Esnaftan hükümeti protesto mitingleri

Güncelleme Tarihi:

Esnaftan hükümeti protesto mitingleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2001 00:00


Esnaf, Türkiye'nin çeşitli illerinde sokağa çıktı. İstanbul, İzmir, Gaziantep, Mersin, Çankırı gibi pek çok ilde mitingler düzenlendi. Zaman zaman yaşanan gerilimlere karşın mitingler ve yürüyüşler olaysız sona erdi.

İSTANBUL: KRİZİN BEDELİNİ SOYGUNCULAR ÖDESİN

İstanbul'da, Perşembepazarı Ticaret Merkezi (PERPA), Ümraniye ve Zeytinburnu'nda üç ayrı esnaf grubu, yaşanan ekonomik krizin sorumlusu olduğu gerekçesiyle hükümeti protesto etti.

Okmeydanı'ndaki PERPA önünde toplanan yaklaşık 500 esnaf, ellerindeki çeşitli dövizler ve sloganlarla hükümeti eleştirdi.

PERPA Başkanı Mithat Yümlü, protestocu esnafa hitaben yaptığı konuşmada, ekonomik krizin sorumlusu olan hükümetin derhal istifa etmesi, yerine de aynı partilerden oluşan, ancak içerisinde genel başkanların bulunmadığı yeni bir hükümetin kurulması gerektiğini savundu.

Daha sonra, temsili olarak 'hükümetin istifasını' protestocu esnaf grubunun oylarına sunan Yümlü'nün, ''Bu hükümeti istemeyenler'' şeklindeki sözleri üzerine, gruptakiler hep birlikte el kaldırdı.

Kocaeli Üniversitesi Dağcılık Kulübü'ne üye üç dağcı da, PERPA Ticaret Merkezi'nin çatısından aşağıya sarkarak, üzerinde ''Krizin Bedelini Soyguncular Ödesin. PERPA'lılar'' yazılı pankart açtı.

Bu arada, Ümraniye Mustafa Kemal Mahallesi 3001 Caddesi'nde toplanan yaklaşık 500 esnaf da, hükümeti protesto yürüyüşü yaptı. Kepenklerini kapatarak eyleme katılan esnaf grubu, hükümet aleyhine çeşitli sloganlarla 1.5 kilometre yürüdükten sonra olaysız dağıldı.

Öte yandan Zeytinburnu Öğretmenevi önünde toplanan yaklaşık 300 kişilik esnaf grubu da, ilçe adliyesi önüne kadar yürüyerek hükümeti protesto etti.

GAZİANTEP: ESNAF, BİR SAAT TRAFİĞİ KESTİ

İşyerlerini açmayan Gaziantep Küçük Sanayi Sitesi (KSS) esnafı, Gaziantep-Şanlıurfa yolunu bir saat trafiğe kapattı.

KSS'nin çıkış kapısında polisin oluşturduğu barikata rağmen yola çıkan çok sayıda esnaf, ulaşımı engelledi. Slogan atan esnaf ve çalışanlara bir süre müdahale etmeyen polis, daha sonra dağılma uyarısında bulundu.

Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Orakoğlu, polis otosu megafonundan, eylemin yasal olmadığını belirtip, grubun dağılmasını istedi ve aksi takdirde zor kullanılacağını söyledi.

Polis otosunun yanına gelen esnaf odası başkanları da megafonla yatıştırıcı konuşmalar yaparak, ''Eylem amacına ulaştı, sesimiz duyuldu. Dağılalım'' dediler. Eylemcilerin sloganlar atması ve dağılmaması üzerine polis yetkilileri yeniden zor kullanılacağı anonsunu yaptılar.

Eylemciler, bu uyarı sonrasında gruplar halinde dağıldı ve yaklaşık 1 saat trafiğe kapatılan yol, ulaşıma açıldı. Güneydoğu'yu batıya bağlayan en önemli güzergah olan karayolunun 2 tarafında yığılan araçlar, gecikmeli de olsa yollarına devam ettiler.

MERSİN: ESNAF KEPENK KAPATTI

Mersin'de esnaf, hükümet uygulamalarını ve ekonomik krizi protesto amacıyla yürüyüş düzenledi. Kent merkezindeki esnafın büyük bir bölümü, kepenk ve işyerlerini kapatarak düzenlenen mitinge katıldı.

İçel Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nca düzenlenen, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nca gazetelere ilan verilerek desteklenen miting için kent merkezi ve ilçelerdeki esnaf ve sanatkar ile vatandaşlar önce buluşma noktalarında birleştiler ve daha sonra da toplanma yeri olan İstasyon Alanı'nda biraraya geldi.

Kent merkezindeki esnafın, İçel Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın çağrısına uyarak kepenk ve işyerlerini kapattığı gözlendi.

