Eşsiz doğa merkezi

Güncelleme Tarihi:

Eşsiz doğa merkezi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'a üçüncü köprü projesinin getireceği yeşil kıyıma haklı tepkiler yükselirken, Boğaziçi Üniversitesi'nde çevreciliğin babası Kriton Curi anısına Dünya Çevre Gençlik Konferansı'nın düzenlenmesi umut veriyor. Peki dünyada neler olup bitiyor? Bir güzel gelişme haberi İngiltere'den geliyor. Geçenlerde Çevre Bakanı John Gummer örnek bir yeşil merkezi hizmete açıyor.

Çevreyi Anlama, Öğrenme Merkezi Londra'nın güneyinde ağaçlar arasında gizlenmiş ahşap, şipşirin bir villa. Çatısı çimlerle taçlanmış. Yapı malzemesinden ısınmasına, canlı konuklarına kadar herşeyiyle doğayı kucaklayan merkezin mimarları benzersiz bir doğaevi yarattıkları iddiasındalar. Sergiler, çalışma toplantıları ve eğitim projelerini, Ulusal Çevre Haftası gibi etkinlikleri ağırlıyor Çevreyi Anlama, Öğrenme Merkezi. Programlarının rotasını, 1992 Rio Zirvesi'nin çok yönlü, gelecek yüzyıla dönük gündemi belirleyecek. Temel amaç toplumu, özellikle de çocukları eğitmek. Hem yerel hem global gelişmelere katılımı sağlamak ve halkın bilincini geliştirmek.

Ziyaretçiler aynı zamanda bir doğa müzesi olan bu merkezde bitkiler, böcekler ve diğer hayvanları yakın plan inceleyebiliyor. Yaklaşık 6.4 hektarlık bir alana yayılan bahçesinde teleskoplarla da gözlem yapılabiliyor. Küçükler, büyük keşiflere çıkıyor, öğreniyor, eğleniyor. Çam, at kestanesi ağaçlarının tepesinde rastgeldikleri kuşların türünü araştırma verilerine ekliyor.

Hayırsever iş adamı ve milletvekili Frederick Horniman'ın 1901'de bağışladığı Horniman Müzesi ve Bahçeleri'nin bir uzantısı Çevreyi Anlama, Öğrenme Merkezi. Horniman, ‘‘dünyayı, insanı, kültürlerini ve çevrelerini daha yakından tanıyın, hayatın keyfini çıkarın’’ vasiyetiyle bağışlamıştı servetini. Böyle bir merkezin oluşumuna ilk harcı koyan da 230 bin sterlinlik destekle İngiliz Ulusal Miras Bakanlığı. Binanın kerestesi hızla büyüyen ve sanayide kullanılan sürdürülebilir ormanlardan. Tavanı, zemini, duvarları atık gazete kağıdıyla desteklenmiş. Yangına ve böcek işgaline karşı direnebilmesi için yapımında boraks kullanılmış.

Güneş enerjisiyle ısıtılıyor ve özel bir havalandırma sistemine gerek kalmıyor. Boyasıyla, zemin cilasıyla tüm inşaat malzemesi organik. Kimyasaldan özellikle kaçınılmış ve herşey doğadan olunca son derece sağlıklı bir yapı ortaya çıkmış. Yağmur sularını toplama ve yeniden kullanım için çevresinde minik, minik göller var. Canlıları 26 kez büyüten dev mikroskoba bayılıyor çocuklar. Gelecek yıl yapılması planlanan Çevre Zirvesi'nde İngiltere, Çevreyi Anlama, Öğrenme Merkezi'ni gururla tanıtacak ve dünyaya örnek gösterecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!