Esad Başbakan'ı görevden aldı, Maliye Bakanı kaçarken yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Esad Başbakanı görevden aldı, Maliye Bakanı kaçarken yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2012 00:00

Suriye'nin iki aylık başbakanı Riyad Hicab, Ürdün'e kaçarak muhalefetin safına geçti denirken, Ürdün Basın ve İletişimden sorumlu Devlet Bakanı Semih Mayata ise Suriye Başbakanı Hicab'ın Ürdün topraklarına girmediğini bildirdi. Muhalifler Hicab ile birlikte iki bakanın daha kaçtığını, Maliye Bakanı Muhammed El Cleylati'nin de ülkeyi terk ederken tutuklandığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

Suriye devlet televizyonunun Hicab'ın görevden ayrıldığını açıklamasının hemen ardından ülkeyi terk ederek ailesiyle birlikte Ürdün'e sığındığı duyuruldu. Ancak muhalif kaynaklar, Hicab'ın önce taraf değiştirdiğini ve durumun anlaşılmasının ardından kovulduğunu öne sürdü.

El Cezire'de Hicab adına okunan bildiride de eski Başbakan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yaptığı "soykırım"ı protesto etmek için ayrıldığı belirtildi.

Bildiride, "Ben Riyad Hicab. Terör ve katliam rejimini terkederek isyanın saflarına katıldığımı açıklıyorum" denildi.

Ürdün Basın ve İletişimden sorumlu Devlet  Bakanı Semih Mayata ise Suriye Başbakanı Hicab'ın Ürdün topraklarına girmediğini  bildirdi.

Haberin Devamı

"REJİM ÇÖZÜLÜYOR"

RİYAD HİCAB KİMDİR?
1966 doğumlu, evli ve dört çocuk babası olan Riyad Ferid Hicab, 6 Haziran'da Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşşar Esed tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Hicab 2011 yılından 2012 yılına kadar Tarım Bakanlığı yapmıştı. Ziraat mühendisliği bölümünde doktora eğitimini tamamlayan Hicab, 1989'dan 1998 yılına kadar Suriye Ulusal Öğrenci Birliği Deyru'z-Zor Şube Başkanı oldu. 2004 yılından 2008'e kadar Baas Partisi Deyru'z-Zor şube sekreterliği görevini yürüttü. 22 Şubat 2011 tarihinde Lazkiye Valisi, 14 Nisan 2011'de Tarım ve Tarım Reformu Bakanı olarak atandı. Hicab, 6 Haziran'da Adil Sefer'den boşalan başbakanlık görevini devralmıştı.

AFP'ye açıklamalarda bulunan Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Abdülbasit Seyda ise Hicab'ın taraf değiştirmesini selamladı. Seyda, "Rejim artık çözülüyor. Bu sonun başlangıcı" dedi.

SUK üyelerinden Halid Zeyn El Abidin AFP'ye "Hicab ailesi ve üç üst düzey subay Özgür Suriye Ordusu'nun koordinasyonundaki bir operasyonla dün gece Ürdün'e kaçtı" dedi.

Hicab'ın yerine ise Başbakan Yardımcısı Ömer Ğalavancı'nın atandığını duyuruldu.

Haberin Devamı

MALİYE BAKANI KAÇARKEN YAKALANDI
Hicab ile birlikte üç bakanın daha kaçtığı ancak Maliye Bakanı Muhammed El Cleylati'nin ülkeyi terk edemeden tutuklandığı iddia edildi.

Cleylati, haberler üzerine bir açıklama yaparak, "Ben bakan olmaktan önce bir Suriye vatandaşıyım. Şu an size makamımdan sesleniyorum. Özgürce ve tüm şeffaflığıyla işimi yapıyorum" dedi.

ALMANYA: REJİM EROZYONA UĞRADI
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle bu olayın Esad rejiminin erozyona uğradığını gösterdiğini söyledi.

TELEVİZYON BİNASINA SALDIRI

/images/100/0x0/55eb1910f018fbb8f8aae650

Bu gelişmeden kısa bir süre önce Suriye Devlet Radyo ve Televizyon Genel Müdürlüğü'nün başkent Şam'daki binasının üçüncü katında patlama meydana geldi.

Haberin Devamı

Suriye Enformasyon Bakanı Umran el Zuabi, Emevi Meydanı'ndaki kanal binasındaki patlamaya bomba düzeneğinin neden olduğunu açıkladı. Zuabi, bir kaç çalışanın yaralandığını ancak ölen olmadığını söyledi.

Saldırının ardından yayınına devam eden Suriye Televizyonu, binadaki hasarın görüntülerine yer verdi. Özel El İhbariye televizyonu da yaralı arkadaşlarına yardım eden gazetecilerin görüntülerini yayınladı.

SİSTEMATİK SALDIRILAR
Suriye medyası bir süredir muhaliflerin sistematik saldırısına maruz kalıyor.

27 Haziran'da El İhbariye televizyonunun Şam'daki binasına saldırı düzenlenmiş ve üç gazeteci yaşamını yitirmişti. Saldırıda dört güvenlik görevlisi de ölürken, saldırganlar kanalın stüdyolarına ve teknik ekipmanlarına zarar vermişti.

Devlet televizyonunun ünlü sunucusu Muhammed El Salih de El Kaide'nin Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren El Nusra Cephesi tarafından "rejimi destekleyenlere ders olsun" denilerek infaz edildiği ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

Arap uyduları Nilesat ve Arabsat üzerinden Suriye kanallarının yayını durdurulurken, ülkenin resmi haber ajansı SANA'nın internet sitesine erişim engellenmişti.

İŞTE SALDIRI SONRASI İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!