Esmer yağ ile sismanlığa son

Güncelleme Tarihi:

Esmer yağ ile sismanlığa son
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Zayıflamak isteyenlere müjde... İnsan vücudundaki esmer yağ dokusu artırılarak şişmanlığın önüne geçilebilecek.

Şişmanlara umut olan müjdeli haber, ABD'nin Güney Carolina Eyaleti'nin Charleston Kenti'nde düzenlenen Şişmanlık Konferansı'nda ortaya atıldı. Bilim adamlarına göre, insan vücudunda, biri esmer, diğeri beyaz iki tür yağ dokusu var. Esmer yağlar tıpkı termostat gibi vücudun ısısını ayarlamak için yanıyor, beyaz yağ dokusu ise depolanıyor. Şimdi bilim adamları beyaz yağları kahverengiye dönüştürerek şişmanlığa çare bulmayı deniyor.

Beyaz, esmere dönüşüyor

Araştırmayı yürüten, İtalya'nın Ancona Üniversitesi'nden Saverio Cinti, ‘‘İnsanlar soğukta kaldıkları zaman, vücut, acil önlem alarak bir miktar beyaz yağ dokusunu derhal esmere çeviriyor ve ısınmak üzere yakmaya başlıyor. Bu denetlenebilirse, zayıflamak çok kolaylaştırılabilir’’ dedi. Yapılan çeşitli araştırmalara göre, soğuğa maruz kalan insanların beyaz yağ dokusunun yüzde 20'si, esmere dönüşüyor.

Dönüşüm ilaçla yapılacak

Fransız araştırmacı Bernard Guy-Grand da hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin başarılı olduğunu, bazı ilaçların, vücut ısısını artırdığını, dolayısıyla daha fazla esmer yağ dokusu ve daha az beyaz yağ depoladığını söyledi. Bu işlem için, adrenalin tipi ilaçlara farelerin çok iyi tepki verdiğini söyleyen Guy-Grand ‘‘Doğru yoldayız. İnsanlar için de etkili bir kimyasal maddenin bulunmasıyla, aşırı şişmanlıkla mücadele mümkün olacaktır. Bu hedef de çok uzak değil’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!