Eskisi, yenisini suçluyor

Güncelleme Tarihi:

Eskisi, yenisini suçluyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Şile Belediye Başkanı ANAP'lı İhsan Çayıroğlu'nun, eski başkan Şecattin Güney'i hedef alan sözlerine, Güney'den cevap ve Çayıroğlu'na yönelik yeni suçlamalar geld: Çayıroğlu'nu usülsüz yöntemlerle yakınlarına ve partideki yandaşlarına çıkar sağlıyor. Güney, ilk önce Çayıroğlu'nun, Şile Belediyesi'nin daha önceki dönemde İSKİ'ye ödenmeyen borçlar yüzünden borç batağında olduğu iddialarına yanıt verdi.

Şile Belediyesi'nin birçok yere borçlu olduğunun doğru olduğunu ancak bütün belediyelerin bugün aynı durumda olduğunu söyleyen Şile eski Belediye başkanı Secaattin Güney, bu borcun batacak kadar olmadığnı, üstelik büyük bir kısmının SSK ve Vergi Dairesi gibi kamu kuruluşlarına olan borçlar olduğunu belirtti. Güney, belediyenin piyasaya ödemesi gereken 50 milyar TL dışında ciddi bir borcu olmadığını savundu.

Güney, İSKİ'ye daha önceki senelerde ödenmediği iddia edilen borçlarla ilgili olarak da, İhsan Çayıroğlu'nun yalan söylediğini, asıl daha önceki Çayıroğlu döneminde belediyenin İSKİ'ye para vermediğini ve bu yüzden 1994 seçimlerine yakın, Büyükşehir Belediyesi'nin ilçenin suyunu kestiğini ifade etti. İSKİ'nin ilçe sınırları içinde keson kuyu açtığı dönemin de yine Çayıroğlu dönemine rastladığnı söyleyen Güney,‘‘Eğer Çayıroğlu, ilçenin haklarını çok savunduğunu iddia ediyorsa, İSKİ ilçeden 30 milyon metreküp su çekmeye başladığında neden protokolü yenilemediğini ve neden ilçeye suyun bedava verilmesini sağlamadığını açıklasın.’’ diye konuştu.

Güney, Çayıroğlu'nun kendisinin mahkeme kararlarını uygulamadığı iddiasıyla ilgili olarak da, Çayıroğlu'nu bir kez daha yalancılıkla suçladı. Zaman zaman imarla ilgili yaptıkları değişikliklerin mahkeme tarafından iptal edilmesinin ardından hepsini mahkeme kararları doğrultusunda tekrardan düzenlediklerini savunan Güney, ‘‘Üç dönem belediye başkanlığı yapmış biri olarak mahkeme kararlarına uymamam söz konusu olamaz’’ dedi.

Mahkeme kararları

İlçenin eski Belediye Başkanı Şecaattin Güney, Çayıroğlu'nun kendisiyle ilgili iddialarını cevaplandırdıktan sonra, 100 günlük icraatını değerlendirdi.

‘‘Belediye başkanı olalı 100 gün oldu. Ortada gözle görülür hiçbirşey yok. 117 işçiyi işten çıkardı. Ama baktı ki Şile'nin işleri yürümüyor, işçi alması gerektiğini anladı. Bu sefer de işten çıkardığı işçilerin her birini notere gönderip sendikadan istifa ettirdi ve işe öyle geri aldı. İşçiler ağustos ayından itibaren en aşağı 170 milyon TL alacakken şimdi asgari ücretle çalıştırılıyor. Üstelik geri aldıkları kişiler de öncelikle kendisine oy veren insanlar arasından seçiliyor.’’

Güney, Çayıroğlu'nun işçilere uyguladığı işe alma yöntemiyle ilgili iddialarının ardından, belediye binasının altında kiraya verdiği yerle ilgili suçlamalarda bulundu. Çayıroğlu'nun daha önce zabıtaların kullandığı yeri, Erhan Osmanoğlu adında bir tanıdığına usülsüz yoldan kiraladığını iddia ederek, ‘‘Atatürk Meydanı'nı kafeteryaya çevirdi’’ dedi.

Feshedilen ihale

Dükkan şeklinde kullanılmak üzere hazırladığı yeri kiraya vermek için açtığı ihalede fiyat çok yükselmişken, ihaleyi fesh eden Çayıroğlu'nun tutumu, fesh edilen ihalede en yüksek fiyatı veren Faruk Özer tarafından da eleştirildi.

Şile'de iki fırını bulunan ve unlu mamuller üzerine çalışan Özer, belediye binasının altındaki dükkan için Erhan Osmanoğlu ile girdiği ihale yarışında 375 milyon TL'ye kadar çıktı. Ancak Belediye Başkanı İhsan Çayıroğlu, Özer'in teklifini iletmesinin ardından ihaleyi feshetti.

‘‘İhaleyi belediyenin askısından öğrendim. Beş kişi girdik ve sırayla artırmaya başladık. Diğerleri bir milyon bir milyon arttırırken, ben 100 milyon birden çıkınca geriye bir tek Erhan Osmanoğlu ve ben kaldık. İkimiz sırayla artırırken ben 375 milyona kadar çıktım. Ben teklifimi söyleyince de Başkan ihaleyi fesh etti. Baktım ki Başkan'ın niyeti dükkanı Erhan Osmanoğlu'na vermek. Ben de ikinci ihaleye hiç girmedim. Belediye Başkanı ile karşı karşıya kalmak istemedim.’’

Güney, yapılan ihalenin formaliteleri yerine getirmek için bir süs olduğunu iddia ederek, kanıt olarak da pastanenin işleticisi Erhan Osmanoğlu'nun zabıtalar oradan çıktıktan hemen sonra tadilata başlamasını örnek gösteriyor. Güney, dükkan sahibi Erhan Osmanoğlu için ‘‘Dükkanı kendisinin işleteceğinden o kadar emindi ki, daha ihalenin duyurusu bile yapılmamışken iç düzenlemeyi bitirmişti.’’ dedi.

YA ÇAYIROĞLU, YA GÜNEY

ŞİLE'ye üç dönem belediye başkanlığı yapan CHP'li Şecaatin Güney, ilk olarak 80 öncesi Şile'yi yönettikten sonra 1984-89 yılları arasında Şile'ye belediye başkanı seçildi. 1989 yılının sonunda rakibi ANAP'lı İhsan Çayıoğlu kazandı. Güneyş, bir seçim sonra 1994'te görevi Çayıroğlu'ndan tekrar devraldı. Ancak İhsan Çayıroğlu, Güney'e karşı 1994'te az farkla kaybettiği seçimin ardından 18 Nisan 1999 seçimlerini bu sefer az farkla kazandı. Şile'yi adeta sırayla yöneten iki siyasi, her seçimin ardından bir önceki dönem ilçeyi yöneten rakibini suçladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!