Eski Bakan ve Meclis Başkanı İsmet Sezgin hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Eski Bakan ve Meclis Başkanı İsmet Sezgin hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2016 20:35

ESKİ Meclis Başkanı ve bakanlardan İsmet Sezgin tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) 88 yaşında vefat etti.

Haberin Devamı

Yoğun bakım servisinde yaklaşık bir aydır kalp yetmezliği tedavisi gören Sezgin, dün akşam saatlerinde septik şoka bağlı çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Sezgin, cuma günü TBMM’deki törenin ardından Kocatepe Camisi’nde kılınacak öğle namazını takiben Devlet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

SİYASİLERDEN TAZİYE
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, taziye mesajında, “Türk siyasetinin ‘İsmet Abi’si olarak da tanınan merhum, her zaman saygı ve sevgiyle yad edilecektir. Merhum İsmet Sezgin’e Allah’tan rahmet niyaz ediyor, yakınlarına başsağlığı diliyorum” dedi.

Siyasilerin taziye mesajları da şöyle:

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Sayın Sezgin, yalnızca mensubu olduğu DP, AP, DYP geleneğinin değil, siyasi karşıtlarının da ‘İsmet Ağabeyi’ oldu. Allah’tan rahmet, sevenlerine başsağlığı dilerim.

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Gazi Meclisimizin Eski Başkanlarından, Türk siyasetinin ‘İsmet Ağabeyi’ İsmet Sezgin’e Allah’tan rahmet diliyorum.

MARATON GİBİ SİYASİ YAŞAM
Öğrencilik yıllarında atletizmle uğraşan Sezgin’in siyasi yaşamı da sanki bu gençlik tutkusundan esinlenmiş uzun bir maratonu andırır. Yarım asırlık uzun siyasi yaşamına henüz 24 yaşındayken, Aydınlı hemşehrisi Adnan Menderes’in Demokrat Partisi’nde (DP) il idare kurulu üyeliğiyle başladı. 27 yaşındayken seçildiği Aydın Belediye Başkanlığı da 27 Mayıs askeri darbesinde tutuklanmasına kadar sürdü. Ancak, serbest kalır kalmaz DP’nin mirasçısı Adalet Partisi (AP) saflarında siyasete devam etti. 1961’de de ilk kez Aydın’dan milletvekili seçildi, 1980 askeri darbesine kadar da aralıksız seçilmeye devam etti.

İLK SPOR BAKANI
Sonraki yıllarda bir süre Gençlerbirliği Başkanlığı da yapan Sezgin, 1968’de AP Genel Başkan Yardımcısı oldu. Bir yıl sonra, Demirel hükümetiyle Türkiye’de ilk kez kurulan Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ilk bakanı oldu. Maliye Bakanlığı da yapan Sezgin, 12 Eylül’den sonra AP kapatılınca yerine kurulan Doğru Yol Partisi’nde de (DYP) İçişleri Bakanlığı yaptı.

Kendisini siyasi literatüre geçiren o ünlü sözle özdeşleşen en büyük sınavını da bu dönem yaşadı. Turgut Özal’ın ölümünün ardından Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanı olmasıyla boşalan DYP Genel Başkanlığı için Tansu Çiller ile yarıştı. Çiller’e karşı Demirel’in adayı olduğu yaygın bir kanaatti. Sezgin’in adaylığı için, “Kasım’a kadar İsmet Abi” sözü, siyasi literatüre yerleşti. DYP kongresinde parti liderliğini Çiller kazanınca, Sezgin partiiçi muhalefete geçti, kısa bir süre Meclis başkanlığı yaptı.

