Eski insanlar da yamyammış

Güncelleme Tarihi:

Eski insanlar da yamyammış
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın bir çok yerinde yapılan arkeolojik kazılar sonucu yamyamlığın insanlık tarihi kadar eski olduğu belirtildi. İngiltere Ulusal Tarih Müzesi'nden Prof. Dr. Chris Stinger, Afrika, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika'daki arkeolojik kazılarda yamyamlıkla ilgili bir çok önemli kanıt bulunduğunu söyledi. Stinger, BBC'deki bir programda, arkeolojik kazılar sırasında kesilmiş insan kemikleri bulunduğunu, ayrıca bazı iskeletlerde çene kemiklerinin kafatasından ayrıldığının belirlendiğini anlattı. Bulunan bazı insan fosillerinde kafataslarının parçalanarak ayrıldığı, içindeki iliğin yenilebilmesi amacıyla kırılmış kol ve bazı kemiklerin uçlarının iyice ufaltıldığı saptandı. Yine arkeolojik kazılarda kemiklerin yakıldığını veya kaynatıldığının belirlendiğini kaydeden Prof. Stinger, ‘‘Hayvan kemikleri çanaklarda uzun süre kaynatıldığında bunlarda çanak cilasının izleri kalır. İnsan kemiklerinin kaynatıldığı da bu yolla ortaya çıktı’’ dedi.

Arkeolojik kazılarda İspanya'da 800 bin, Avrupa'da 100 bin ve İngiltere'de 12 bin yıllık kaynatılmış insan kemikleri bulunduğunu belirten Prof. Dr. Chris Stinger, ‘‘Bunlar yamyamlık konusunda kesin bir şey söylemeye yetmez. Ancak, sağlam ipuçları olarak görülür. Kesinlikle yamyamlık yapıldığını söyleyebilmek için insan dışkısının incelenmesi ve kemik artığının bulunması gerekir’’ diye konuştu.

TAVUK ETİ TADINDA

Prof. Stinger, insan etinin tavuğun tadını andırdığını öne sürerken, insanlık tarihinin ilk yıllarında bu etin lüks yiyecek olarak kabul edildiğini de vurguladı. İngiliz uzman, yamyamlığın tarihte üç ayrı nedenle yapıldığı yolunda görüşler bulunduğunu hatırlattı ve bunları şöyle sıraladı: ‘‘Kriz dönemi yamyamcılığında; yiyecek sıkıntısı çekilirken ölen bazı kişilerin cesetleri, diğerleri tarafından yeniliyor. Bazı inanışlara göre, ölen kişinin yenilmesi halinde ruhu canlandırılıyor. Yine bir inanışa göre savaşta galip gelenler, mağlup tarafı yiyerek, grup üstünlüğünü sağlıyordu.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!