaklar dolusu ziyaretçi geldi. Bana birçok hediyeler verdiler ama, kendi adıma tek kuruş kabul etmedim, hepsini çalıştığım hastaneye verdim.11 Eylül'den bir hafta sonra Avrupa'lara gidip bir Arabın hayatını kurtarmam yanlış yorumlanabilirdi.


Kalpten ölen kadınlar erkeklerden daha fazla


Kalp krizi genellikle erkeklerde olur sanılıyor, ama aslında kalp krizinden ölen kadınlar erkeklerden fazla. Tek fark ikisi arasında 10 yıl olması. Erkekler kalp krizinden ölmeye 40 yaşında, kadınlar ise 50 yaşında başlıyor. Kalp krizi geçiren erkeklerin kalpteki arterleri yüzde 90 sertleşir. Bu oran kalp krizi geçiren kadınlarda ise yüzde 30, çünkü östrojen onların damarlarını koruyor.


Kadınlara Efor testi yapmanın anlamı yok


Kadınlara eforlu test bence manasız, çünkü hiçbir şey göstermez. Kadınlarda yapılacak en sağlıklı kontrol menapozdan 5 sene sonra yapılacak eforlu EKO'dur.

Bazıları şeker yemiyor ama, makarna, pilav, beyaz ekmeği afiyetle götürüyor. Oysa onlar da şeker. Bir dilim ekmek e şeker eşit, hiç farkı yok. Bize lazım olan şekerin hemen kana karışmasını önleyen ‘‘kompleks karbonhidrat’’tır.


Light gıdaların sağlığa hiçbir faydası olmuyor


Light gıdalar kesinlikle yararlı değil, çünkü içine şeker konuyor. 1 gram yağda 9 kalori var. 1 gram şekerde 4 kalori var. Sözde yağı çıkmış ama, yerine şeker konmuş.

Orucu neden suyla bozduğumuzu hiç düşünmüyoruz, çünkü çok sağlıklı. Onun için sabahları uyandığımızda aç karnına mutlaka bir büyük bardak su içelim.


Yaşamınızı değiştirin eskisiyle kıyaslamayın


Alışkanlıklarınızı değiştirirken eskilerle mukayese etmeyin, sizin için yeni bir milat olsun. Mesela sabah kahvaltısında zeytinyağlı fasulye, enginar gibi yemek yiyin. Biraz hareket de midenizdeki asiti düşürür, açlığınızı ortadan kaldırır. Benim yaptığım gibi bir avuç ceviz veya badem de yiyebilirsiniz.

Dubai'de 750 milyon dolarlık bir dev yatırımla Medical City kuruluyor. Dubai Emiri bu büyük kompleksin yönetim kurulunda benim tek doktor olarak yer almamı istiyor. Burada tıptaki en büyük araştırmalar en yeni cihazlarla yapılarak insanlığın hizmetine sunulacak.


Sağlık sorununuz yoksa spor şart

Ailenizde kalp hastalığından ölen varsa, diyabetliyseniz, yüksek tansiyonunuz varsa, sigara içiyorsanız, şişmansanız 40 yaşında mutlaka eforlu test yaptırın. Sonuçlar temizse bu kontrolu her 5 senede bir tekrar edin. Ben bugüne kadar hiç efor testine girmedim. Çünkü ailemde kalp hastası yok, tansiyonum düşük, diyabetli değilim, sigara, içki kullanmıyorum. Her sabah yoganın dışında hafta sonları bisikletimle 60 kilometre yol yapıyorum. Eğer her gün yarım saat kadar nabzınızı yükseltip vücudunuz üzerinde biraz çalışırsanız bozulmayı hissedersiniz. Arabayı çalıştırıp hızlı gitmezsen motorda arıza olduğunu anlamazsın. Onun için arada bir kendimizi itmemiz gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!