Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2012 00:26

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay tarafından kurulduğu öne sürülen internet sitelerine ilişkin İnternet Andıcı davası kapsamında “şüpheli” sıfatıyla 7 saat ifade verdikten sonra tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Başbuğ “Hükümeti yıkmaya teşebbüs” ve “terör örgütü yöneticisi olma” iddiasıyla tutuklandı.

Haberin Devamı

BEŞİKTAŞ’taki İstanbul Adliyesi, dün ilk kez “şüpheli” olarak bir genelkurmay başkanına sorgu mekânı oldu. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi suç duyurusunda bulunmuştu.

BAŞBUĞ SİLİVRİ CEZAEVİ'NE BÖYLE GETİRİLDİ / WEB TV

Genelkurmay tarafından kurulduğu öne sürülen internet sitelerine ilişkin davada emekli Orgeneral İlker Başbuğ ‘şüpheli’ olarak özel yetkili İstanbul Cuhuriyet Başsavcı Vekilliği’nce hakkında başlatılan soruşturmada ifadeye çağırılmıştı. İstanbul Adliyesi’ndeki hareketlilik sabahın erken saatlerinde başladı. Yerli ve yabancı basın mensupları sabah saat 07.00’den itibaren adliye önünde beklemeye başladı.

Yoğun güvenlik önlemi

Başbuğ’un adliye gelmesine 1 saat kala Merkez Komutanlığı’nda görevli bir albay adliyeye gelerek polislerle güvenlik önlemlerini görüştü. Adliye bahçesinde bir ambulans da hazır bekletildi.

Haberin Devamı

Sorulara tebessüm

Emekli Orgeneral Başbuğ, saat 13.30’da avukatı İlkay Sezer ve korumaları ile adliyeye geldi. Başbuğ, çok sayıda basın mensubunun kendisine mikrofon uzatarak, “Sayın Başbuğ bir açıklamanız olacak mı efendim?” diye sorması üzerine, tebessüm ederek adliyeye girdi. Başbuğ’u Merkez Komutanlığı’ndan bir albay karşıladı ve savcılığa kadar eşlik etti.

İlker Başbuğ, 7 saat “şüpheli” sıfatıyla Savcı Cihan Kansız’a ifade verdi. Başbuğ, sorgusu sonrası TCK’nın 314/1. maddesine göre “Terör örgütü yöneticisi olmak” ile 312/1. maddesi gereğince de “Cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla tutuklanması istemiyle Nöbetçi 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi.

BAŞBUĞ ADLİYEYE GELİRKEN BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ / Foto Galeri

G.Kurmay başkanı ilk kez

Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Seçen, Başbuğ’un sorgusunun tamamlanmasının ardından Savcı Cihan Kansız ile saat 20.30’da adliyeden ayrıldı. Mahkeme, saat 00.30 sıralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un tutuklanmasına karar verdi. Böylece ilk kez eski bir genelkurmay başkanı bir terör davasında sivil mahkeme tarafından tutuklanmış oldu.

Silivri Cezaevi'ne götürüldü

Emekli Orgeneral Başbuğ, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nden geniş  güvenlik önlemleri altında sivil bir araçla çıkarıldıktan sonra Yenibosna'daki  Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

Haberin Devamı

Burada sağlık kontrolünden geçirilen Başbuğ, basın araçlarının da takip  ettiği, polis ekipleri ve bir ambulansın da yer aldığı konvoy eşliğinde Silivri Cezaevi’ne götürüldü.

Aynı zamanda İkinci Ergenekon davası sanığı Emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un da avukatı olan İlkay Sezer, İlker Başbuğ’un, Silivri 5 No’lu cezaevine yerleştirildiğini söyledi. İlkay Sezer, Başbuğ için ziyaretçi prosedürünün de diğer tutuklu ve mahkumlar ile aynı olduğunu belirterek Başbuğ’u, soyadı tutan ve ayrıca kendisinin belirlediği 3 kişinin ziyaret edebileceği aktardı. 

 

Silivri 5 No'lu cezaevinde İnternet Andıcı davası sanığı Dursun Çiçek'in de kaldığı öğrenildi.

İLKER BAŞBUĞ'DAN ADLİYE ÇIKIŞINDA AÇIKLAMA / WEB TV

Haberin Devamı

BAŞBUĞ SİLİVRİ CEZAEVİ'NE BÖYLE GETİRİLDİ / Foto Galeri

Bir subayın ihbarıyla başladı

ALTINDA Albay Dursun Çiçek’in ıslak imzasının bulunduğu öne sürülen ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ belgesinin orijinalini yollayan meçhul subayın gönderdiği ikinci ihbar mektubu ile 2009’da başlatılan soruşturmada, Başbuğ’un ismi sık sık gündeme gelmişti. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün başlattığı ve Öz’ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atanmasının ardından yerine görevlendirilen özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız’ın tamamladığı soruşturmaya ilişkin iddianamede, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, emekli Orgeneral Hasan Iğsız’ın da arasında bulunduğu 22 kişi Ergenekon yöneticisi veya üyesi olmakla suçlanmıştı. Soruşturma aşamasında hakkında hiçbir işlem yapılamayan Başbuğ için iddianamede de herhangi bir değerlendirme yapılmamıştı.

Haberin Devamı

Yargılamanın başlamasının ardından ifade veren sanıklar, İnternet Andıcı’nın, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ tarafından da onaylandığını söylemiş, belgelerdeki komutana arz cümlesine dikkat çekmişti. İnternet Andıcı ile birleştirilen İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasının sanıklarından Albay Dursun Çiçek ise İnternet Andıcı iddianamesinde yer alan ifadesinde, andıç için emekli Orgeneral Hasan Iğsız’dan onay alındığını, ancak eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’a arz edilmediğini söylemişti.

Çubuklu kabul etti

Sanıklardan Yüzbaşı Murat Uslukılıç, savcılık ifadesinde andıcın dönemin Genelkurmay 2’nci Başkanı Hasan Iğsız’a sunulduğunu, Iğsız’ın da ‘Komutana arz’ notu yazdığını ifade etmişti. Davanın sanıklarından Tümgeneral Hıfzı Çubuklu da savcılık ifadesinde, andıcın doğru olduğunu kabul ederek parafın kendisine ait olduğunu, parafın yanındaki tarihin 16 Şubat 2009’u gösterdiğini, bu belgenin 1 Nisan 2009’da da İkinci Başkan parafıyla Genelkurmay Başkanı’na arz olunduğunu söylemişti. Davanın görüldüğü İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi ise Başbuğ hakkındaki iddiaların araştırılması için 30 Aralık 2011’de savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

Haberin Devamı

BAŞBUĞ GAZETECİLERE EL SALLADI / WEB TV

İLKER BAŞBUĞ TUTUKLANDI / WEB TV

İLKER BAŞBUĞ SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİ / WEB TV

BAŞBUĞ'UN AVUKATI İLKAY SEZER AÇIKLAMADA BULUNDU / WEB TV

BAŞBUĞ İFADE VERMEK İÇİN ADLİYEYE BÖYLE GELDİ / WEB TV

SAVCI ADLİYEDEN AYRILDI / WEB TV

BAŞBUĞ BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ / WEB TV

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!