Eşinden zengin çıktı

Güncelleme Tarihi:

Eşinden zengin çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Berna Yılmaz'ın, eşi Başbakan Mesut Yılmaz'dan daha zengin olduğu anlaşıldı. Başbakan'ın malvarlığını araştıran komisyona gelen bilgilere göre, Turgut Yılmaz'a ait Delta Deri Giyim Sanayi'nin hisselerinin yarısı Berna Hanım'a ait. Bu hisseleri, siyasete girdikten sonra Mesut Yılmaz eşine devretti. Komisyon, Tekstilbank'ta ise ne Mesut Yılmaz'ın, ne de eşinin hiçbir hissesi bulunmadığını belirledi.

TBMM Mesut Yılmaz'ın Malvarlığını Araştırma Komisyonu'na gönderilen belgeler, başbakanın kardeşi Turgut Yılmaz'a ait olan Delta Deri Giyim Sanayi'nin hisselerinin yarısının, Berna Yılmaz'a ait olduğunu ortaya koydu.

Turgut Yılmaz, komisyonun isteği üzerine Delta Giyim Şirketi'ne ait hisse dağılımı, sahip olduğu gayrimenkuller ve ödediği vergilere ilişkin dökümleri gönderdi. Şirkete ait evraklara göre, Başbakan Mesut Yılmaz, ortakları arasında bulunduğu Delta Giyim'deki hisselerini, siyasete atıldıktan sonra eşi Berna Yılmaz'a devretti. Berna Yılmaz'ın hisseleri, eşinin amcasının hisselerini kendisine devretmesiyle birlikte arttı. Berna Yılmaz, şirketteki etkinliği kayınbiraderi Turgut Yılmaz'ın hissesine eşit hale geldi.

Hisseler, Başbakan Mesut Yılmaz'ın son mal bildiriminde yeraldı. Ancak son mal bildiriminde eşi üzerinde görülen hisselerin değerinin 20 milyar olduğu ifade edilirken, şirket evrakında Berna Yılmaz'ın hisse tutarı 70 milyar olarak gösterildi. Delta Giyim'in evraklarına göre, şirketin öz varlığının değeri 140 milyar 324 milyon lira tutuyor. Bunun 70 milyar 154 milyon liralık bölümü Turgut Yılmaz, aynı miktardaki 70 milyar 154 milyon liralık bölüm ise Berna Yılmaz'a ait görünüyor. Turgut Yılmaz'ın kızları Didem Yılmaz 3 milyon 882 bin, Canan Yılmaz 3 milyon 882 bin, Cezmi Öztürk 3 milyon 885, Lale Tülay da 3 milyon 835 bin liralık hisseye sahip oldukları bildirildi.

HAZİNE ARAZİSİ

Komisyon, Yılmaz ailesinin ortakları arasında bulunan şirketin Hazine'ye ait bir araziyi izinsiz olarak kullandığı yolundaki iddiaları da araştırdı. İstanbul Defterdarlığı'ndan komisyona gönderilen bilgide, şirketin İstanbul Maltepe Yenikarya bölgesinde hazineye ait bir alanı kullandığı bildirildi. Hazine arazinin çimlendirilmiş ve ağaçlandırılmış bahçe olarak kullanıldığını belirtilen yazıda, Hazine'den herhangi bir talep olmadan işlem yapmanın da mümkün olmadığını ifade edildi.

Komisyon, Turgut Yılmaz'ın ortakları arasında bulunduğu Tekstilbank'ın Hazine Müsteşarlığı'ndan gelen evrakları da inceledi. Mesut Yılmaz ve Berna Yılmaz'ın şirkette hiçbir hissesi olmadığı ve geçmişte de hisse devretmedikleri ortaya çıktı.

KARDEŞ YILMAZ DİNLENECEK

Komisyon DYP'nin önergesinde Conrad Oteli'nin sahipleri arasında Başbakan Mesut Yılmaz'ın da olduğu iddialarını araştırmak için otelin hisse sahiplerinin dökümünü istedi. Ayrıca, Turgut Yılmaz'ın ortaları arasında bulunduğu Transalkım'ın Yılmaz'ın Dışişleri Bakanlığı döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait yedek parça ve askeri muhimmatı taşıdığı iddialarının da, Milli Savunma Bakanlığı'na sorulmasını kararlaştırdı.

Komisyon'un ANAP'lı üyelerinin isteği ile kardeş Turgut Yılmaz'ın komisyona çağrılması kararlaştırıldı. Komisyon ayrıca önümüzdeki hafta Başbakan Mesut Yılmaz'ın Ankara Nenehatun'da oturduğu evin sahibi olan işadamı Nuri Özaltın'ı dinleyecek. DYP'liler önergelerinde Özaltın'a kamu ihalelerinin verildiğini iddia etmişlerdi.

Berna Hanım'ın şelale hatırası

Karadeniz gezisini sürdüren Berna Yılmaz, Trabzon'un Maçka İlçesi Çoşandere Vadisi'nde bulunan dünyaca ünlü Sümela Manastırı'na çıktı. Sümela Manastırı'na çıkarken yol üzerindeki köprüde durarak, coşkuyla akan şelaleyi bir süre seyretti. Burada hatıra fotoğrafı çektiren Berna Yılmaz, ‘‘Tertemiz su ve nefis bir manzara. Burası ne kadar güzelmiş’’ dedi. Yılmaz, doğanın güzelliği karşısında, manastıra yürüyerek çıkmak istedi. Beraberindeki bakan ve milletvekili eşleriyle birlikte bir süre çevreyi seyrederek yürüyen Berna Yılmaz, manastıra giden yolun çok daha uzun olduğunu öğrenince, araca binmek zorunda kaldı. Trabzon Valisi İsmet Gürbüz Civelek, Berna Yılmaz'a yöreye özgü keşan kumaşı üzerine elle boyamayla yapılmış Atatürk resmi hediye etti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!