Geniş güvenlik önlemleri altında toplanan gruplar, ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri, ekonomik krizi ve hükümet uygulamalarını protesto eden pankartlarla, ''Hükümet İstifa'' sloganları atarak mitingin yapılacağı Cumhuriyet Alanı'na doğru yürüyüşe başladılar.

ÇANKIRI: ESNAFIN RUHUNA FATİHA

Kucaklama Taşı mevkiinde toplanan esnaf, Atatürk Bulvarı'ndan yürüyüşe geçerek Belediye Meydanı'na geldi. Çankırı Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Haşim Uyanık, burada yaptığı konuşmada, sivil toplum kuruluşlarının demokrasinin sigortası olduğunu vurgulayarak, ekonomik sıkıntılardan dolayı hak aramak için sokaklara döküldüklerini söyledi.

Uyanık, Avrupa'da küçük ve orta ölçekli işletmelerin destek gördüğünü belirterek, ''Bizler köstek görmekteyiz. Son 6 ayda Çankırı ve ilçelerinde 481 işyeri kapandı. 21 Şubat'tan sonra esnaf olarak bitkisel hayata girdik.'' dedi.

Mitingde, üzerinde, ''Esnaf öldü, ruhuna Fatiha'' ve ''Çiftçi öldü,ruhuna Fatiha'' yazılı 2 tabut taşındı. Tabutların üstüne çıkan bir esnaf soyunarak, ''Açız, açlıktan ölüyoruz. Para yok'' diye bağırdı.

Polisin yoğun önlem aldığı esnaf mitingi, İstiklal Marşı'nın okunması ile olaysız sona erdi.

AKHİSAR: HÜKÜMET, YOLLARA DÖKTÜ

Manisa'nın Akhisar İlçesi'nde oda, borsa, kooperatif ve derneklerin ortaklaşa düzenlediği yürüyüş, Milli Egemenlik Meydanı'nda başladı. Yürüyüşe katılanlar, Pazar yerinden ve belediye binası önünden yürüyerek tekrar Milli Egemenlik Meydanı'na geldi. Yürüyüşçülere yol kenarlarında toplanan vatandaşlar da destek verdi.

Zaman zaman sloganların atıldığı yürüyüş süresince dükkanların çoğunun kepenkleri kapatıldı. Milli Egemenlik Meydanı'na ulaşan yürüyüşçüler, burada saygı duruşunda bulunarak, İstiklal Marşı okudular.

Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Cumhuriyet tarihinde ilk defa çiftçi, esnaf, zanaatkar, tacir ve sanayicileri yollara dökmenin bu hükümete nasip olduğunu savundu. Akhisar'daki 7 meslek kuruluşunun düzenlediği yürüyüş, olaysız sona erdi.

SAFRANBOLU: SORUMLU SİYASİLER

Karabük'ün Safranbolu İlçesi'nde, Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, Emekliler Cemiyeti, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarları Kredi Kooperatifi ile Şoförler Odası ve Minibüsçüler Kooperatifi tarafından düzenlenen miting için Köyiçi mevkiinden yürüyüşe başlayan esnaf, sloganlar atarak Aslanlar Kültür Merkezi alanına geldiler.

Safranbolu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Deniz burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinde en ağır ekonomik bunalımını yaşadığını ve bunun sorumlularının da siyasetçiler olduğunu iddia etti.

SANDIKLI: GERGİN MİTİNG

Afyon'un Sandıklı İlçesi'nde de 6 esnaf odasının girişimi ile düzenlenen ''Çiftçi Esnaf El Ele'' mitingi, Belediye Meydanı'nda yapıldı. Mitingde, basın bildirisinin okunmasının ardından, çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu yaklaşık 500 kişilik grup polisle karşı karşıya geldi.

Gruba polis müdahale ederken Afyon'dan gelen çevik kuvvet ekibi ile Sandıklı Jandarma Komutanlığı güçleri de Sandıklı Emniyet Müdürlüğü ekiplerine yardım etti.

Pankartları alınan gençler bir süre polisle tartıştı. Miting, daha sonra olaysız sona erdi.

KONYA: GÖSTERİCİLER TEKBİR GETİRDİ

Konya'da, saat 12.30'dan itibaren, kentin çeşitli semtlerinden gelerek Atatürk Kız Lisesi önünde toplanan esnaf, Alaaddin Tepesi çevresinde yürüyüş yaptıktan sonra, yine lisenin önündeki alanda buluştu. Bu sırada tekbir getiren esnaf, hükümet aleyhine sloganlar attı.

