Eski DEP'lilere 6 milyar tazminat

Güncelleme Tarihi:

Eski DEPlilere 6 milyar tazminat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Eski DEP milletvekilleri Sırrı Sakık, Ahmet Türk, Mahmut Alınak, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Leyla Zana'nın gözaltına alınışları ve süresi ile ilgili dava sonuçlandı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'yi sözkonusu eski milletvekillerine tazminat ödemeye mahkûm etti.

AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5'inci maddesinin 3,4 ve 5'inci fıkralarının ihlal edildiğine karar verdi. Tutuklanan veya gözaltına alınan herkesin, hemen bir yargıç veya adli yetkisi olan bir görevlinin karşısına çıkarılmaya hakkı olduğunu belirten AİHM, gözaltı süresinin ‘makul’ süre içerisinde sona erdirilmesi gerektiğini kaydetti.

Davacıların 12 ve 14 gün süre gözaltına alındığını belirten AİHM, bu sürenin makul süre olarak saptanan 4 günü aştığını vurguladı ve Türkiye'nin ihlali olduğunu belirledi. AİHM ayrıca, DEP'lilerin mahkemeye başvurma hakkının da ihlal edildiğini söyleyerek, tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Buna göre 14 gün süreyle gözaltında kalan Hatip Dicle ve Orhan Doğan'a 30 bin frank (1 milyar 200 milyon lira), 12 gün gözaltında kalan Zana, Alınak, Sakık ve Türk'e de 25 bin frank (900 milyon lira) tazminat ödenmesini kararlaştırdı. Türkiye toplam 160 bin frank (yaklaşık 6 milyar lira) tazminat ödemeye mahkûm oldu. Mahkeme, savunma ve harcamalar için de 120 bin frank ödenmesini istedi.

DEP milletvekillerinin aynı mahkeme önünde dokunulmazlıklarının kaldırılışı ve yargılanmaları ile partinin kapatılması ile ilgili iki dava daha bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!