Haberin Devamı

GENEL BAŞKANKEN BIRAKTI
Sezgin, daha sonra 1996’da kurulan Refahyol hükümetine tepki göstererek DYP’den ayrılıp, arkadaşlarıyla Demokrat Türkiye Partisi’ni (DTP) kurdu. Ardından kurulan Mesut Yılmaz’ın başbakanlığındaki ANAP-DSP-DTP hükümetinde Milli Savunma Bakanlığı yaptı. 1999 seçimleri sonrası DTP Genel Başkanlığı’ndan ayrılan Hüsamettin Cindoruk’un yerine parti liderliğine gelen Sezgin, 18 Mayıs 2002’de ise Türk siyasetinde benzerine pek rastlanmayan bir davranışla, genel başkanlık görevinden de ayrılarak aktif politik yaşamına nokta koydu. Eşi Saadet Sezgin’i 12 yıl önce kaybeden Sezgin iki kız babasıydı. 

 

Haberin Devamı

İSMET SEZGİN KİMDİR

İlköğrenimini Aydın'da, orta ve lise öğrenimini İzmir'de tamamlayan İsmet Sezgin, 1950 yılında İzmir Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulundan mezun oldu. Daha sonra Türkiye Emlak Kredi Bankası’nın Denizli’deki şubesinde göreve başlayan Sezgin, matematik öğretmenliği yapan Saadet Hanım'la evlendi.
Sezgin, 1952'de Denizli'de Demokrat Parti (DP) İl İdare Kuruluna seçilerek politikaya başladı. 1955 yılında Aydın Belediye Başkanlığına seçildi. 27 Mayıs 1960'ta gerçekleştirilen darbe sonucu tutuklanarak görevinden ayrıldı. Tutukluluk süresinin ardından Aydın'da Adalet Partisi (AP) il teşkilatını kurdu. 1961 yılında yapılan milletvekili seçimlerinde Aydın Milletvekili seçildi.

Haberin Devamı

1963'ten 1985'e kadar Türk Belediyeciler Birliğinin Genel Başkanlığını yapan Sezgin, 1966-1967 yılları arasında Gençlerbirliği Başkanlığı yaptı. 1968 yılında AP Genel Başkan Yardımcılığını üstlendi. 3 Kasım 1969'da 2. Demirel Hükümeti bünyesinde Türkiye'de ilk kez faaliyete geçen Gençlik ve Spor Bakanlığı görevinde bulundu. Bu görevi 3. Demirel Hükümeti döneminde de sürdürdü. 12 Mart Muhtırası'nın ardından kurulan 1. Nihat Erim Hükümeti'nin göreve başlamasıyla bakanlıktan ayrılan Sezgin, 12 Kasım 1979 yılında kurulan Demirel Hükümeti'nde aldığı Maliye Bakanlığı görevini, 12 Eylül darbesinin ardından bırakmak zorunda kaldı.

Siyasi yasakların kalkmasından sonra 1987 yılında Doğru Yol Partisi’ne (DYP) katıldı. 1991 yılında DYP'den yeniden Aydın Milletvekili seçilen Sezgin 20 Kasım 1991'de kurulan Demirel Hükümeti'nde İçişleri Bakanlığı görevini yerine getirdi. 25 Haziran 1993'te, Demirel'in Cumhurbaşkanı olması üzerine adaylığını koyduğu DYP Kongresi'nin 2. turunda adaylıktan çekildi. Tansu Çiller'in DYP Kongresini kazanmasının ardından bakanlık görevinden istifa etti. 1995 yılında TBMM Başkanlığı’na seçildi.

Haberin Devamı

1996 yılında Refahyol Hükümeti'ne tepki göstererek DYP'den ayrıldı. 7 Ocak 1997'de kurulan Demokrat Türkiye Partisinin (DTP) kurucuları arasında yer aldı. 30 Haziran 1997'de kurulan Mesut Yılmaz Hükümeti'nde DTP'den Milli Savunma Bakanlığı görevini üslendi. 11 Ocak 1999'da kurulan 4. Bülent Ecevit Hükümeti'ne kadar bakanlık görevine devam etti. 1999 seçimlerinden sonra Hüsamettin Cindoruk'un istifasının ardından DTP Genel Başkanlığı’na seçildi. 18 Mayıs 2002 tarihinde genel başkanlıktan ayrılarak aktif politikayı bıraktı.

BAKMADAN GEÇME!