Buradaki mitingin ardından Valiliğe yönelen göstericiler, güvenlik kuvvetleri tarafından engellenince, ANAP, MHP, DSP ve FP il ve ilçe binalarının önünde toplandılar. Göstericiler tarafından taş atılması sonucu binaların camları kırıldı. Bunun üzerine, bütün siyasi parti binalarının önünde güvenlik önlemleri artırıldı.

Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle ara sokaklara dağılan göstericiler, daha sonra Valiliğe yöneldiler. Valiliğin önünde olası gelişmelere karşı, polisin yanısıra jandarmanın da desteğiyle güvenlik önlemleri artırıldı.

Protesto eylemlerinin devam etmesi üzerine, miting alanı ile yürüyüşün yapıldığı güzergaha takviye kuvvet sevk edilirken, göstericiler bazı iş merkezleri ile banka şubelerini de taşlayarak camlarını kırdılar.

KIRŞEHİR: YOL KESMEYE POLİS ENGELİ

Kırşehir'de de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nce (KESOB), protesto mitingi düzenlendi.

Öğle saatlerinde KESOB binası önünde toplanan esnaf, hükümet aleyhinde sloganlar atarak Ahi Meydanı'na kadar yürüdü. Esnaf, burada saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı okudu.

KESOB Başkanı Kenan Kerimoğlu, yaptığı konuşmada, yaşanan ekonomik krizin sorumlusunun esnaf ve halk olmamasına rağmen faturanın bu kesime çıkarıldığını söyledi.

Kerimoğlu'nun konuşmasının ardından mitinge katılanların büyük çoğunluğu ellerindeki pankartları meydana bırakarak dağıldılar. Yaklaşık 500 esnafın Ankara-Kayseri karolunu trafiğe kapatma girişimine güvenlik güçleri izin vermedi. Esnaf, bunun üzerine dağılarak işyerlerine döndü.

SİVAS: OLAYSIZ MİTİNG

Sivas'ta, kalabalık bir grup esnaf, Mevlana Meydanı'nda düzenlenen mitinge katıldı.

Sivas Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ahat Türkmenoğlu, mitingte, Cumhuriyet tarihinde esnaf ve sanatkarların ilkkez sokağa döküldüklerini belirtti.

Hükümet aleyhine sloganlar atan esnaf, mitingin ardından Atatürk Caddesi üzerinden sanayiye kadar yürüdü. Esnaf, daha sonra olaysız dağıldı.

CEYHAN: HÜKÜMET ALEYHİNE SLOGAN

Adana'nın Ceyhan ve Hatay'ın Dörtyol ilçelerinde, esnaf ekonomik kriz nedeniyle kepenk kapatarak eylem yaptı.

Ceyhan'da vergi dairesi ve belediye binası önünde toplanan esnaf, meslek örgütleriyle birlikte Sahil Yolu ve Şahin Özbilen Bulvarı'nı takip ederek Sebze Hali Kavşağı'na kadar hükümet aleyhine sloganlar atarak yürüdü.

Ceyhan Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Hüseyin Doğan, burada yaptığı konuşmada esnafın artık nefes alacak gücünün kalmadığını belirterek, ''Hükümete güvenimiz kalmadı. Bu nedenle istifaya davet ediyoruz'' dedi.

Omuzlarda tabut ve hortum taşıyan esnafın yürüyüşü sırasında polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Konuşmaların ardından mitinge katılanlar olaysız dağıldılar.

HATAY: EKONOMİNİN MOTORU BOZULDU

Hatay'ın Dörtyol İlçesi'nde de esnaf, Saat Meydanı'nda toplandı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Dörtyol Ticaret Odası Başkanı İlyas Tosun, yaptığı konuşmada, ''Esnaf ekonominin motorudur. Bu motor bozuldu ve araç artık yürümüyor'' dedi.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı miting, yağmur nedeniyle kısa sürdü.

KÜTAHYA: VALİLİĞE YÜRÜMEK İSTEDİLER

Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği tarafından miting düzenlendi. Miting sonrası bir grubun vilayete doğru yürüyüşü güvenlik kuvvetleri tarafından engellendi.

Şeker Fabrikası önünden yürüyüşe başlayan esnaf, sloganlar atarak mitingin yapılacağı Meydan Kavşağı'na kadar yürüdü.

İstiklal Marşı okunarak başlanan mitingte konuşan Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Mustafa Demirli, hükümetin esnafla ilgili aldığı kararların yeterli olmadığını, günden güne büyüyen sorunlarının çözümü için TBMM'de bekleyen kanunların bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi.

Çevre illerden gelen Çevik Kuvvet ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı miting sonrası bir grup, Menderes Bulvarı üzerinden Valilik binasına doğru yürümek istedi. Ancak önü polis panzeriyle kesilen grup, güvenlik kuvvetlerinin müdahalesiyle dağıtıldı.


Ankara 'savaş alanı'na döndü









Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!